Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
2 comentarii

Se spune despre IT că este unul dintre cele mai performante domenii din România. O cifră de afaceri prognozată pentru 2019 de peste 5 miliarde de euro, o contribuție de 6 la sută la PIB-ul României, față de 0,5 la sută cât era în 2003, și aproximativ 100.000 de specialiști care lucrează în domeniu. Specialiști plătiți cu salarii ca în Vest și care nu plătesc impozit pe venit. Scutirea de impozit este o măsură care a fost decisă de Guvern și pentru care au fost argumente pro și contra, dar nu acesta este subiectul acum.

Ideea este că, într-o țară în care IT-ul este văzut ca o "locomotivă" a dezvoltării economice, sistemele informatice din sistemul public parcă ar fi făcute și administrate de niște novici. Despre sistemul electronic al cardurilor de sănătate a vorbit, tot aici, sâmbătă, și colega mea Teodora Miron. Un sistem care a costat sute de milioane de euro și care acum, fiind blocat de aproape trei săptămâni, s-a transformat într-un coșmar pentru medici și pacienți.

Un alt sistem informatic care dă rateuri (a se citi blocaje) serioase este cel al ANAF. Se întâmplă așa aproape de fiecare dată când apar sarcini suplimentare, de exemplu, în jurul datelor de 25 ale lunii. Sistemul este, nu mai e niciun secret, foarte vechi, a împlinit deja 20 de ani. Și ne putem da cu toții seama, specialiști sau nu, ce înseamnă în IT o vechime de 20 de ani, dacă ne uităm fie și numai la diferențele care apar între modelele de telefoane de la o lună la alta. Iar dacă sistemul cardurilor de sănătate vizează, așa cum o spune și numele, sănătatea populației, sistemul electronic al ANAF reprezintă nici mai mult, nici mai puțin decât inima financiară a României. Vorbim aici de sistemul prin care se colectează banii pentru pensii, salariile bugetarilor și pentru toate cheltuielile publice de zeci și sute de miliarde de lei în sănătate, justiție, protecție socială etc., sistem care poate intra în colaps în orice moment. Banii pentru un nou soft s-au primt de la Banca Mondială, dar mare parte din ei s-a cheltuit pe, cum altfel în România?, studii de fezabilitate și consultanță.

Dacă astfel de lucuri se întâmplau, păstrând proporțiile, la o firmă privată, cei (i)responsabili zburau din posturi fără preaviz și trântindu-se ușa în urma lor. Altfel, la stat, ne-am convins cu toții că se poate și așa, târâindu-ne de la o zi la alta și gândindu-ne cum să mai facem un studiu ca să vedem ce a mers prost.

Citit 1440 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2019 16:11

2 comentarii

 • postat de cineva Luni, 22 Iulie 2019 11:24 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  1

  Aici este problema, atat in IT si in toate domeniile: la stat sunt prea multi platiti aproape cu salariul minim pe economie, iar in privat este penurie de specialisti, dar vrea nimeni sa angajeze decat cu maxima experienta.

  Raportează
 • postat de barbarosie Luni, 22 Iulie 2019 08:45 217.156.52.*** Link la comentariu
  0
  2

  Solutia:
  Infiintarea unei structuri informatice modulare organizata pe trei nivele:
  Judetean, Regional si National.
  Daca, va cadea serverul Judetean, atunci probleme vor fi numai la nivel de judet
  Daca, va cadea serverul Regional, atunci probleme vor fi numai la nivel de regiune mai exact maxim 6 judete ori maxim 6 sectoare in functie de situatie.
  Dar acumm in prezent este o situatie exasperanta.
  Pentru a asigura functionalitatea la nivel National (Central) sunt necesare milioane de euro intrucat sistemele informatice hardware / software ce trebuie sa asigure conectarea a zeci de milioane de utilizatori concomitent sunt fantastic de scumpe.
  Sa nu uitam caci simultan cu utilizatorii se conecteaza exact la acelasi server national si Casa de Sanatate, ANAF, etc care trebuie sa-si indeplineasca atributiile.
  Sa mai povestim si de sutele de mii de de puncte farmaceutic, de cabinete medicale ?!?

  Altfel spus, organizarea modulara pe trei nivele, ar avea ca rezultat eficientizarea si deservirea imediata a tuturor utilizatorilor inrolati in sistemul medical si/sau sistemul fiscal.
  Ba mai mult, in caz de evenimente meteo (cod rosu de furtuni violente, grindina etc.) sau de alta natura (ex. cutremure, inundatii etc), structura informatica poate fi afectata doar la nivel judetean sau regional.

  Datorita situatiei prezente in care serverele nationale se blocheaza permanent efectele sunt evidente.
  In loc sa fie o problema locala, este o problema de siguranta nationala, intrucat nu se pot presta servicii sociale de sanatate si nici nu se pot incasa veniturile bugetare ptr a asigura functionarea corespunzatoare a aparatului de stat.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.