Unde sunt verile de altădată?

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La ora la care am scris acest text, în Galaţi se pregătea să plouă. Tuna foarte puternic, norii acoperiseră tot cerul, iar atmosfera era înăbuşitoare. La fel a fost şi vineri seara, şi sâmbătă. Conştiincioşi, meteorologii aruncaseră "în eter", încă de dimineaţă, un nou cod galben de ploi torenţiale şi furtuni, al câtălea oare? Nu se termină bine un cod, că începe altul. Aproape nici nu mai contează culoarea, că e galben, roşu sau bleumarin, important este că vremea s-a schimbat şi se schimbă în continuare. Nimic nu pare să mai fie la fel ca înainte. Verile sunt ori caniculare, ori cu furtuni şi fenomene extreme, cu grindină şi tornade, pe care le ştiam înainte doar din filme. Iernile sunt fie "gen" toamnă, blânde ca temperaturi, fie foarte geroase, dar cu zăpadă puţină. Cât despre primăvară şi toamnă, ce să mai vorbim, aproape că nici nu mai există aşa cum eram noi obişnuiţi.

Un articol mai vechi postat pe pagina Agenţiei Europene de Mediu spune că 11 ani din perioada 1995-2006 se numără printre cei 12 ani cu cea mai mare căldură înregistrată la suprafaţa globului din 1850. Fără o acţiune globală de limitare a emisiilor gazelor cu efect de seră provenite din activităţi umane, se aşteaptă ca temperaturile globale să mai crească cu până la 4ºC până în 2100. Peste acest prag, este mult mai probabil să aibă loc schimbări ireversibile şi posibil catastrofice. Un studiu ruso-american susţine chiar că încălzirea globală ar putea face din Siberia o regiune propice vieţii umane până la sfârşitul secolului XXI. Siberia, vă daţi seama?

2018 a fost al treilea cel mai cald an din istoria României, iar pe plan global, anii 2015-2018 au fost cei mai călduroşi din istorie. Conform ANM, în intervalul 1900-2018 temperatura medie din România a crescut cu 1,05°C. Iar pentru restul secolului XXI, ne așteptăm la o rată a încălzirii cel puțin dublă. La nivel național, temperaturile medii vor crește în următorii 30 de ani cu 1,5 - 2,5ºC, iar până la finalul secolului, cu 2,5 - 5ºC.

România se poate adapta la schimbările climatice, ceea ce ar presupune, printre altele, înlocuirea automobilelor cu un transport urban confortabil şi modern, garduri vii de-a lungul străzilor şi acoperişuri verzi pe blocuri, creşterea ponderii energiei regenerabile, reabilitarea termică a locuinţelor etc. Nu ştiu cum e în toată România, dar la noi, la Galaţi, aceste lucruri par undeva foarte departe.

Citit 1588 ori Ultima modificare Duminică, 16 Iunie 2019 18:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.