Pacientul, pus între paranteze

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Conflictul izbucnit recent la Spitalul Universitar din Bucureşti, între câţiva asistenţi medicali şi conducerea unităţii, scoate la iveală tot ce are mai ticălos sistemul sanitar din România, la ora actuală: incompetenţă managerială, girată prin numirile directorilor de spitale şi de instituţii subordonate ministerului exclusiv pe criterii politice, nepăsare faţă de soarta pacienţilor, tot la nivel managerial, dar şi ipocrizie şi o tăcere complice din partea angajaţilor.

Despre motivele pentru care la cârma spitalelor ajung, de cele mai multe ori, persoane total nepregătite pentru respectivele atribuţii este mult de discutat. Este o practică moştenită de dinainte de '89, care a prins rădăcini atât de puternice încât este greu de crezut că va deveni istorie prea curând. Este îndeajuns să spunem că, şi din această cauză, sistemul sanitar din România a ajuns în pragul colapsului.

În legătură cu atitudinea personalului medical sunt însă câteva aspecte de clarificat. Câţi dintre cei care au urmărit scandalul de la Spitalul Universitar cred că acesta ar fi devenit public în situaţia în care respectivii asistenţi şi-ar fi primit drepturile prevăzute de lege? Cel mai probabil, dacă directoarea spitalului nu ar fi făcut greşeala de a-i pune pe angajaţi în situaţia de a alege între sporuri şi bonurile de vacanţă, neregulile ar fi continuat în spital fără ca opinia publică să afle despre ele.

Însuşi asistentul care a ales greva foamei ca modalitate de protest a recunoscut că multe dintre condiţiile pe care le-a reclamat durau de cel puţin jumătate de an. Scânteia care a aprins spiritele a sărit însă abia când asistenţii au fost puşi să aleagă între două drepturi care nu se exclud reciproc.

În acest caz, vorbim de declaraţii făcute cu scopul de a şantaja şi de a te răzbuna, nu de grija excesivă şi dezinteresată faţă de soarta pacienţilor. La mijloc se află multă ipocrizie, iar vina le aparţine ambelor tabere, precum şi tuturor oficialilor (miniştri, directori ai Casei de Sănătate etc.), care, deşi, de-a lungul timpului, au avut toate pârghiile necesare pentru a îndrepta din lucruri, au ales corupţia şi mimarea acţiunilor.

Citit 1581 ori Ultima modificare Joi, 09 August 2018 16:29

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 10 August 2018 09:35
  5.13.174.***
  Plecati... plecati sau stati pana pleaca ei! Nu exista cale de mojloc... ori lasati tara goala hotilor... ori parasiti tara definitiv!
  Aici incepe sa puta tot... iar colalitia actuala a adus Romania in urma cu 20 de ani! Bate shaua sa priceapa calul...
  3
  4
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 10 August 2018 09:17
  216.162.47.***
  Nu le pasa angajatilor din sistem de conditiile in care sunt tratati pacientii ... Problema a fost ca managerul i-a pus sa aleaga si de aici a iesit scandal. L-am vazut si eu pe derbedeul ala de asistent care zacea pe o banca si vorbea sfarsit cu reporterii, ca vezi Doamne de aia intrase el in greva foamei, de grija pacientilor. La stat merge, intotdeauna se gaseste cate un sef de trib care sa instige lucrurile si aici va dau dreptate pentru ca intervine incompetenta celor numiti exclusiv pe criteriii politice. Gestionarea resursei umane dintr-o organizatie reprezinta o activitate pe care unii CU scoala nu o deprind intr-o viata, ce sa mai vorbim de 2 lei de astia de partid .... E plin Bucurestiul de clinici private, cati dintre aia care latrau la tv in curtea spitalului ar reusi sa se angajeze la privat si cati dintre cei care eventual s-ar angaja ar rezista mai mult de o saptamana daca fac altceva decat sa duca plosca pacientului ? Nu se va intampla nimic in continuare, aia is vor primi voucherele de vacanta, vor putea si ei merge sa se imbuibe pe Valea Prahovei in weekend fara sa iasa din pensiune iar care dintre noi, Doamne fereste, va ajunge pe acolo, va da spaga de jos in sus pana ajunge la marii domprofesori si daca vom avea noroc ne vom intoarce acasa la familii, ori sa murim acasa ori cat de cat sanatosi
  1
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.