Galaţi, uriaşul cu picioarele în mizerie

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Traiul la comun în blocurile-dormitor, în „cutiile de chibrituri”, este una dintre moştenirile comunismului. După trei decenii, cei mai mulţi dintre noi trăim în aceleaşi blocuri cenuşii, chit că spoiala de modernitate le-a făcut mai prietenoase. Numai că, dacă prin interior s-a mai umblat, fiecare locatar după puterile şi imaginaţia lui, în ceea ce priveşte partea de infrastructură comună din blocuri, lucrurile au bătut pasul pe loc. Sunt, desigur, şi excepţii, dar evidenţele Apă-Canal nu dau loc de întors: Galaţiul stă pe un munte de mizerie, de scursuri din ţevile sparte şi subsoluri nereparate. Până în prezent, operatorul de servicii publice a identificat 400 de blocuri din Galaţi la care, din cauza avariilor de tot felul, deşeurile se scurg în pământ.

E foarte bine că s-a trecut la acest „recensământ al mizeriei”, dar poate ar trebui să ne întrebăm şi de ce nu s-a făcut nimic până acum. Ani de zile, pe nimeni nu a interesat la modul imperativ ce se întâmplă prin subsoluri, unde se duce toată mizeria din canalizări. Administraţiile de bloc, dar şi societăţile sau autorităţile de tot felul au fost mai sensibile la probleme ce au ţinut de termoficare, de exemplu, pentru că a avea sau a nu avea căldură la calorifer este o problemă pe care o percepi imediat, fără studii sofisticate sau muncă de convingere. Şi aici s-a tras mâţa de coadă, din motive electorale, până n-a mai fost loc de întors. Dar de canalizări, de mizeria din subsoluri, cine să se ocupe, dacă nu aduce voturi?

Apă-Canal vine acum acest semnal de alarmă. Asta după ce un bloc din buricul târgului – B8, din Mazepa – a luat-o la vale. Sperăm că studiile făcute să nu fie doar un fel de „v-am spus eu că nu e bine!” şi o simplă acoperire cu hârtii. Şi mobilizarea asociaţiilor este benefică, deşi a-ţi imagina că ameninţările cu nu ştiu ce articol de lege ar putea funcţiona e o naivitate. Nicio amendă nu va rezolva o problemă ce se conturează a fi una ce ţine de însăşi existenţa oraşului. Poate că, la nivelul întregului municipiu, ar trebui să se facă un plan coerent pentru a scoate Galaţiul din mizerie, după modelul unei situaţii de urgenţă! Aceasta ar trebui să fie, poate, o temă de meditaţie pentru autorităţile publice. Sau se va merge tot pe ideea că „dacă un lucru nu se vede, atunci… nu există”. Să nu fie însă prea târziu atunci când evidenţa va deveni… vizibilă.

Citit 1836 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2019 17:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.