Şi lecţia când o-nvăţăm?

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Citim, comentăm, dezbatem, ne dăm cu părerea zilnic despre câte-n lună şi-n stele. Dar prea puţin băgăm la cap şi aşteptăm tot de la cei care ne dau material de cârcoteală să salveze situaţia atunci când, prea prinşi de iureşul grijii altora, nu stăm să tragem şi învăţămintele necesare.

Dragă cititorule, fidelitatea ta ar fi înmiit apreciată dacă din fiecare rând pe care îl citeşti ai absorbi informaţia nu doar pentru propria ta mulţumire de a fi mai documentat, ci pentru a deveni, la rându-ţi, un vector care să propage şi să aplice, acolo unde e posibil, ideea. Cu recunoştinţă ne înclinăm şi în faţa celor autodeclaraţi cititori fideli ai noştri şi a celor care periodic ne  citesc şi, mai frecvent, ne contestă. Orice apreciere şi orice critică, oricât de aparent distructivă, poate avea puterea ei pozitivă, mai ales când vine din partea publicului - barometrul muncii noastre. Gazetăria nu e însă doar despre informare şi răspuns pozitiv/negativ. E despre formare, educare. Şi nu doar de opinii, ci de conduite, de caractere, de stiluri de viaţă. Fidelule cititor, care crezi, justificat poate, că esti îndreptăţit să fii cenzor al celui care te ţine la curent, să ştii că tu, prin fidelitatea asumată, ţi-ai atribuit un rol important în veriga formării. O sa exemplific. Recent, o doamnă, din Galaţi, cititoare fidelă, ne-a atras atenţia că nu punem destul accent şi pe părţile pozitive ale transportului în comun din oraş. Că bieţii şoferi, că minunatele troleibuze, că nemernicii care fac scandal şi distrug şi ultragiază ochii şi urechile oamenilor cinstiţi. Să preaslăvim pe o parte, să înfierăm, din cuvinte, pe alta. Dacă se poate, să stârpim. "Dar dumneavostră ce faceţi pentru ca "gunoaiele" să dispară?" - o întreb. "Ce putem să facem noi? Şi poliţiştilor le e frică de ei, dar dumneavoastră puteţi lua atitudine!", îmi replică, sigură pe ea, cititoarea fidelă. Da, doamnă, putem, dar degeaba o facem, dacă atitudinea noastră va muri în câteva rânduri aşternute într-o pagină de ziar. Exemplul al doilea. Au curs râuri de cerneală pentru a-i alerta pe oameni, bătrâni, cititori fideli, să nu mai dea curs escrocilor care îi păcălesc cu un simplu telefon să le pună economiile în palmă, cu minciuni puerile, uşor verificabile. Ce credeţi? Parcă în ciudă, cazurile s-au înmulţit. Exemplul al treilea. Nu traversaţi haotic, nu conduceţi cu viteză, nu şofaţi băuţi, că se amendează, se arestează, se moare, prosteşte, pe străzi. Oamenii citesc, îşi fac cruce, comentează ceva şi uită. Până la următoarea ştire pe care o citesc cu fidelitate. Punem şi ceva discernământ alături?

Citit 1230 ori Ultima modificare Duminică, 08 Iulie 2018 12:54

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Cineva
  Sâmbătă, 07 Iulie 2018 21:21
  109.102.130.***
  Aveti perfecta dreptate! Un articol foarte instructive pentru noi toti!
  0
  1
  Raportează
 • postat de MARIA
  Sâmbătă, 07 Iulie 2018 09:28
  158.181.72.***
  Doamnei doctor,cu dragoste....multumim pentru sfaturile la obiect si persoana.Cineva zicea ca ne-a tinut sub supraveghere si ca acum tbuia sa fim toate in fata.De atunci au facut filme cu dna Anke Angelska si cu o domnisoara Annie abuzata si batuta la 14 ani dupa o invitatie la un hotel de un Johnnie de 35 pe motiv ca e deja buna-Es ist schon gut,es ist schon gut,adica obiectul nu persoana.Am mai auzit chestia asta repetata de multi din pacate.....si pe motiv ca-i place patul imbinat cu rautatea....a luat el masuri.....cat priveste sfaturile avem aici consilieri care scriu numai cu ~~~~~~~~~~lucrurile si oamenii sunt altcv dar la ei totul e una si ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 07 Iulie 2018 09:03
  188.24.253.***
  Pentru ca suntem o natie slaba, hoti, puturosi.... crd ca delasatori e cuvantul central... din aceste calitati! Vedem cine ne conduce... pe cine lasam sa conduca... cine ne conduce de fapt... inghitim pana nu vom mai avea... ce!
  Romania pardon colonia este plina de un popor sadomasochist... care ii place sa li se faca rau... pe banii lor! Sau suferim de hipnoza colectiva... prea mult fluor in apa... nu stiu... ceva E
  2
  1
  Raportează
 • postat de daniel
  Sâmbătă, 07 Iulie 2018 06:02
  5.13.218.***
  Nu scrieti degeaba, publicarea metodei de jefuire "accidentul" descrisa in ziar, a evitat inca doua victime la compania unde lucrez, deoarece oamenii din jurul celor care au fost sunati erau informati si au recunoscut " tiparul" infractiunii". Atunci am vazut si ce putere de alienare a ratiunii are socul psihologic indus victimei care aude ca un apropiat este in mare pericol.
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.