Plătim şcolarizare, dar nu avem pe cine angaja

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Recent, la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" au fost scoase la concurs 17 posturi pentru medici, la diferite specializări. Conform conducerii unităţii medicale, doar şase persoane s-au arătat interesate de aceste posturi. Chiar dacă toţi cei şase concurenţi vor lua note de trecere şi vor ocupa un post de medic, tot vor rămâne 11 locuri libere. 11 din cele 155 de posturi vacante în acest moment în unitatea medicală, care se ocupă, anual, de mii de pacienţi din mai multe judeţe.

Oraşul nostru are Facultate de Medicină, dar, din câte se pare, asta nu pare un ajutor pentru cei care lucrează zilnic în spitalul gălăţean. Anual, statul plăteşte pentru şcolarizarea unui student la Medicină aproximativ 6.500 de lei, adică 1.500 de euro. După cei şase ani de facultate, tot statul plăteşte absolvenţii pentru rezidenţiat, unde, apropo, tocmai au fost mărite salariile. După ce se cheltuiesc zeci de mii de euro pentru un viitor medic specialist, acesta alege să plece din ţară, să lucreze în spitalele din alte state europene, unde salariile sunt mai mari, iar condiţiile de muncă sunt mai bune.

Condiţiile de muncă sunt grele în România, pe de o parte pentru că ani de zile nu s-a investit în sănătate, iar pe de altă parte pentru că lipsa de personal se transpune în suprasolicitarea celor care au ales să lucreze în România. Aceşti oameni, care au ales să îşi profeseze meseria în ţara natală, ajung nişte roboţi, care fac prea multe gărzi pe lună şi, din cauza oboselii, pot claca oricând. Şi, deşi de înţeles, clacarea lor poate însemna pierderea unei vieţi omeneşti. Iar în astfel de cazuri, vinovatul este medicul, nu sistemul în care el este obligat să lucreze.

Situaţia de la Galaţi, din păcate, nu este singulară, ci poate fi întâlnită în majoritatea spitalelor româneşti. Cu toate acestea, şcolarizăm, în continuare, anual, mii de studenţi, indiferent că vorbim de cei de la Medicină, Filologie sau Nave, care ar trebui, peste ani, să se regăsească pe piaţa muncii de la noi din ţară. Problema există de ani buni, domeniile sunt diferite, iar rezolvarea pare să fie o chestiune ce ţine de domeniul ştiinţifico-fantastic. Adică, se plăteşte pentru şcolarizare, dar de angajat pe cine angajăm?

Citit 2373 ori Ultima modificare Luni, 06 August 2018 18:37

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de galatean
  Vineri, 10 August 2018 23:19
  78.96.81.***
  Si cine te pune pe tine sa faci o a doua facultate? Ca drept dovada ca faceti multe "scoli" si tot degeaba...Habar nu aveti de niciuna din ele.....si maturatorul face 7 facultati...
  Apaaaiii... nu vreau sa stiu ce fel de facultate de medicina mai faci, daca ziua muncesti si ziua te duci si la cursuri - dupa cum afirmi tu si daca te duci... Faceti scoala de mantuiala...de-aia operati de apendicita cand pacientul are lichid pe creier (caz concret in GL).... De-aia mor pacientii prin spitale, fiindca faceti o scoala ca vai de ea, fara juramantul lui Hipocrate - daca stii ce e ala!!! - fara niciun cod deontologic, fara procese de constiinta, fara pasiune fata de meserie, fara nimic, decat spaga!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Suzana
  Marți, 07 August 2018 17:15
  82.137.10.***
  Pentru că a cerut banii pe școlarizarea Sașilor și a evreilor care plecau definitiv din România. Dictatorul Ceaușescu era acuzat că încalcă Drepturile omului la Europa Liberă La Proces unul dintre capetele de avizare a fost și că a vândut sași și evreii Și a fost și împușcat că să ținem minte să nu. mai facem așa ceva Acum toată lumea fuge după Euroii nu se poate face nimic pentru a opri fuga creierilor educate mai ales că suntem ademeniți cu burse locuri de muncă bine plătite
  1
  3
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Marți, 07 August 2018 10:53
  82.137.10.***
  Dar este foarte bine că acum GHINION avem DEMOCRAȚIE Pluripartidism Drogați ASISTAȚI Sociali Șomeri facem ce vrem când vrem Unde vrem cu cine vrem Când era dictatură înainte de89 eram persecutați nu plecam dacă nu plăteam școlarizarea iar pe Dictator l-am Împușcat și din cauza asta că a avut tupeul să ceară bani pentru școlarizarea la toți care plecam legal Acum OLE OLE CEAUȘESCU NUMAI E să plătească cei care rămân in Romania și să facă și Autostrăzi ce Mama Dracului că să avem pe unde veni de Crăciun Ați auzit Stupid People plăți taxe și impozite că să aibă Bugetul bănuți pentru școlarizarea Deștepților cu care se mândresc cei din UE s-au SUA
  1
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 07 August 2018 09:20
  5.13.174.***
  Pentru ca statul Roman este idiot cantotdeauna! Cand iti iei rezidentiatul, ar trebui sa semnezi o clauza similara cu cea din Damen, timp de 5 ani nu ai voie sa parasesti locul de munca! Iar cei mai buni medici, incurajati sa lucreze in tara... aici trebuie schimbat tot sistemul, sa dispara spaga, prostia cu lipsa de materiale, orgolii prostesti, bani sofonati s.a.m.d adica niciodata! Romanul are in gena, furtul, aroganta prosteasca si meltenismul... la unii sunt dezactivate, la altii ca superputeri! Anul de dizgratie 20 18...

  Daca statul Roman ar fi angajat la privat, in 2 saptamani si-ar primi un sut in fund cu litera I pe viata!
  6
  1
  Raportează
 • postat de student
  Marți, 07 August 2018 07:34
  213.233.103.***
  La fel puneau problema comunistii, numai ca astazi e o diferenta mare:
  1. In cazul studentilor cu taxa(unde se intra cu medie mai mare decat la buget) NU statul plateste scolarizarea ci studentul.
  2. Cursurile se dau pe suport electronic, nu le poti transcrie la ora de curs si trebuie scoase toate la imprimanta ( nici macar nu sunt in format document ci prezentare Power Point), rezultand alte cheltuieli pe seama studentului. Cursurile de medicina tiparite scose la editura costa de asemenea peste 20 EURO fiecare si sunt MULTE.
  3. Prezenta la cursuri, laboratoare, seminarii e obligatorie, asadar studentul nu poate sa isi ia un job sa se intretina, cel mult part-time, la negru, la companiile de cosmetice etc, locuri de munca prost platite.
  4. Salariile in spitalele din Galati cum sunt in raport cu orice job calificat din Germania (2000-2500 EURO), Anglia, (nu discutam de salariile din spitalele de acolo intrucat diferenta e coplesitoare) ?
  5. Conditiile din spitalele galatene sunt cumplite, comparativ cu cele din tarile amintite, atat pentru medici cat si pentru pacienti, nu scriu din auzite ci dupa ani de lucru in cadrul unor sectii.
  6. Situatia politica din tara noastra nu da sperante de mai bine pentru medici si spitale in viitorul apropiat, dimpotriva.

  De ce ar ramane un tanar inteligent, care a platit bani grei ca sa studieze Medicina intr-un oras care arata ca dupa bombardament, sa lucreze intr-un spital vechi, dotat la nivelul anilor 80, pe un salariu de muncitor calificat (englez, german, canadian) ? Mi-e greu sa inteleg tonul proletar din articol ( noi platim, statul plateste), mai ales ca sunt student la taxa ( a doua facultate) si ca nu-mi plateste nimeni nici taxa, nici intretinerea, nici cazarea si nici anii cei mai frumosi ai vietii pe care ii pierd la cursuri si muncind ziua iar noaptea invatand pentru a deveni medic.
  3
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.