La spital, ca la abator

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Ziua în care zicala "intri în spital cu o boală și ieși cu două" - dacă mai ieși - s-ar putea trasnsforma din caz particular în normă este mult mai aproape decât ne-am putea imagina. Antibioticele pe care medicii le au acum la dispoziție devin din ce în ce mai puțin eficiente împotriva bacteriilor din spitale. În consecință, unele dintre infecțiile nosocomiale care și acum se tratează cu dificultate ar putea deveni veritabile boli incurabile, în viitorul apropiat.

România se află acum la o răspântie, fapt ignorat, de ani de zile, de Ministerul Sănătății. Situația este de o asemenea gravitate încât țării noastre îi este recomandat să declare rezistența antimicrobiană drept o "amenințare națională la adresa sănătății publice". Avertismentul apare într-un raport publicat recent de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Incriminate de raportul amintit sunt în special infecțiile nosocomiale provocate de Klebsiella pneumoniae și de Acinetobacter baumanii. Dacă rezistența la antibiotice a acestor bacterii și a altor germeni din spitale se va menține la nivelul actual sau va crește în ritmul înregistrat până acum, "capacitatea spitalelor de a oferi servicii indispensabile, precum tratamentul bolnavilor de cancer, intervenții chirurgicale de specialitate sau terapie intensivă va fi serios afectată".

O practică nescrisă în spitalele din România, devenită în timp tradiție, a făcut ca infecțiile nosocomiale să fie ascunse sub preș, pentru ca unitățile să dea bine în raportările oficiale. S-a ajuns, astfel, în situația absurdă ca spitalele insalubre pe care prea bine le știm să fie mult mai sigure, în actele oficiale, decât spitalele moderne din vestul Europei.

Cât de sigure sunt spitalele românești s-a văzut însă în urma tragediei de la Colectiv, atunci când mulți dintre răniții în incendiu s-au stins nu din cauza rănilor provocate de arsuri, ci a infecțiilor provocate de bacteriile luate din spitalele unde ar fi trebuit ca viața să le fie salvată. Şi nici la aproape trei ani de la respectiva catastrofă, Ministerul Sănătății nu este capabil să pună la punct o strategie prin care să lupte cu acest fenomen.

Citit 3637 ori Ultima modificare Joi, 19 Iulie 2018 16:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.