Galaţi, uriaşul cu picioarele în mizerie

Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Traiul la comun în blocurile-dormitor, în „cutiile de chibrituri”, este una dintre moştenirile comunismului. După trei decenii, cei mai mulţi dintre noi trăim în aceleaşi blocuri cenuşii, chit că spoiala de modernitate le-a făcut mai prietenoase. Numai că, dacă prin interior s-a mai umblat, fiecare locatar după puterile şi imaginaţia lui, în ceea ce priveşte partea de infrastructură comună din blocuri, lucrurile au bătut pasul pe loc. Sunt, desigur, şi excepţii, dar evidenţele Apă-Canal nu dau loc de întors: Galaţiul stă pe un munte de mizerie, de scursuri din ţevile sparte şi subsoluri nereparate. Până în prezent, operatorul de servicii publice a identificat 400 de blocuri din Galaţi la care, din cauza avariilor de tot felul, deşeurile se scurg în pământ.

E foarte bine că s-a trecut la acest „recensământ al mizeriei”, dar poate ar trebui să ne întrebăm şi de ce nu s-a făcut nimic până acum. Ani de zile, pe nimeni nu a interesat la modul imperativ ce se întâmplă prin subsoluri, unde se duce toată mizeria din canalizări. Administraţiile de bloc, dar şi societăţile sau autorităţile de tot felul au fost mai sensibile la probleme ce au ţinut de termoficare, de exemplu, pentru că a avea sau a nu avea căldură la calorifer este o problemă pe care o percepi imediat, fără studii sofisticate sau muncă de convingere. Şi aici s-a tras mâţa de coadă, din motive electorale, până n-a mai fost loc de întors. Dar de canalizări, de mizeria din subsoluri, cine să se ocupe, dacă nu aduce voturi?

Apă-Canal vine acum acest semnal de alarmă. Asta după ce un bloc din buricul târgului – B8, din Mazepa – a luat-o la vale. Sperăm că studiile făcute să nu fie doar un fel de „v-am spus eu că nu e bine!” şi o simplă acoperire cu hârtii. Şi mobilizarea asociaţiilor este benefică, deşi a-ţi imagina că ameninţările cu nu ştiu ce articol de lege ar putea funcţiona e o naivitate. Nicio amendă nu va rezolva o problemă ce se conturează a fi una ce ţine de însăşi existenţa oraşului. Poate că, la nivelul întregului municipiu, ar trebui să se facă un plan coerent pentru a scoate Galaţiul din mizerie, după modelul unei situaţii de urgenţă! Aceasta ar trebui să fie, poate, o temă de meditaţie pentru autorităţile publice. Sau se va merge tot pe ideea că „dacă un lucru nu se vede, atunci… nu există”. Să nu fie însă prea târziu atunci când evidenţa va deveni… vizibilă.

Citit 1722 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2019 17:51

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de CCF
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 16:42
  89.137.225.***
  Stai să vezi la primul cutremur peste 7 grade...
  Spații la parter modificate după bunul plac, la fel în apartamente, scurgeri la subsol, acces aglomerat sau obstrucționat,
  tate astea vor duce la un film de groază.
  2
  11
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 10:43
  90.95.114.***
  Asociatie de scara ori de bloc,cu un singur sef de scara si administrator,care sa fie scos de la plata intretinerii,sa fie gospodar,si liber {pensionar}ales de locatari ,nu o mafie intreaga puita,cumetrita si mostenita din tata in fiu,cu presadinte,administratori safi de scari,contabil,casier...a,comisie de cenzori fimei de neservici Si alde NEA,de la fiecare scara care tot ce se strica repara,Si la plata e pedinafara.Fiindca se scurg niste banisori mai ales de la batraaani ,vaduve ,si bolnavi care saracii.....platesc fiindca nu au incotor.
  3
  10
  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 10:36
  92.85.205.***
  Si cand te gandesti ca, o portiune a unui canal principal de scurgere a apelor uzate a orasului Roma este construit din timpul lui C. I. Caesar ! Si cica , noi am fi urmasi ai romanilor ...
  2
  11
  Raportează
 • postat de Suzana
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 09:30
  82.137.9.***
  Blocurile-dormitor au avut rostul lor într-o țară unde ERA DICTATURA PROLETARIATULUI ( AIUREA) care a făcut o mare greșeală A DAT CASE LA TOȚI// ACUM ESTE DEMOCRAȚIE LIBERALĂ CARE NE-A DAT CEVA NOU :: ȘOMAJ INFLATIE, CRIZĂ ECONOMICĂ SAU IMPOZITE PE CÂINII CARE MOR DE FOAME SI APA METEORICĂ sau MĂRITE CU500% DACĂ NU VĂRUIM BLOCUL /// DAR BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN CONSILIUL LOCAL UITĂ CĂ IN GALATI SAU DĂRÂMAT 28 DE FABRICI /// PĂI NOI DE UNDE SĂ AVEM BANI PENTRU REPARAREA CONDUCTELOR ?? 30 DE ANI LE-AU MONTAT ȘI REPARAT DICTATORII SI 30 DEMOCRAT LIBERALII LE-AU IMPOZAT AN DE AN PÂNĂ ACUM LA FINAL CÂND SE SURPĂ TOATE //DOMNILOR dar CU BANII DE PE IMPOZITE CE AȚI FĂCUT??? PANSELUȚE OLANDEZE SI ORNAMENTE PERSONALIZATE PENTRU PASTI ȘI CRĂCIUN???
  2
  18
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 23 Februarie 2019 07:24
  188.24.199.***
  Acum sa vedem ce preturi mai pun firmele de imobiliare pe aceste apartamente care o iau la vale si care stau efectiv pe un morman de mizerie (scursuri si fecale), doi bani nu fac in acest context.
  Daca blocurile sunt in pericol de alunecare, sa le puna bulina rosie ca sa stim si noi sa nu cumparam acolo.
  Plus ca se contamineaza panza freatica. Iar firmele de asigurari nu vor plati decat pentru aluncari de teren din cauze naturale, nu pe cele cauzate de ignoranta.
  1
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.