Neamuri proaste

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Președintele României ne-a asigurat ieri, după o discuţie cu premierul Theresa May, că nu vom avea de suferit în relaţiile cu Marea Britanie, fie-i ei Brexitul uşor. Acesta este şi rolul unui preşedinte, să pledeze în lume pentru ţară. Mesajul preşedintelui, să sperăm că şi foarte exact, a fost ca de obicei, scurtuţ. Deşi vorbeşte rar şi scurt, preşedintele României tot nu a scăpat ocazia de a face o gafă pe care poţi s-o compari doar cu Priştina premierului Dăncilă, chiar gravă! Cuvintele trebuie alese cu mare grijă într-o vreme a ipocriziei politice şi a ameninţărilor  ruseşti! „Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”, a  gafat – la Bruxelles! – prezidentul, întrebat de ce demnitarii n-au lucrat pentru re-Unire în an centenar. N-o fi citit preşedintele din greşeală … „Dicţionarul Moldovenesc-Român” al rusofilului  V. Stati?! Întrebat apoi de reporteri, i-a asigurat că au auzit altceva: „am spus că sunt naţiuni diferite, nu popoare diferite. Sunt sigur!”  Televiziunile l-au contrazis cu înregistrări.

Sunt de observat, măcar, ajutorul economic şi unirea culturală, care îşi fac datoria cum pot, de multă vreme. Da, Cultura poate trece peste ape precum Iisus! Uite, chiar marţi am însoţit la Cahul mai multe admirabile grupuri de voluntari de la mai multe asociaţii din Galaţi, ducând universităţii de acolo 16 portrete-basoreliefuri istorice, de la Burebista, la Ferdinand I M-am simţit ca la Alba Iulia de 1 Decembrie! Şi acolo s-a numit pe şleau, "Basarabia", căci, spunând „moldoveni”, limba se încurcă, se confundă mereu cei de peste Prut cu cei de dincoace. Iar despre „moldovenii” din Bugeac şi Bucovina de nord, se vorbeşte cu o precauţie nepotrivită. Suntem cu toţii un neam, nu trebuie să ne arătăm… neamuri proaste!

Am „marcat” Centenarul Marii Uniri” (ce păcat că „marcare” se spune şi la delimitarea teritoriului unei mâţe!). E păcat însă când se vorbeşte despre frăţie cu falsitate şi când scăpăm, cu neglijenţă, vorbe nepotrivite între fraţi. Să vorbim despre „frăţie” şi în gând să ne poreclim aşa cum făceau turcii pe moldoveni la 1800: „nadan” – „trântorii”…

Preşedintele nu recunoaşte că a spus ce-a spus. Preşedintele Clinton a negat şi el public senzaţiile din Biroul oval,  însă, cu toate că sub administraţia sa nimeni nu s-a plâns că SUA a luat-o în jos, ba din contra, onoarea şi pretenţiile morale ale americanilor l-au silit să demisioneze. Şi americanul nici nu scăpase vreo vorbă despre „popoarele” americane din Louisiana ("Noua Franţă"), vorbitoare de limbă franceză sau Florida cea cu parfum havanez.

Citit 1730 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2019 17:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.