Înapoiaţii!

Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

Facem şi noi ceva bun fără să scăpăm lături şi vreo mizerie penibilă? De unde bun gust, bun simţ, pricepere? Mă uitam de pildă la elegantul Monument al apărătorilor oraşului Galaţi, despre care mulţi m-au întrebat "ce naiba o fi şi cu ăsta?". Mă uit la vulturul din bronz, la coloane, dar privirea îmi este atrasă de o culoare vie, avertizoare: deloc înălţătorul coş de gunoi din poliester roşu, mai precis în culoare vermillon, ori cinabru. Brăilenii şi-au populat centrul oraşului cu stâlpi şi coşuri de gunoi retro…

Dar mai bine tac, cui îi pasă că nu mai ştim să facem lucrurile cu rost şi cu dăruire, ca altădată? Aud mereu în jur: "Ia mai lasă-mă, dom´le, în pace, cu toţi babalâcii ăştia care vorbesc despre sacrificii şi lupte eroice! Că doar niciunul nu are Merţan - pot fi ăştia un exemplu bun pentru copii? Şi ce ne trebuie nouă pietroaie, să se dea bani pe monumente care să ne amintească de eroi despre care nici familiile lor nu-şi mai aduc aminte? Au murit de mult! Noi suntem ocupaţi să facem bani pentru celularele de şcoală ale copiilor, apoi pentru maşinuţele lor. Suntem europeni? Ştim chestii "europene", în limbajul de lemn european, uşor de ţinut minte, copiem modele de-a gata. În UE, te angajezi, nu te dai mare!".

La o evocare recentă, la Universitatea "Dunărea de Jos", aveam să aflu dintr-o discuţie cu un cunoscut colecţionar, Costel V. Gheorghiu, că, spre deosebire de acum, Palatul Comisiei Europene a Dunării avea circuit de ventilaţie. Mă miram eu să fi transpirat la recepţii reprezentanţii marilor puteri! Informaţia venise de la regretatul Nedelcu Oprea, fost director al Bibliotecii "V. A. Urechia": la lucrările de reabilitare, contemporanii… simplificaseră! Iar fostul administrator Nicolae Papadopol mi-a vorbit de o fosă septică ecologică, cu cărămidă austriacă! Proşti mai erau vechii gălăţeni, noi suntem noi, vii şi deştepţi!

Într-un raport tipărit în 1926 de primarul Ştefan H. Ştefan, am descoperit că, la acea vreme, Baia Comunală avea deja… aer condiţionat. În timp ce i se spălau hainele cu abur şi i se călcau, gălăţeanul îmbăiat beneficia, vară sau iarnă, de fix 18 grade Celsius, aer cu suprapresiune! "Înapoiaţi", bre, monşerii! Ecologic, impurităţile adunate de filtre "se transformau în lichid". Se pregăteau, în continuare, băi cu CO2, cu oxigen, masaje sub apă, electroterapie.

Înapoiaţi? Înapoiaţi-ni-i!

Citit 2037 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 16:55

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de rodax
  Sâmbătă, 31 Martie 2018 19:38
  109.103.134.***
  pt, cel cu mesajul cel mai lung ,dupa cum arata zona in cauza(fostul judet covurlui) nu s-ar zice ca ai dreptate.
  0
  2
  Raportează
 • postat de CINE NU STIE, SI NU STIE CA NU STIE, ESTE PROST, OCOLESTE-L!
  Vineri, 30 Martie 2018 15:55
  78.96.81.***
  Generalul Eremia Grigorescu era de pe linia Barladului, mai precis, de la Tg. Bujor!

  Eroul din primul razboi mondial!

  Actualmente sunt multi dascali, invatatori si profesori, dar si economisti si ingineri, tot de pe linia Barladului, scoliti la Institutul Pedagogic si Universitate, oameni care au dat viata si animatie orasului Galati, contribuind nemijlocit la ridicarea stadardului de viata si civilizatie a oamenilor.

  Sa ne amintim ca inainte de 89, pe linia Barladului, trenurile erau pline cu navetisti, alintate trenurile foamei, a muncitorilor necalificati, specialisti in special in toate ramurile industriei locale, fara de care zona Galatiului, combinatul in special, nu ar fi progresat, Galatiul fiind al treilea oras industrial din tara.

  Deci locuitorii de pe linia Barladului, ma rog, fostul Covurlui, interbelic, erau si sunt oameni bine pregatiti profesional cam in toate domeniile, oameni de toata isprava, care nu merita a fi injositi si barfiti!

  Nu poti sa jugnesti o turma intreaga pentru o vaca cufurita, zice o vorba de duh a zonei, vorbind de cativa oameni care nu sunt la inaltimea majoritatii!

  Si de Cuca cam tot asa se vorbeste, conform, mamaliga cat nuca, dar poti vedea oameni de isprava si aici, ca inteligenta oamenilor s-a nascut la tara!

  Asadar!?
  1
  3
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 30 Martie 2018 10:39
  194.105.20.***
  Alte vremuri - Alte sperante !!
  4
  9
  Raportează
 • postat de rodax
  Vineri, 30 Martie 2018 08:56
  193.231.148.***
  nu inapoiati ci inculti sunt multi galateni din ziua de azi.le lipseste educatia din familie,de la scoala,din societate.nici nu e de mirare,intrucat multi provin de la tara,de pe linia barladului,despre care toti cunoscatorii stiu ca sunt cei mai saraci oameni ai judetului galati(partea din fostul judet covurlui).
  2
  16
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.