Şomaj pentru elevi, în loc de burse

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pentru mulţi dintre elevii gălăţeni, cel mai important demers din vara asta ar putea fi unul pe care, de fapt, nu şi-l doreşte nimeni: înregistrarea ca şomer. Şi nu vorbim de elevi din familii sărace sau aflate în situaţii defavorizate, ci de elevi merituoşi, cu performanţe notabile la concursuri naţionale. De ce? Simplu, pentru că statul nu le-a mai plătit de luni de zile bursele care li se cuveneau conform rezultatelor la învăţătură sau participărilor meritorii la concursurile naţionale. Erau bănuţii pe care aceşti copii şi-i planificaseră atent pentru vacanţa de vară şi care se pare că nu vor veni prea curând. Pentru că dacă ei, elevii, intră în vacanţă, la fel se întâmplă şi cu instituţiile care ar fi trebuit să plătească aceste burse. Şi e destul de greu de crezut că primăriile ori Ministerul de Finanţe se vor mobiliza într-un asemenea mod încât să facă rost de bani pentru nişte elevi care încă nu au drept de vot.

Caz real, din Galaţi: elevi de liceu, din ani terminali, nu şi-au mai primit de câteva luni bursele de performanţă care li se cuvin pentru că au ocupat unul din primele trei locuri la concursurile naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei. Aşa scrie la lege, nu că le-ar fi făcut cineva vreo favoare, copiii şi le-au câştigat prin forţe proprii, prin munca lor şi prin rezultatele obţinute. Valoarea unei burse de performanţă? 196 de lei pe lună, o sumă nici prea-prea, nici foarte-foarte. Dar pentru un elev de 17-18 ani care are toată vara în faţă, este vorba de o sumă foarte importantă, mai ales dacă o calculezi pe patru luni - perioada în care statul nu i-a plătit-o.

Aşa că, pentru a nu sta cu mâna întinsă la părinţi, o variantă pentru aceşti copii este să se înscrie la AJOFM, ca absolvenţi în căutarea unui loc de muncă. Este legal, nu este dezonorant, dar nici vreun motiv de mândrie pe care să ţi-l treci în CV. Trebuie să te înregistrezi cel mai târziu până pe 31 iulie, indiferent dacă ai luat sau nu bacalaureatul, după care poţi primi, la cerere, o indemnizaţie de şomaj în valoare de 250 de lei, timp de şase luni.

Înregistrarea absolvenţilor la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă s-a mai făcut şi în ceilalţi ani, nu este nici ea vreo noutate. Spunem doar că, în acest an, numărul acestor elevi s-ar putea să fie mult mai mare ca de obicei. De parcă motto-ul Educaţiei româneşti ar fi „Ţării, cât mai mulţi şomeri!”...

Citit 1717 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iunie 2019 19:07

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.