Ne plimbăm, dar problema când o rezolvăm?

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În urmă cu cinci ani, judeţul Galaţi era lovit de viituri. Mai multe case au fost atunci afectate de apă. În 2016, viitura a făcut din nou ravagii în câteva localităţi din judeţ, în urma unor ploi abundente. Mai mult, tot în urma ploilor şi a viiturilor, în localitatea Slobozia Conachi au apărut alunecări de teren. Din fericire, acestea au stagnat şi nu i-au pus în pericol pe localnici.

Acum, alte localităţi din ţară au fost lovite de viituri. Sute de oameni şi-au luat bocceluţa şi au plecat din locuinţe, pentru a scăpa cu viaţă. Mai multe judeţe au fost sub avertizare Cod roşu de ploi şi inundaţii. Efectele au fost, mult prea rapid, vizibile. Oamenii şi-au văzut munca de-o viaţă distrusă, iar în cele mai multe cazuri au rămas doar cu hainele de pe ei.

La două zile după aceste tragedii, prim-ministrul, ministrul de Interne şi cel al Transporturilor au plecat în vizită în zonele afectate. S-au dus să vadă ce a mai rămas în urma apelor şi, chipurile, să caute soluţii pentru a-i ajuta pe cei năpăstuiţi.

Şi în judeţul Galaţi, în 2013, au venit tot felul de oficiali să vadă ce s-a întâmplat şi să caute soluţii. Au găsit nişte soluţii atât de bune încât, în 2016, apele au făcut din nou ravagii. Diferenţa a fost că, în 2016, autorităţile de la Bucureşti nu s-au mai sinchisit să se deplaseze în teren, crezând probabil că soluţiile găsite cu trei ani înainte sunt la fel de bune.

Este adevărat că acum sunt alţi oameni la guvernare, deci alte idei, alte soluţii posibile, dar, cu siguranţă, nimeni nu va vedea care este adevărata problemă care a dus la asemenea dezastre. Da, este vorba despre defrişările ilegale, despre care, cu siguranţă, minţile "luminate" care se plimbă acum prin zonele afectate de inundaţii nu vor vorbi niciodată. Şi asta pentru că, de-a lungul timpului, defrişările ilegale au fost un subiect tabu, despre care nimeni nu vrea să vorbească, interesele fiind mult prea mari.

Astfel, oamenii năpăstuiţi, majoritatea bătrâni, vor primi ceva ajutoare de la stat, ca şi în 2013 în judeţul Galaţi, cei mai puternici o vor lua de la capăt, iar restul îşi vor duce zilele de azi pe mâine, aşteptând să plece într-o lume mai bună şi mult mai dreaptă decât cea în care şi-au dus traiul.

Citit 1457 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2018 20:26

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.