Luxul de a fi bolnav

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
5 comentarii

Guvernul a pus în dezbatere publică, săptămâna trecută, proiectul unei ordonanțe de urgență care vizează introducerea unei ”contribuții personale a pacienților” pentru serviciile medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În urma reacțiilor negative pe care anunțul le-a stârnit în rândul opiniei publice, Ministerul Sănătății a revenit cu precizarea că respectivele contribuții se vor aplica doar în sistemul medical privat, nu și în cel de stat. Dincolo de intențiile discutabile și deloc transparente ale autorităților, această chestiune demonstrează din nou criza în care se zbate fără încetare sistemul de sănătate din țara noastră.
Sănătatea costă! Aceasta este premisa de la care trebuie să pornească orice discuție privind politicile publice de sănătate. În ciuda creșterilor constante ale bugetului, de la an la an, România alocă, în continuare, prea puțini bani pentru acest domeniu. 2018 a adus creșteri salariale masive pentru personalul medical din țara noastră. Odată cu majorările salariale, ne-am fi așteptat ca nivelul șpăgilor din spitale să scadă simțitor. Ultimele date arată însă nu doar că acest lucru nu s-a întâmplat, ci că fenomenul a devenit și mai pregnant. Cu alte cuvinte, sumele alocate exclusiv pentru creșterile salariale nu au îmbunătățit cu nimic calitatea actului medical pentru pacient. Concluzia? Avem în continuare un sistem de sănătate subfinanțat și la fel de corupt, pentru a cărui funcționare tot bolnavul plătitor oricum de asigurări sociale este nevoit să contribuie cu sume nemenţionate în niciun registru.   
Vedem cât de bine funcționează sistemul de sănătate din România atunci când încercăm să facem analize sau diverse investigații medicale și suntem refuzați de la un laborator la altul. Sau atunci când ne izbim de mizeria din spitale și de cinismul și indiferența personalului medical. Și aici ar fi trebuit să se implice statul, prin investiții și prin măsuri disciplinare, acolo unde prea des este cazul, nu doar prin simpla creștere a unor salarii.
Prin intenția introducerii unei ”contribuții personale a pacienților”, Guvernul își arată din nou lipsa de competență și de viziune. O astfel de modificare, aplicată și doar în mediul privat, nu va face decât să creeze o discriminare și mai mare între bolnavii care au cu ce și cei care nu au cu ce să plătească.

Citit 1316 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2019 16:52

5 comentarii

 • postat de Sabrina Luni, 08 Aprilie 2019 13:09 82.137.10.*** Link la comentariu
  1
  2

  Statul Român nu va mai fi UN STAT SOCIAL IN URMĂTORII 10 ANI /// ASA CUM PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ( PSD) NU MAI ESTE NICI SOCIAL ȘI NICI DEMOCRAT CAND EMITE NUMAI LEGI LIBERALE MAI CEVA CA LIBERALII DIN ANGLIA/// AȘA CĂ NU TREBUIE SĂ NE MAI GÂNDIM LA MEDICINA ÎNVĂȚĂMÂNT SI PENSII DE LA STAT // CARE ARE BANI VA AVEA DE TOATE (15%) VOR MAI RĂMÂNE PE AICI CARE NU IN CONCEDIU DE ODIHNA LA CULES DE PORTOCALE SI CĂPȘUNELE

  Raportează
 • postat de Remus Luni, 08 Aprilie 2019 12:55 82.137.10.*** Link la comentariu
  1
  3

  Asta este Preludiu la ce va urma Mai sunt TREI PILONI CARE TREBUIESC TĂIAȚI DE LA BUGETUL NOSTRU DRAG 1) SISTEMUL DE ÎNVĂȚĂMÂNT 2) SISTEMUL DE PENSII 3)SISTEMUL DE I ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE // DUPĂ VA FI CA IN RAI DEMOCRAȚIE NEOLIBERALĂ SI NIVEL DE TRAI CA AFARĂ (afară din UE) De ce să mai PLECĂM PESTE HOTARE DACĂ AVEM IMPOZITE CA AFARĂ CARE VOR ASIGURA BANII DE. SPITALE ,DE ÎNVĂȚĂMÂNT SI DE PENSII /// ATUNCI CARE ARE...ARE..CARE NU CRAPĂ CA DOAR E DEMOCRATIE

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 08 Aprilie 2019 09:05 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  9

  Degeaba se da DOAR acadeaua (salariilor marite), fara BICIUL (sanctiunilor pentru coruptie) NU se face nimic (ZERO) !!!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Luni, 08 Aprilie 2019 08:20 5.13.204.*** Link la comentariu
  1
  6

  Pai stai putin, statul nu are nici o treaba in sistemul medical privat, de aia se si intituleaza PRIVAT, chiar daca este construit in marea majoritate pe spagi, delapidari si atentii... cu miile!
  Traim in tara lui papura schimbam, mutam , permutam tot felul de legi... facem un kk maka nefacand efectiv nimic... carpim la nesfarsit ce era vechi de zeci de ani... pana vom fi nevoiti sa radem tot... si sa o luam de la zero! Deja nu ne permitem acum cest lux... trebuia in anii 90 facut... acum este prea tarziu si pentru cine?

  Raportează
 • postat de ariciul Luni, 08 Aprilie 2019 07:43 90.95.114.*** Link la comentariu
  1
  12

  Intrucat oricum doctorii nu va ajuta cu nimic chiar daca platiti,fiindca unii habar nu au de profesia lor altii din neputinta va lasa sa muriti oricum,io zic sa se privatizeze tot sistemul de sanatate si actul medical sa insemne vindecare nu scriere de hartii si indoparea cu calmante si suplimente alimentare chimice in cardasie cu farmaciile,si cu mana intinsa visand la spagi ...grase in functie de grosimea portofelului.Fiindca genul asta de coruptie e a oamenilor ...BOLNAVI LA CAP.Iar cei care-l practica dand mita doctorilor,SUNT NEBUNI SI PROSTI crezand casi cumpara zile ....cu tufla.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.