România, ţara în care legea îi apără pe infractori

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Un bătrân de 90 de ani a fost tâlhărit în plină stradă chiar în timpul zilei. Pe lângă faptul că bărbatul a rămas fără 300 de euro şi 100 de lei, acesta a fost şi bătut de cei care întâi îi ceruseră câţiva bănuţi de pomană. Cazul este revoltător şi atrage atenţia asupra faptului că nimeni nu mai este în siguranţă pe străzi. Printre atacatori se afla şi un minor, care, conform legilor româneşti, nu poate fi tras la răspundere. Legea penală îl scapă pe puştiul agresiv de orice responsabilitate, motiv numai bun ca acesta să se întoarcă pe stradă şi să îi dea în cap altui bătrân sau unui copil. În cazul de faţă bătrânul a scăpat cu răni uşoare, dar, data viitoare, norocul s-ar putea să nu îi mai surâdă şi să îşi piardă viaţa.

Acesta este unul dintre multele cazuri de violenţă petrecute în judeţul nostru. Bilanţul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi arată că anul trecut au fost în lucru 180 de dosare cu inculpaţi acuzaţi de infracţiuni contra vieţii, respectiv, tentative la omor, omor sau omor calificat. 82 de persoane au fost trimise în judecată pentru săvârşirea acestor infracţiuni, cu 14 mai multe faţă de anul 2016. Unii dintre aceşti infractori vor scăpa cu pedepse de tot râsul, ceea ce va face ca alţii să le calce pe urme.

Mai grav este că faptele cu violenţă sunt săvârşite din ce în ce mai des de minori, care nu sunt traşi la răspundere. Acest lucru îi încurajează pe adulţi să îşi trimită copiii la furat, iar de aici şi până la acte de violenţă este doar un pas.

Din păcate aceasta este realitatea din România, ţara în care legile penale se modifică în interesul infractorilor. Vremurile în care infractorii erau pedepsiţi exemplar, astfel încât să îi sperie pe cei care ar intenţiona să săvârşească o faptă asemănătoare, au trecut. Iar şansele ca legislaţia să se modifice şi să stabilească pedepse exemplare pentru cei care atentează la viaţa cuiva sunt aproape nule. Iar acest lucru îi încurajează pe mulţi să săvârşească fapte penale, aceştia fiind conştienţi fie că nu păţesc nimic, fiind minori, fie că scapă cu doar doi, trei ani de puşcărie, iar la ieşire mai au şi posibilitatea să primească despăgubiri pentru că au stat în condiţii improprii după gratii. Dar pe victimele lor, oare, cine le despăgubeşte?

Citit 2269 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.