Prevenţia ne omoară toţi porcii

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Pesta porcină africană face ravagii. Virusul, care a afectat porci din gospodăriile private, dar şi porci din mari ferme, gen cea de la Gropeni, judeţul Brăila, acolo unde erau 140.000 de capete, nu s-a răspândit încă în toată ţara, dar nu mai are mult până acolo. Nu este o exagerare, ci o realitate cruntă, care îşi are originea în modul în care autorităţile au gestionat situaţia.

Zilnic, se spune că virusul pestei porcine nu se transmite la om, dar nu s-a precizat niciodată, concret, că omul este cel care poate transmite cel mai rapid boala. Campaniile de informare au lipsit cu desăvârşire încă de la început. La televizor apar reclame în care ni se spune că consumul de zahăr poate fi dăunător sănătăţii, dar nu a fost nimeni în stare să facă un clip prin care populaţia să fie informată despre pesta porcină africană. Să vadă şi omul simplu de la ţară, cel care nu are acces la internet, ce înseamnă pesta porcină şi ce riscuri există dacă nu sunt respectate câteva reguli clare. Mai exact, să ne spună cineva, cu subiect şi predicat, că omul poate transmite virusul dintr-o parte în alte doar prin simpla deplasare. Astfel, pesta porcină nu ar fi ajuns, de exemplu, la Buzău, acolo unde un domn din Tulcea, judeţ care are zeci de focare, a mers să îi ducă fiicei sale carne de porc, ducând, totodată, şi virusul. Chiar dacă aici nu era nevoie, ce-i drept, doar de campanii de informare, ci şi de filtre între judeţe, care să oprească transportul cărnii dintr-o localitate în alta, trebuie să ni se spună concret că nu doar carnea transportată transmite virusul, ci şi omul care vine dintr-un focar şi nu s-a dezinfectat.

Mai mult, autorităţile se laudă că au instituit filtre de dezinfecţie, dar acestea sunt doar pentru maşini. Pe oamenii din ele nu îi dezinfectează nimeni.

Unde mai pui că au fost oameni care, în lipsa unor cunoştinţe solide despre gravitatea virusului, şi-au aruncat porcii morţi pe unde au apucat, unii dintre ei ajungând în Dunăre. Astfel, virusul a ajuns şi în apă, iar de aici în crescătoriile de tip industrial, vezi cele două ferme mari din judeţul vecin.

În aceste condiţii, autorităţile continuă să se laude că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. Dacă asta înseamnă prevenţie, înseamnă că, în viitorul apropiat, în România nu vor mai exista porci. Mai grav este că, la bulgari, acolo unde a apărut prima dată pesta porcină, a apărut şi pesta micilor rumegătoare. Deci există riscul să rămânem şi fără oi şi capre, după cum merg treburile.

Citit 1959 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 11:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.