Viitorul fără cotizanți la pensie

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

De-a lungul celor două decenii de presă pe care tocmai le-am sărbătorit, am întâlnit, din păcate, foarte multe cazuri umanitare grave. Pentru unele, s-a reușit aproape imposibilul, cu generosul sprijin al oamenilor care nu neapărat au mai mult, dar au suflet și compasiune, se pun în pielea celui care cere ajutorul. Îmi amintesc, în acest context, îndemnul pe care-l primeam, eu și colegii mei, când, aflați mai la începutul carierei, ne doream, evident, subiecte mărețe, anchete, reportaje. Ni se spunea atunci să ne imaginăm că omul care cere ajutor suntem noi. Sau este vorba despre copilul nostru, despre părintele nostru, despre fratele nostru. Unghiul din care priveam lucrurile se schimba pe loc, la fel și atitudinea față de subiect. Mă gândeam ieri, amintindu-mi că în spațiul unde acum s-a deschis un centru de sprijin pentru bolnavii de Alzheimer era un centru pentru copiii cu handicap, cât de mult ni se schimbă reacția în funcție de vârsta noastră și vârsta persoanei care are nevoie de sprijin. Când suntem foarte tineri, avem tendința să rezonăm la necazurile unor oameni de vârsta noastră, pe măsură ce ne maturizăm, nu putem rezista la durerea unui copil, cu gândul la copiii noștri sau ai celor apropiați. Din păcate, la vârstnici și la problemele lor se reacționează mai puțin, deși, în principiu, toți ajungem în ipostaza de a fi vârstnici. Și nu toți vom fi, din păcate, foarte sănătoși la trup și minte, mai ales dacă luăm în calcul nivelul de stres la care suntem obligați să facem față în viața noastră activă. Și atunci, care să fie misterul? De ce nu suntem la fel de empatici cu vârstnicii? Evident, nu este o regulă generală, nu vreau să fiu înțeleasă greșit. Dar tendința de a sprijini mai degrabă un copil sau tânăr care are nevoie de ajutor este destul de pregnantă. Să reprimăm oare până și ideea că, la un moment dat, toți îmbătrânim? E drept, nouă societatea nu ne oferă prea multe motive de bucurie, când vine vorba despre pensie. Generațiile care acum au între 35 și 55 de ani sunt cele care aud mereu că, la momentul ajungerii la pensie, e posibil să nu mai aibă pensie, fiindcă, după noi, vin generații mult mai mici numeric, din care mare parte sunt plecați în afara țării. Cu alte cuvinte, cotizanți la pensie, ioc, numai în pielea noastră să nu fii! Să ne fie oare atât de greu să ne identificăm cu vârstnicii, pentru că nu prea avem speranțe să ajungem acolo? Sau, pur și simplu, ne îndreptăm toată energia către cei mici, fiindcă la ei ne este și speranța?

Citit 1604 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2019 17:40

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de n-am inteles editorialul
  Vineri, 05 Aprilie 2019 17:42
  90.95.115.***
  eu zic ca e un editorial foarte slab, prea alambicat si mesajul e in aer.......editorialul exprima parerea ziarului despre o problema importanta...... pensia e o problema foarte importanta pentru multi galateni. care e mesajul ziarului? ca trebuie sa facem pensii private ca cele publice vor dispare, ca pensionarii publici actuali vor murii de foame pentru ca nu vor mai fi cotizanti, ca nu vor mai exista pensionari de stat peste 5-10 ani? n-am inteles care e opinia ziarul in problema pensionarilor actuali si cei urmatori? nu vor mai fi pensionari daca se mentine partidul actual la putere? care e rezolvarea problemei? ce trebuie sa facem sa indreptam lucrurile? a trecut vremea pensiilor de stat? va rog sa ma lamuriti pentru ca altfel nu-i un editorial, cel mai serios articol al zilei ci doar un exercitiu de impletit vorbe in propozitii si fraze in sensul balcanic de a ne ascunde dupa deget si sa inteleaga fiecare ce vrea....care e mesajul?
  1
  0
  Raportează
 • postat de Frosa
  Vineri, 05 Aprilie 2019 09:53
  81.12.150.***
  Fiecare generatie a cotizat la pensie, cu atat mai mult generatia noastra careia i s-a prelungit varsta de pensie de la 55 ani la 65 ani, toate cotizatiile astea se strang intr-un fond de pensii din care statul nu are voie sa se atinga, asa ca nicio generatie nu depinde de banii si cotizatiile generatiei din urma, doar daca se fura din contributiile la pensie atunci nu mai sunt bani...cat despre cei in varsta trebuie sa vorbim punctual, unii au trait degeaba au fost rai si egoisti toata viata, ma uit in jur si cei care ar trebui sa fie intelepti si sa impartaseasca din experienta lor sunt tabula rasa
  6
  5
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Vineri, 05 Aprilie 2019 07:55
  5.2.205.***
  Excelent articol!!! Felicitari!!!
  7
  8
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Vineri, 05 Aprilie 2019 05:05
  89.137.224.***
  Dupa 30 de ani de la Involutia din Decembre, tara are cea mai mica popu latie din toate timpurile de cand a devenit stat unitar, acum 100 de ani, datorita nemilosukui jaf pesede din toata aceasta vreme. Spre comparatie, in ultima suta de ani, tari ca Brazilia, Filipine, Mexic ( tari crestine) sau Turcia ori statele arabe si-au dublat sau triplat popu latia.
  3
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.