Ce frumos era să fie Galaţiul!

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ghioceii au apărut deja, martie bate la uşă, zăpada, atâta câtă era, s-a topit, aşa că nu mai putem să ascundem nimic sub ea. Vrem, nu vrem, va trebui să ieşim "la înaintare" cu oraşul nostru, aşa cum este. Cu şantierele din centru şi de pe străzi (asta e de bine, că se construieşte), dar şi cu gropile din asfalt rămase neastupate, cu ruinele care stau să cadă la orice pală de vânt şi cu senzaţia încă pregnantă de oraş gri şi prăfuit, de care autorităţile locale anunţă că vor să ne scape. Să vedem ce vor face, că deocamdată tot ce e bun e încă la stadiul de intenţie. Or, se ştie, şi iadul tot cu intenţii bune este pavat.

Şi dacă tot am ajuns cu vorba aici, câţi îşi mai aduc aminte de alte bune intenţii care nu au reuşit să depăşească stadiul de promisiuni şi care, dacă ar fi devenit realitate, ar fi schimbat mult în bine faţa acestui oraş? De pod şi de tunel aproape nici nu mai e cazul să pomenim, prea au fost "fumate". De "aqualandul" de la Turnul de Televiziune, la fel, că parcă am fi undeva în stepele Asiei, nu între ape, de ne chinuim de ani buni să umplem nişte bazine şi să construim ceva în jurul lor. Să mai amintim de promisiunile unui fost primar (primărie, mall, stadion), din care de stadion s-a ales praful?

Undeva în primii ani de după 1989, un proiect superb se năştea pe hârtie şi viza zona metropolitană Galaţi-Brăila, cea a actualului cartier Cantemir. Acolo ar fi urmat să se construiască un uriaş centru expoziţional şi un palat al sporturilor cu 5.000 de locuri. Zona rezidenţială urma să aibă construcţii de patru până la zece etaje. Tot acolo urmau să se construiască un centru comercial, un centru medical şi unul spitalicesc, o şcoală, un hotel şi un restaurant, o sală de cinema multiplex, terenuri de sport multifuncţionale, spaţii de joacă şi piscine. Am mai spus-o, dacă autorităţile locale din Galaţi şi Brăila şi-ar fi dat mâna la vremea respectivă, poate că s-ar fi închegat cea mai mare aglomerare urbană din România după Bucureşti, iar aeroportul, podul sau autostrăzile nu ne-ar mai fi ocolit.

Un proiect oarecum similar a fost prezentat, acum nouă ani, şi pentru actuala zonă a Shopping City. Acolo, o firmă privată anunţa investiţii de 400 de milioane de euro, cu 50 de blocuri-turn, parcări subterane pentru 5.000 de maşini, o şcoală şi o grădiniţă, centru medical, terenuri de sport şi zone verzi, plus un mall. Din toate astea, ne-am ales doar cu mallul, adus de alţii.

Şi exemple de promisiuni neonorate mai sunt destule. Nu-i aşa că era să avem un oraş foarte frumos?

Citit 1577 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2019 15:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.