Singur acasă, o dramă în regie românească

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De câteva ori pe an, datele oferite publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată negru pe alb că sute de mii de români îşi părăsesc în fiecare an ţara natală pentru a-şi clădi o nouă viaţă în vestul civilizat al Europei. Cei mai mulţi dintre ei sunt tineri sub 35 de ani. În urma lor rămâne o societate profund fracturată, măcinată de un grad de îmbătrânire accelerată, pe fondul unei natalităţi foarte scăzute.

Ultimele date ale INS confirmă încă o dată faptul că regiunile cele mai afectate de fenomenul migraţiei sunt şi cele mai sărace din România. Astfel, pe parcursul a doar trei ani (2015-2017), peste 600.000 de români au plecat în străinătate. Aproape jumătate dintre ei, 300.831 de persoane, au fost tineri cu vârsta între 20 şi 34 de ani. Alţi aproximativ 106.000 sunt copii, adolescenţi şi tineri cu vârste până în 19 ani. Astfel, în doar trei ani, echivalentul demografic a două oraşe mari din România a părăsit ţara.
În spatele acestor date oricum îngrijorătoare se ascund însă adevăratele drame. Migraţia masivă peste graniţe a românilor nu doar că afectează ţara pe plan social şi economic, dar are efecte ireversibile şi pe termen lung. Astfel, la sfârşitul lui 2017, aproape 95.000 de copii din România aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Regiunea cu cei mai mulţi copii aflaţi în această situaţie este cea de Nord-Est. Din spate vine însă puternic regiunea de Sud-Est şi, surpriză sau nu, judeţul Galaţi este cap de afiş în această parte a ţării, cu 6.174 de copii nevoiţi să crească fără unul sau ambii părinţi.
În ciuda tuturor acestor semnale de alarmă, autorităţile par total depăşite de situaţie. Nici creşterea economică mult trâmbiţată şi nici creşterea veniturilor pentru mulţi dintre bugetari nu par să fie soluţia pentru reducerea migraţiei românilor peste graniţe. Din contră, prin măsurile pur populiste pe care le adoptă, Guvernul nu face altceva decât să adâncească şi mai mult prăpastia care desparte societatea românească în bugetari și restul. În acest context, fenomenul migraţiei pare să atingă fondul unor problemele fundamentale ale societăţii româneşti de după 1989, în vreme ce aproape toate guvernările din perioada postdecembristă s-au mulţumit doar cu mimarea unor soluţii de formă.

Citit 1840 ori Ultima modificare Luni, 05 Noiembrie 2018 17:21

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • postat de Sandu
  Marți, 06 Noiembrie 2018 18:37
  109.100.103.***
  Ce mai lamentari penibile cu depopularea Romaniei.Si alte tari din vest chiar au trecut in trecut prin acelas fenomen al emigratiei masive si nu au murit.Dau cateva exemple si astept marii postaci sa ma contrazica.Italia ,Portugalia Spania,Irlanda, tarile scandinave,Polonia chiar si dezvoltata de acum Germania ,Grecia si Romania mai ales din Transilvania la sfarsitul secolului 19 si inceputul secolului 20.Ce s/a intamplat cu toate aceste tari au pierit .Realitatea este ca ele isi urmeaza cursul lor istoric si fara cei care in toate aceste exemple au emigrat in alte tari din motive economice si in foarte mica masura si din motive politice.Asa ca mai usor cu bocetele , Romania nu va disparea si fortele sanatoase ale natiunii vor gasi solutii asa cum au gasit si altii inaintea noastra.
  3
  1
  Raportează
 • postat de Remus
  Marți, 06 Noiembrie 2018 11:19
  82.137.12.***
  Când spuneți peste 600 000de oameni sunt sigur 2 000 000 de alegători (care nu se scad la VOTARE)Dar cică vin Vietnamezi și Indieni Trecem LA BUDISM și am rezolvat cu demografia Au ALEȘII LOCALI ȘI INVESTITORII STRATEGICI SCLAVI IN DOTARE Ce frică am avut că numai are cine să vă voteze sau să vă muncească pentru 2 EUROI /oră
  5
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 06 Noiembrie 2018 09:33
  86.125.2.***
  Utilitatile sunt vandute strainilor untegral, ce-au ramas se fura de politic si local. CARE CRESTERE ECONOMICA?
  80 importuri si 30 export??? Suferiti de hipnoza colectiva??? Întrebarea este strict retorica!

  Singura solutie ca Romania sa mai existe, este confiscarea averilor obtinute din furtul banului public si iilicit din 1989 prezent! Arestarea celor cateva sute de mii de persoane implicate si munca in folosul comunitatii pe viata! Chemam China sa ne construiasca TOT ca infrastructutura! In 10 ani stergem pe jos cu toata Europa! CAND? Niciodata!
  Oamenii pleca de sila si dezgustul fata de un stat dezgustator care nu ofera nici o unghie si ia cu ambele maini! VEdem când s-o sparge buboiul.... 2022... 2024 Romania Kaput!
  2
  6
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Marți, 06 Noiembrie 2018 09:03
  194.105.20.***
  Pentru ca guvernantii POT orice, iar palmasii pot doar sa-si puna palma in fund si s-o taie !! (cat se mai poate !)
  0
  6
  Raportează
 • postat de atamanu
  Marți, 06 Noiembrie 2018 08:53
  86.127.113.***
  " Stimati conationali . Fiti mandri ca sunteti romani asa cum v-au invatat adevaratii oameni de valoare ai acestei tari. Nu mai cautati bunastarea pe meleaguri soroiste. "Ramaneti la locurili voastre" cum bine zicea odata, fosta prima tovarasa a tarii...Si la noi in tara se poate prospera foarte bine. Trebuie "decat" sa aveti talent si chef de munca. Luati exemplu de la ala' micu' a lu' domn' Dragnea. Porcar de succes, om de afaceri desavarsit, sot de fotomodel si sofer de BMW M 760LI ( de 180.000 de euroi ). Oricare dintre voi poate realiza asa ceva, daca nu si mai mult...Da' numa' lasati naibii facebook-ul si puneti osu' la treaba, ca partidul va da, da-n traista nu va baga.." ( Din ciclul - Cu partidul meu in frunte vom avea BMW-uri multe )
  1
  8
  Raportează
 • postat de ca la pod
  Marți, 06 Noiembrie 2018 08:08
  89.136.231.***
  Manevra occidentala , dati la voi salarii mici ca vor veni la noi , in mare majoritate slugi sau necalificati . Si cum clasa politica este indiferenta , totul este in grafic . Mai bine estici decat emigranti ca acestia din urma mai fac si poc . Si uite asa ramanem pe veci o tara de mana 4 cu latrina in scoli si fundul curtii , fara acces la cultura si sanatate , fara infrastructura .
  2
  8
  Raportează
 • postat de ariciul
  Marți, 06 Noiembrie 2018 07:56
  90.95.114.***
  Problema nu e ca pleaca.din rudele mele plecate cand au venit in tara pentru diferite acte ,au asteptat atat incat,riscau sasi piarda locurile de munca de acolo si cand au plecat iarasi au spus ca nu se mai intorc in tara si isi cer cetatenia in tara de adoptie unde sunt platiti respectati si pot intradevar trai.de bolnavii cronici nu mai spun fiindca e inutil.
  1
  6
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Marți, 06 Noiembrie 2018 07:32
  82.137.12.***
  Dacă nu ne-a atacat cei din Est au avut grijă ce din Vest să-și trimită INVESTITORII STRATEGICI SĂ NE DĂRÂME TOATE FABRICILE din diferite motive. ... 1) LE FACEAM CONCURENȚĂ. ...............,...............2)AU VRUT SA RECUPEREZE CE AVEAU ÎNAINTE DE1944 ..................3) NE-AU DECLARAT CĂ POLUAM UE (au promis că vor da despăgubiri și nu am primit nici mulțumiri).......4)AU VRUT SĂ DEPOPULEZE ZONA DE OAMENII TINERI ȘI PREGĂTIȚI PROFESIONAL FĂRĂ NICI UN FEL DE CHELTUIELI DIN PARTEA STATELOR UNDE EMIGRAU ROMANIi Dacă nu am avut parte de un Război CU RUȘII cei din Vest au avut grijă să ne SPERIE DE UNDE VINE PERICOLUL(care GHINION NU VENEA DIN EST) PÂNĂ TERMINAM RĂZBOIUL EVONOMIC TERMINĂM SI CU DEPOPULAREA ROMÂNIEI Undeva cică este stabilit că România până in2050 trebuie să rămână cu 5 000. 000de locuitori dar nu se știe și de ce rasă credință și culoare Tot Înainte Tovarășilor Democrați și Liberali
  3
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.