Măcar un strop de compasiune să ne fi rămas…

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

O adolescentă cu sângele şiroindu-i pe picioare şi doi poliţişti privind-o impasibili pe geamul doar pe jumătate coborât al autoturismului în care stau comod. O scenă pe cât de brutală pe atât de reală şi absurdă, petrecută pe un important bulevard din Galaţi, care-mi aminteşte de celebra replică "Nu mai ţine linia ocupată!", rostită de poliţistul de la 112 căruia o altă adolescentă, Alexandra, i-a cerut, inutil, ajutorul.

De zile întregi, România fierbe sub flacăra evenimentelor de la Caracal. O adolescentă sechestrată şi violată a cerut ajutor la 112 şi a fost luată la mişto: "rămâi acolo, că îţi trimitem noi echipaj!". Un echipaj care a ajuns mult prea târziu din cauză de incompetenţă crasă, dublată de neştiinţă şi pasivitate vecine cu prostia şi nesimţirea.

De zile întregi, cuvintele reci, rostite de poliţiştii de la 112, sunt pe buzele tuturor. Iar stângăciile anchetelor aflate în desfăşurare te fac să te revolţi măcar o dată pe zi. Şi în tot acest clocot general, care pune sub semnul îndoielii Poliţia ca instituţie, încrederea în capacitatea, implicarea şi forţa oamenilor legii, iată ce se întâmplă ziua în amiaza mare la Galaţi. Un bărbat şi o femeie îmbrăcaţi în uniformă de poliţist, la bordul unei maşini de serviciu cu sigla Poliţiei, se uită cu indiferenţă la o copilă aflată în evidentă stare de şoc, pe ale cărei picioare curge sângele în şiroaie.

Filmuleţul a devenit viral pe Facebook şi arată clar cum nişte oameni obişnuiţi, care treceau pe stradă, sunt mai preocupaţi şi mai îngrijoraţi de soarta fetei decât cei plătiţi din bani publici pentru a ne apăra şi proteja viaţa. Nici gând să o urce în maşină pentru a o duce de urgenţă la spital, nici măcar curiozitatea profesională de a se asigura că fata nu a fost cumva victima unei agresiuni. Doar pasivitate şi indiferenţă. Faţă de o minoră lăsată de părinţi în grija unui stat căruia nu pare să-i pese prea mult că o copilă care sângerează puternic din zona initimă stă în văzul lumii, pe trotuar, aşteptând salvarea.

De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere, aşa spune înţelepciunea populară. Şi totuşi, dacă nu există un manual de poliţie care să le explice viitorilor oameni ai legii cum să acţioneze atunci când întâlnesc o adolescentă plină de sânge pe stradă sau când o alta le cere ajutorul la 112 spunând că este răpită, bătută, violată şi sechestrată, măcar un strop de compasiune să ne fi rămas. Că despre empatie nici nu poate fi vorba…

Citit 2034 ori Ultima modificare Marți, 06 August 2019 11:24

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Aici nu e America!!!
  Marți, 06 August 2019 18:01
  77.111.245.***
  Se pot scrie oricate articole, despre orice atrocitate savarsita sau neluata in seama de politie (de la crearea sa, acum mai bine de 200 de ani si pana in ziua de astazi) si nu se va schimba (in Romania) NICIODATA, NIMIC...
  Felul cum a fost conceputa institutia politiei (in Romania) si felul cum a fost si este perceputa de catre populatie a ramas neschimbat de la infiintare ei si pana azi; o institutie de forta, indiferenta, represiva si abuziva asupra cetateanului obisnuit, de buna credinta.
  In Romania, politia protejeaza doar STATUL si pe sine si nu CETATEANUL.
  Elocvent este faptul ca, inca de la crearea sa, politia/politistii au fost plasati deasupra cetatenilor de rand...ACESTIA (politistii) FIIND SCUTITI DE PLATA ORICAROR TAXE SI IMPOZITE CATRE STAT!
  Bineinteles ca, de-a lungul vremii, privilegiile si favorurile de care se bucura politistii (in detrimentul populatiei comune) s-au inmultit si, niciunul dintre ei nu este dispus sa renunte usor la acestea...
  0
  1
  Raportează
 • postat de galateanca
  Marți, 06 August 2019 08:59
  79.116.106.***
  D-na Anca Melinte urmariti, va rog, cazul. Poate ca jurnalist aflati mai multe ca noi cetatenii. Sa se comunice opiniei publice ce masuri concrete s-au luat impotriva celor doi politisti precum si a directorului adjunct al DJPDC Galati (care culmea mai este si dr.pediatru) pentru nefericitul comentariu, numai sa-si apere pielea.
  2
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.