În sport ca pretutindeni

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mare parte din vină pentru împleticeala de picioare din gazon, pentru arbitrii cu boli copilăreşti, dar şi pentru ignoranţa faţă de orice alt sport în afară de fotbal o poartă întocmai acei cronicari sportivi români care se izbesc cu capetele de ecranele televizoarelor şi cu pieptul de cărămizi spunând că "le pasă de sport, poate prea mult".

Fără să ţintesc vreun ştirist anume şi referindu-mă la bună parte din tagma asta, voi spune că nu le pasă de nimic din ce înseamnă sport.

Dacă le-ar fi păsat ar fi scris în fiecare zi despre sport, despre competiţii adevărate, despre eşecuri neaşteptate, despre dezamăgiri, despre performanţe incredibile, indiferent din ce sport. Nu o fac însă, nu au vreme de asta, se ocupă zi de zi de cu totul altceva.

Gazetăria sportivă s-a transformat pe nesimţite într-un tabloid naţional cu personaje de nişă, personaje care nu au în comun cu sportul decât un comportament de stadion.

Mai mult decât asta, aşteptând sutele de plângeri pentru calomnie pe care nu mi le vor face dânşii, eu mai susţin şi că ei sunt vinovaţi în proporţie de 90 la sută pentru faptul că adevărata competiţie sportivă nu mai e între (să zicem) Steaua şi Dinamo, ci între Becali şi Borcea. Ca şi când în faţa dialogul dintre doi negustori, unul de brânză şi altul de butelii, ar păli recordurile şi performanţele sportivilor.

Între noi fie vorba, tot mâzgălitorii de explicaţii la poze din gazetele de profil sunt responsabili şi de lipsa de interes a sportivilor de a ieşi în evidenţă în teren, pe pistă, în sala de sport.

Nu va consemna nimeni cu prea mare aplomb vreo medalie la o competiţie naţională, în vreme ce incursiunea unui sportiv prin vreo cârciumă nu are cum să rămână neconsemnată, neîntoarsă pe toate feţele şi neanalizată tehnico-tactic.

N-ai cum să nu te întrebi cât de ipocriţi sunt oamenii ăştia când îi vezi trăgând pe roată fotbalistul x care e ieşit din formă, sau antrenorul y care nu se poate stăpâni şi înjură arbitrii, în vreme ce prima lor preocupare e să dea un telefon lui Becali după fiecare meci, fie el şi Sănătatea Cluj cu Concordia Chiajna şi să îl întrebe ce părere are despre schimbările făcute la pauză. 

Le pasă de sport!? Singura legătură reală pe care producţiile lor o mai au cu sportul sunt acele statistici seci pe care un consumator normal de informaţie de acest fel trebuie să le proceseze singur. Sau poate că şi celelalte sporturi pe care le tratează, gazetăreşte vorbind, aşa cum e tratat horoscopul într-un ziar generalist.

În fine, aş putea înţelege că asta e economia de piaţă şi că doar subiectele-rebut au ajuns să le vândă produsul, deşi şi pentru asta tot ei sunt vinovaţi. 

Nu pricep însă de unde le-a venit ideea asta, că lor le-ar păsa de sport câtă vreme dacă i-ai întreba repede cine antrenează naţionala masculină de handbal nu ţi-ar putea răspunde înainte să dea o căutare pe Google.

Mă mai întreb ce înţeleg ei din sport, dacă articolele şi reportajele lor sunt despre agricultura în sectorul ovine, ce pricep ei din toată povestea asta cu sportul românesc? Cam ce înţeleg politicienii din politică.

La noi, totul se leagă…

Citit 598 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.