Ce frumos era să fie Galaţiul!

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
5 comentarii

Ghioceii au apărut deja, martie bate la uşă, zăpada, atâta câtă era, s-a topit, aşa că nu mai putem să ascundem nimic sub ea. Vrem, nu vrem, va trebui să ieşim "la înaintare" cu oraşul nostru, aşa cum este. Cu şantierele din centru şi de pe străzi (asta e de bine, că se construieşte), dar şi cu gropile din asfalt rămase neastupate, cu ruinele care stau să cadă la orice pală de vânt şi cu senzaţia încă pregnantă de oraş gri şi prăfuit, de care autorităţile locale anunţă că vor să ne scape. Să vedem ce vor face, că deocamdată tot ce e bun e încă la stadiul de intenţie. Or, se ştie, şi iadul tot cu intenţii bune este pavat.

Şi dacă tot am ajuns cu vorba aici, câţi îşi mai aduc aminte de alte bune intenţii care nu au reuşit să depăşească stadiul de promisiuni şi care, dacă ar fi devenit realitate, ar fi schimbat mult în bine faţa acestui oraş? De pod şi de tunel aproape nici nu mai e cazul să pomenim, prea au fost "fumate". De "aqualandul" de la Turnul de Televiziune, la fel, că parcă am fi undeva în stepele Asiei, nu între ape, de ne chinuim de ani buni să umplem nişte bazine şi să construim ceva în jurul lor. Să mai amintim de promisiunile unui fost primar (primărie, mall, stadion), din care de stadion s-a ales praful?

Undeva în primii ani de după 1989, un proiect superb se năştea pe hârtie şi viza zona metropolitană Galaţi-Brăila, cea a actualului cartier Cantemir. Acolo ar fi urmat să se construiască un uriaş centru expoziţional şi un palat al sporturilor cu 5.000 de locuri. Zona rezidenţială urma să aibă construcţii de patru până la zece etaje. Tot acolo urmau să se construiască un centru comercial, un centru medical şi unul spitalicesc, o şcoală, un hotel şi un restaurant, o sală de cinema multiplex, terenuri de sport multifuncţionale, spaţii de joacă şi piscine. Am mai spus-o, dacă autorităţile locale din Galaţi şi Brăila şi-ar fi dat mâna la vremea respectivă, poate că s-ar fi închegat cea mai mare aglomerare urbană din România după Bucureşti, iar aeroportul, podul sau autostrăzile nu ne-ar mai fi ocolit.

Un proiect oarecum similar a fost prezentat, acum nouă ani, şi pentru actuala zonă a Shopping City. Acolo, o firmă privată anunţa investiţii de 400 de milioane de euro, cu 50 de blocuri-turn, parcări subterane pentru 5.000 de maşini, o şcoală şi o grădiniţă, centru medical, terenuri de sport şi zone verzi, plus un mall. Din toate astea, ne-am ales doar cu mallul, adus de alţii.

Şi exemple de promisiuni neonorate mai sunt destule. Nu-i aşa că era să avem un oraş foarte frumos?

Citit 1214 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2019 15:20

5 comentarii

 • postat de Suparatu Luni, 18 Februarie 2019 23:33 5.13.140.*** Link la comentariu
  0
  1

  Ce revolutie lol?
  Bosorogii isi rumega pensia si privesc filmele indiene pe A3.

  Cefosii se inmultesc prin "super bet"- uri si "casion"-uri

  Trantorii si sobolanii PSD sunt la stat cu 6.000 ron in mana.

  Asistatii umplu crasmele.
  Cine sa se revolte?
  Video chatistele ? Paznicii?

  Raportează
 • postat de Suzi quatro Luni, 18 Februarie 2019 09:26 82.137.14.*** Link la comentariu
  4
  5

  Dar chiar dacă veneau INVESTITORII sau dacă făcea STATUL sau primăriile GALAȚI/Brăila totul era falimentar De ce ? Pentru că CINEVA , de Undeva , Cândva a dat semnalului distrugerii INDUSTRIEI (28 de FABRICI) ATUNCI SA DECLANȘAT MAREA MIGRARE IN UE ./// CĂ DACĂ ERA MAI BINE IN AFRICA pelecan repejor și acolo CUM SĂ FACI INVESTIȚII ÎNTR-O ZONA UNDE VENITURILE LOCUITORILOR SUNT MICI SAU FOARTE MICI ? SAU ÎNTR-O ZONA UNDE PRIMARII SI CONDUCERILE CELOR DOUĂ JUDEȚE SUNT ÎNTR-UN CONFLICT ISTORIC SI IN CARE NU ESTE O CALE DE MIJLOC DE APLANARE A CONFLICTULUI/// Că șase facă ceva trebuie mai întâi să se REFACĂ INDUSTRIA SI ATUNCI SE REPOPULEAZĂ ZONA SI SE FAC INVESTIȚII SIGURE /// DAR CÂND TOATĂ LUMEA FUGE DE BINEFACERILE CAPITALISMULUI DE CUMETRIE OLTENEASCA TU NU POTI FACE NICI PLAJĂ , STADION , AUTOSTRADĂ SPITAL ////.TE ADAPTEZI SI PLANTEZI PALMIERI , PANSELUȚE OLANDEZE SI ORNAMENTE PERSONALIZATE DE PAȘTI ȘI DE CRĂCIUN///DAR DACĂ VREI SĂ AI MIROSURI DE MONACO PLANTEZI ȘI WC. LA PREȚ DE GARSONIERĂ SI AI REZOLVAT TOATE PROBLEMELE SOCIALE

  Raportează
 • postat de Costica Dop Luni, 18 Februarie 2019 09:18 79.116.105.*** Link la comentariu
  1
  5

  Felicitări pentru articol Cristinel Luca și la cât mai multe asemenea!

  Raportează
 • postat de Mazare pesede Madagascar Luni, 18 Februarie 2019 05:27 89.137.224.*** Link la comentariu
  1
  7

  Probabil Revolutia Pensionarilor, ca tineret in tara ca in 1989 nu mai avem, profesore ?

  Raportează
 • postat de profesor Luni, 18 Februarie 2019 00:38 86.125.62.*** Link la comentariu
  3
  22

  Cei care tin in chingi orasul si ii exploteaza resursele in interes propriu nu au vreun interes ca acesta sa se dezvolte, deoarece le-ar distruge monopolul. Prin vot nu se poate rasturna starea de fapt, asa ca asteptam urmatoarea revolutie, de fapt suntem in prag.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.