Prevenţia ne omoară toţi porcii

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Pesta porcină africană face ravagii. Virusul, care a afectat porci din gospodăriile private, dar şi porci din mari ferme, gen cea de la Gropeni, judeţul Brăila, acolo unde erau 140.000 de capete, nu s-a răspândit încă în toată ţara, dar nu mai are mult până acolo. Nu este o exagerare, ci o realitate cruntă, care îşi are originea în modul în care autorităţile au gestionat situaţia.

Zilnic, se spune că virusul pestei porcine nu se transmite la om, dar nu s-a precizat niciodată, concret, că omul este cel care poate transmite cel mai rapid boala. Campaniile de informare au lipsit cu desăvârşire încă de la început. La televizor apar reclame în care ni se spune că consumul de zahăr poate fi dăunător sănătăţii, dar nu a fost nimeni în stare să facă un clip prin care populaţia să fie informată despre pesta porcină africană. Să vadă şi omul simplu de la ţară, cel care nu are acces la internet, ce înseamnă pesta porcină şi ce riscuri există dacă nu sunt respectate câteva reguli clare. Mai exact, să ne spună cineva, cu subiect şi predicat, că omul poate transmite virusul dintr-o parte în alte doar prin simpla deplasare. Astfel, pesta porcină nu ar fi ajuns, de exemplu, la Buzău, acolo unde un domn din Tulcea, judeţ care are zeci de focare, a mers să îi ducă fiicei sale carne de porc, ducând, totodată, şi virusul. Chiar dacă aici nu era nevoie, ce-i drept, doar de campanii de informare, ci şi de filtre între judeţe, care să oprească transportul cărnii dintr-o localitate în alta, trebuie să ni se spună concret că nu doar carnea transportată transmite virusul, ci şi omul care vine dintr-un focar şi nu s-a dezinfectat.

Mai mult, autorităţile se laudă că au instituit filtre de dezinfecţie, dar acestea sunt doar pentru maşini. Pe oamenii din ele nu îi dezinfectează nimeni.

Unde mai pui că au fost oameni care, în lipsa unor cunoştinţe solide despre gravitatea virusului, şi-au aruncat porcii morţi pe unde au apucat, unii dintre ei ajungând în Dunăre. Astfel, virusul a ajuns şi în apă, iar de aici în crescătoriile de tip industrial, vezi cele două ferme mari din judeţul vecin.

În aceste condiţii, autorităţile continuă să se laude că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. Dacă asta înseamnă prevenţie, înseamnă că, în viitorul apropiat, în România nu vor mai exista porci. Mai grav este că, la bulgari, acolo unde a apărut prima dată pesta porcină, a apărut şi pesta micilor rumegătoare. Deci există riscul să rămânem şi fără oi şi capre, după cum merg treburile.

Citit 1833 ori Ultima modificare Joi, 06 Septembrie 2018 11:35

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de Suzana
  Miercuri, 05 Septembrie 2018 15:31
  82.137.13.***
  Romania are mâncare de dă cu Franța la toată Europa De ce nu se dă carnea de porc la Azile la orfelinate la spitale dacă Pesta Porcină nu are nici un efect mortal la OM Este bătaie joc suntem i campanie electorală și cineva își bate joc de oameni Cum Am Descoperit că cea mai tare Rasă este Mangalița cum au trecut la atac să ne schimbăm rasa
  1
  5
  Raportează
 • postat de Emil Popa
  Miercuri, 05 Septembrie 2018 09:20
  5.2.208.***
  Doamnă Miron
  Ca si cu ocazia gripei aviare autorităţile creeaza o falsă impresie de siguranţă populaţiei prin amplasarea de covorase umezite cu dezinfectate la intrarea in judeţ sau in marele oraşe.
  Ce trebuiau sa facă pqna acum autorităţile cunoscqnd evoluţia pe continentul european a pestei porcine africane si n-au făcut este pe de o parte infrecţiune prevăzuta in Codul Penal, pe de alta parte o prostie care duce la disparitia populaţiei autohtone de porci (cel puţin de câţiva ani de acum încolo) şi la declinul industriei carnii inclusiv la blocarea pe mai mulţi ani a exporturilor.
  Din pacate la noi nu va răspunde nimeni cum nu a raspuns nimeni pentru distrugerea exploataiilor agricole, fabricilor si uzinelor privatizate pentru a fi praduite etc. Îar decontul pentru porcii eutanasiaţi îl vom plătitot noi cetăţenii din taxe si impozite.
  În ce priveşte măsurile de preventie care se pot lua în prezent sunt total ineficiente in lipsa unei educaţii serioase ©i persistente adresate populaţiei din zonele rurale unde se cresc porci. Controalele sanitar veterinare sau filtrele nu pot fi aplicate pe scara largă şi nu pot micşora riscul generat de evaziunea fiscală cu carne de porc, sacrificarile si distribuţia cărnii printre vecini si rude etc.
  Recent m-am intors din vacanţă si toate parcările din Austria, Elveţia, Germania, Franţa etc. erau pline de afişe în mai multe limbi referitoare la pesta porcină si subliniau importanţa colectării corecte a gunoiului menajer pentru a nu ajunge hrana pentru mistreţi. La frontiera elveţiana si la cea franceza când au văzut număr de maşină de România mi s-a cerut sa declar daca am sau nu produse de carne provenite din ţară. Ori la noi nu am văzut în nici-o parcare vreum afiş, în schim vrafuri de gunoaie troneaza peste tot şi nimeni nu le strânge. Iar pesta africana nu vom avea numai atunci cqnd porcii domestici nu se vor plimba liberi prin faţa potii mâncând florile vecinilor şi câinii liberi nu vor mai po***satele si orasele ţării.
  2
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 05 Septembrie 2018 07:56
  79.116.100.***
  Eu nu cred in existanta acestui virus, in gripa aviara, AH1 super 1 2... si alti boi! VRAJI!
  Dar... daca ar exista, statul roman ciung de stramb, trebuia sa informeze,controleze... etc Nu a facut-o, sa plateasca din banii proprii, nu ai cetateanului fiecare porc omorat! punct... resturi is resturi inutile ale partidului ruginiu inutil... adica statul paralel cu cetateanul!
  3
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.