Luxul de a fi bolnav

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Guvernul a pus în dezbatere publică, săptămâna trecută, proiectul unei ordonanțe de urgență care vizează introducerea unei ”contribuții personale a pacienților” pentru serviciile medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. În urma reacțiilor negative pe care anunțul le-a stârnit în rândul opiniei publice, Ministerul Sănătății a revenit cu precizarea că respectivele contribuții se vor aplica doar în sistemul medical privat, nu și în cel de stat. Dincolo de intențiile discutabile și deloc transparente ale autorităților, această chestiune demonstrează din nou criza în care se zbate fără încetare sistemul de sănătate din țara noastră.

Sănătatea costă! Aceasta este premisa de la care trebuie să pornească orice discuție privind politicile publice de sănătate. În ciuda creșterilor constante ale bugetului, de la an la an, România alocă, în continuare, prea puțini bani pentru acest domeniu. 2018 a adus creșteri salariale masive pentru personalul medical din țara noastră. Odată cu majorările salariale, ne-am fi așteptat ca nivelul șpăgilor din spitale să scadă simțitor. Ultimele date arată însă nu doar că acest lucru nu s-a întâmplat, ci că fenomenul a devenit și mai pregnant. Cu alte cuvinte, sumele alocate exclusiv pentru creșterile salariale nu au îmbunătățit cu nimic calitatea actului medical pentru pacient. Concluzia? Avem în continuare un sistem de sănătate subfinanțat și la fel de corupt, pentru a cărui funcționare tot bolnavul plătitor oricum de asigurări sociale este nevoit să contribuie cu sume nemenţionate în niciun registru.   

Vedem cât de bine funcționează sistemul de sănătate din România atunci când încercăm să facem analize sau diverse investigații medicale și suntem refuzați de la un laborator la altul. Sau atunci când ne izbim de mizeria din spitale și de cinismul și indiferența personalului medical. Și aici ar fi trebuit să se implice statul, prin investiții și prin măsuri disciplinare, acolo unde prea des este cazul, nu doar prin simpla creștere a unor salarii.

Prin intenția introducerii unei ”contribuții personale a pacienților”, Guvernul își arată din nou lipsa de competență și de viziune. O astfel de modificare, aplicată și doar în mediul privat, nu va face decât să creeze o discriminare și mai mare între bolnavii care au cu ce și cei care nu au cu ce să plătească.

Citit 1529 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2019 16:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.