Câți gălățeni încap într-un Matiz

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Pare să fie replica unui banc, dar, din păcate, e realitate pură. Polițiștii buzoieni au surprins în trafic un autoturism Matiz care pare să fi bătut recordul în materie de pasageri. Nu mai puțin de opt persoane au coborât din mașina oprită de polițiști, între aceștia fiind inclus, evident, și șoferul. Mai surprinzător este că trei dintre ei fuseseră pe banchetele din față ale mașinii, este greu de înțeles cum putuse conducătorul auto să șofeze în asemenea condiții. Cum era de așteptat, vitejia l-a costat mult pe șofer, care va avea de plătit o amendă uriașă, mai mare decât prețul biletelor de tren sau maxitaxi pentru cei patru pasageri iliciți.

Episodul este grăitor pentru felul în care românii, dar în special gălățenii, privesc traficul rutier și sancțiunile aferente în caz de abatere. Tendințele din ultima perioadă sunt mai mult decât îngrijorătoare. Aproape nu trece zi fără ca poliția să descopere în trafic persoane fără permis, uneori chiar minore, șoferi cu permis, dar aproape în comă alcoolică, mașini fără ITP, fără asigurare obligatorie. Suntem înconjurați, în trafic, de adevărate bombe pe roți: fie că sunt mașini tari, conduse de oameni fără experiență, băuți sau aflați sub influența substanțelor psihotrope, fie că sunt mașini uzate, periculoase pentru cei care le conduc și ceilalți participanți la trafic.

Situația descoperită la Buzău are mari șanse să nu fie singulară. Oamenii au început să nu se mai teamă că vor fi prinși. Nu le mai pasă prea mult nici de lege, nici de consecințe. Dacă au bani, amenzile, chiar și cele mai mari, abia sunt cât o pișcătură de țânțar. Dacă nu au bani, pur și simplu nu plătesc. De multe ori, cei care nu plătesc nu au niciun fel de proprietate, în unele cazuri niciun venit fix, iar amenzile ajung să figureze doar într-un catastif la "neîncasate", fără ca asta să schimbe în bine situația.

Nu știu care ar fi soluția, dar poate că mai nimerite ar fi pedepsele cu munca în folosul comunității, care chiar să fie realizată, decât niște amenzi pe hârtie, care să nu aducă niciun câștig bugetului. Îmi amintesc, în context, de o doamnă vârstnică din București, care fusese lovită de o mașină pe trecerea de pietoni și, parțial recuperată, se chinuia, în cârje, să își facă singură cumpărăturile la un supermarket chiar din zona unde avusese loc accidentul. Cred că vinovații de producerea unor astfel de accidente ar trebui obligați să ajute victime (din cazuri similare), pentru a vedea cu ochii lor ce consecințe au neatenția, graba și nepăsarea.

Citit 1636 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2019 18:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.