La spital, ca la abator

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ziua în care zicala "intri în spital cu o boală și ieși cu două" - dacă mai ieși - s-ar putea trasnsforma din caz particular în normă este mult mai aproape decât ne-am putea imagina. Antibioticele pe care medicii le au acum la dispoziție devin din ce în ce mai puțin eficiente împotriva bacteriilor din spitale. În consecință, unele dintre infecțiile nosocomiale care și acum se tratează cu dificultate ar putea deveni veritabile boli incurabile, în viitorul apropiat.

România se află acum la o răspântie, fapt ignorat, de ani de zile, de Ministerul Sănătății. Situația este de o asemenea gravitate încât țării noastre îi este recomandat să declare rezistența antimicrobiană drept o "amenințare națională la adresa sănătății publice". Avertismentul apare într-un raport publicat recent de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Incriminate de raportul amintit sunt în special infecțiile nosocomiale provocate de Klebsiella pneumoniae și de Acinetobacter baumanii. Dacă rezistența la antibiotice a acestor bacterii și a altor germeni din spitale se va menține la nivelul actual sau va crește în ritmul înregistrat până acum, "capacitatea spitalelor de a oferi servicii indispensabile, precum tratamentul bolnavilor de cancer, intervenții chirurgicale de specialitate sau terapie intensivă va fi serios afectată".

O practică nescrisă în spitalele din România, devenită în timp tradiție, a făcut ca infecțiile nosocomiale să fie ascunse sub preș, pentru ca unitățile să dea bine în raportările oficiale. S-a ajuns, astfel, în situația absurdă ca spitalele insalubre pe care prea bine le știm să fie mult mai sigure, în actele oficiale, decât spitalele moderne din vestul Europei.

Cât de sigure sunt spitalele românești s-a văzut însă în urma tragediei de la Colectiv, atunci când mulți dintre răniții în incendiu s-au stins nu din cauza rănilor provocate de arsuri, ci a infecțiilor provocate de bacteriile luate din spitalele unde ar fi trebuit ca viața să le fie salvată. Şi nici la aproape trei ani de la respectiva catastrofă, Ministerul Sănătății nu este capabil să pună la punct o strategie prin care să lupte cu acest fenomen.

Citit 3543 ori Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2018 16:00

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Apostolache Ion
  Vineri, 20 Iulie 2018 20:11
  93.122.248.***
  Intră pe profilul de facebook Jageta Dumitrescu si vezi cum mor oamenii din cauza infectiilor din spital , si semnează petitia mea catre MINISTRUL SANATATII. Cei care au murit nu mai pot fi ajutați, Dar măcar cei care vor fi internați in continuare vor avea o soartă mai bună. Si să nu îi uităm pe cei care din cauza lor au murit oameni . Nu demisi sau să îsi dea demisia ,CERCETAȚI PENAL PT OMOR ,au facut acest lucru cu bună stiintă ,au acceptat aceste nereguli ,anormalul a devenit normal.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 20 Iulie 2018 10:24
  5.13.239.***
  Nu sunt in stare, nu au voie sa vrea, nu vor, nu au bani pentru ca sunt directionati spre alte urgente sau partid!
  Suntem o tara prapad! SE VEDE! Si totusi, penalii fac legile... Pacat ca aceste melaguri nu sunt locuite de cine le-ar merita!
  1
  17
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 20 Iulie 2018 08:38
  194.105.20.***
  Tara lui Papura-Voda condusa de Maria-Sa --- SPAGA !!!!!
  2
  12
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 20 Iulie 2018 08:32
  90.95.114.***
  inchideti spitalele.si mai oameni buni?incercati sa ramaneti sanatosi,daca va imbolnaviti tratati-va acasa,nu mergeti sa muriti in spitale,fiindca acesti asa zisi doctori,isi ascund gafele neputintei lor in orice ii poate absolvi de vina sistemului bolnavcorupt si ineficient.
  3
  6
  Raportează
 • postat de Tiniche Gh.
  Vineri, 20 Iulie 2018 07:05
  188.24.226.***
  Pe saitul se face reclama la produse impotriva parazitilor si pentru varice.
  Sunt bune aceste produse? Merita incercate avand in vedere ca pretul e destul de mare?
  Am intrat pe saitul reclama dar mi se pare destul de ciudat ca orice apesi tot la produsul respectiv ajungi, in plus ca sa comazi nu poti sa suni trebuie sa-ti lasii datele de contact si te contacteaza ei.
  Am vazut ca sunt reclame la mai multe produse, pe mine cele pt paraziti si varice ma int, le-a incercat cineva pe celelalte?
  Va rog daca are cineva un nr. de telefon la care pot suna
  Multumesc frumos!
  11
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.