Neamuri proaste

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Președintele României ne-a asigurat ieri, după o discuţie cu premierul Theresa May, că nu vom avea de suferit în relaţiile cu Marea Britanie, fie-i ei Brexitul uşor. Acesta este şi rolul unui preşedinte, să pledeze în lume pentru ţară. Mesajul preşedintelui, să sperăm că şi foarte exact, a fost ca de obicei, scurtuţ. Deşi vorbeşte rar şi scurt, preşedintele României tot nu a scăpat ocazia de a face o gafă pe care poţi s-o compari doar cu Priştina premierului Dăncilă, chiar gravă! Cuvintele trebuie alese cu mare grijă într-o vreme a ipocriziei politice şi a ameninţărilor  ruseşti! „Atunci când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru, atunci se va întâmpla”, a  gafat – la Bruxelles! – prezidentul, întrebat de ce demnitarii n-au lucrat pentru re-Unire în an centenar. N-o fi citit preşedintele din greşeală … „Dicţionarul Moldovenesc-Român” al rusofilului  V. Stati?! Întrebat apoi de reporteri, i-a asigurat că au auzit altceva: „am spus că sunt naţiuni diferite, nu popoare diferite. Sunt sigur!”  Televiziunile l-au contrazis cu înregistrări.

Sunt de observat, măcar, ajutorul economic şi unirea culturală, care îşi fac datoria cum pot, de multă vreme. Da, Cultura poate trece peste ape precum Iisus! Uite, chiar marţi am însoţit la Cahul mai multe admirabile grupuri de voluntari de la mai multe asociaţii din Galaţi, ducând universităţii de acolo 16 portrete-basoreliefuri istorice, de la Burebista, la Ferdinand I M-am simţit ca la Alba Iulia de 1 Decembrie! Şi acolo s-a numit pe şleau, "Basarabia", căci, spunând „moldoveni”, limba se încurcă, se confundă mereu cei de peste Prut cu cei de dincoace. Iar despre „moldovenii” din Bugeac şi Bucovina de nord, se vorbeşte cu o precauţie nepotrivită. Suntem cu toţii un neam, nu trebuie să ne arătăm… neamuri proaste!

Am „marcat” Centenarul Marii Uniri” (ce păcat că „marcare” se spune şi la delimitarea teritoriului unei mâţe!). E păcat însă când se vorbeşte despre frăţie cu falsitate şi când scăpăm, cu neglijenţă, vorbe nepotrivite între fraţi. Să vorbim despre „frăţie” şi în gând să ne poreclim aşa cum făceau turcii pe moldoveni la 1800: „nadan” – „trântorii”…

Preşedintele nu recunoaşte că a spus ce-a spus. Preşedintele Clinton a negat şi el public senzaţiile din Biroul oval,  însă, cu toate că sub administraţia sa nimeni nu s-a plâns că SUA a luat-o în jos, ba din contra, onoarea şi pretenţiile morale ale americanilor l-au silit să demisioneze. Şi americanul nici nu scăpase vreo vorbă despre „popoarele” americane din Louisiana ("Noua Franţă"), vorbitoare de limbă franceză sau Florida cea cu parfum havanez.

Citit 1625 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2019 17:57

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Sandra
  Duminică, 24 Martie 2019 03:33
  216.46.1.***
  Nu vad nimic ne adevarat din ce a zis presedintele. Cilinca vede, dar el e reporter de ... 30 de ani in orasul rosu... si s-a descurcat pina acum! Oricum, parerea lui Iohanis e de bun simt, iar mishtoul asta de santz cu faptul ca vorbeste rar nu mai tine .... lumea intelege.
  2
  4
  Raportează
 • postat de gopo
  Duminică, 24 Martie 2019 00:35
  213.233.85.***
  Domnule jurnalist, e greu sa vorbesti corect politic dar si pe gustul nationalistilor despre acelasi popor impartit de hotare impuse de altii.
  Romania are granitele actuale garantate de tratatele internationale, o armata care sa puna probleme rusilor inca nu avem si nici nu ne permitem asa ca deocamdata ramanem la Prut. Dupa ce Ucraina isi rezolva problemele si intra in NATO, un referendum in Moldova pentru Unire se poate face. De fapt e mai mult treaba Moldovenilor, ca Romania ii primeste cu bratele deschise si nu are nevoie sa consulte electoratul pentru Unire.
  3
  4
  Raportează
 • postat de R- usa
  Sâmbătă, 23 Martie 2019 13:10
  89.137.136.***
  Ma sterg la ko...e cu rep moldova rusofila si cu psd . Si cu alde udmr .
  7
  10
  Raportează
 • postat de ariciul
  Sâmbătă, 23 Martie 2019 08:04
  90.95.114.***
  Hai sa ni c..am in sus sambata sara.Sunt doua popoare diferite,unul Roman,si unul moldovan rusificat pe trii sferturi,sau trii,, litre''cum ar spune dansii,iar unirea intradevar cand si-or dorio ambele trii popoarili se va face.Ce tot aburiti ce a spus Iohanis ,asta e important la voi?Romanii nu neau latinizat pe cand eram Daci da uite ca rusii iau rusificat de nici lor nu le vine a crede .
  6
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.