Ne trebuie tupeu să creștem lucrurile bune!

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

„Suntem prea săraci ca să investim prea puţin”, spunea cineva interesat de recuperarea viitoare în bani, în prestigiu, în bun-simţ. Pe vremuri, dădeai un pol de aur pe o pereche de ghete, însă ele trebuia să ţină toată viaţa! De câte ori văd un festival reuşit la Galaţi – şi nu prea se vede efortul foarte mare al numai câtorva din spatele oricărui eveniment care ţine câteva zile – că e vorba despre teatru naţional şi internaţional, folclor internaţional de fanfare, de muzică uşoară, de reconstituiri istorice etc., îmi creşte câte un pic inima. Dar nu mă pot opri să nu compar totul şi cu ştachete ridicate foarte sus, cum ar fi Festivalul de teatru de la Sibiu sau cel medieval de la Mediaş. 

A început ieri Festivalul Internaţional al Cărţii Axis Libri şi pe parcurs vor veni şi câţiva invitaţi străini – nu vorbesc despre basarabeni, căci ei sunt tot români, nu străini, ci înstrăinaţi cândva. Vor fi scriitori străini şi între coperte… Ca întotdeauna, se cheltuie, dar dacă tot vine aici lume de prin alte părţi, unora plăcându-le oraşul nostru şi repovestindu-l pe la ei, păi să încercăm măcar să aducem şi nume foarte mari de artişti. Aceasta, desigur, costă.

Important este şi că vom sta la taifas, că vom afla lucruri noi, iar legăturile realizate, iată, de unsprezece ani şi prin acest festival fac mai mult pentru proiectarea altor evenimente, mai interesante, mai ambiţioase, decât ar putea să-l dea un ordin scris ori o poruncă domnească. „Cheia” este omul şi astfel, prin felul în care ştim să întâmpinăm şi măcar să ne prefacem bine educaţi, vom avea prieteni importanţi. Mă uitam de pildă la o comunitate mai mică, Tecuciul, unde s-a organizat, în primul rând datorită modului ingenios în care scriitorul Vasile Ghica de a combina concursul on-line cu atragerea unei personalităţi din străinătate implicate în sprijinirea culturii oferite gratuit, un festival internaţional al aforismului. Tot la Tecuci, marţi am participat la vernisajul unei expoziţii de fotografie uimitoare, realizată de un artist fotograf sicilian. Artistul fotograf Ştefan Andronace, monograf al municipiului şi fost director al bibliotecii de acolo, a reuşit să-l convingă pe italian să facă o sesiune de fotografii prin care să fie promovat în străinătate peisajul comunei Movileni. Nimic nu este imposibil atunci când îţi ascuţi mintea şi te doare inima dacă nu faci lucrurile să rămână şi să crească fain!

Citit 1661 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2019 19:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.