De ce nu se dă şi sporul pentru zâmbet?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

A făcut valuri recenta decizie a cabinetului Dăncilă de a le oferi tuturor angajaţilor Fiscului, începând cu luna viitoare, un spor pentru condiţii vătămătoare de lucru, de 15 la sută. Şi a uimit, din nou!, modul în care s-a decis această măsură, după un şablon devenit de-acum tradiţie, ceva în genul una gândim, alta spunem şi cu totul altceva facem. Angajaţii Ministerului de Finanţe, atât de la centru, cât şi de la nivel judeţean, nu sunt primii care primesc acest spor de condiţii vătămătoare. Iar intenţia anunţată iniţial de guvernanţi nu a fost de a li se acorda şi acestora sporul, ci de a nu-l mai da nici celorlalţi. Pe drum însă, adică până la şedinţa de guvern, s-a schimbat... schimbarea.

Până la urmă, de ce e atât de vătămătoare munca celor de la Fisc şi cu ce e ea diferită de munca noastră, a celorlalţi care mai muncim în ţara asta? Unul dintre liderii de sindicat din cadrul instituţiei gălăţene ne spune că nivelul condiţiilor vătămătoare se stabileşte de către Direcţia de Sănătate Publică, pe baza unor buletine de analiză. Adică se merge – bănuim – la fiecare loc de muncă în parte, la casierie, la ghişee, în birouri, la portar, la registratură, la ce-o mai fi pe-acolo şi se determină, ştiinţific, cât de vătămător este să deschizi calculatorul la birou, cât de vătămător este să manevrezi sume mari de bani, cât praf este în încăpere, câţi microbi sunt pe clanţă sau pe birou, ori pe mouse-ul de la Solitaire (aici sunt rău, recunosc – n.m.), ce radiaţii are antena de pe clădire, cât stres şi câţi microbi întâlneşte angajatul respectiv atunci când merge şi pe teren etc.etc.etc.

Să-mi fie cu iertare, dar cu astfel de condiţii vătămătoare ne întâlnim cu toţii, cei care nu muncim la Finanţe, în fiecare zi şi nimeni nu ne dă vreun spor. Aproape că nu mai există loc de muncă în care să nu fie nevoie de computer, iar praf şi microbi sunt oriunde, nu doar la AJFP sau DGRFP. Cu bani mulţi lucrează şi vânzătoarele de la magazin, maşini multe (şi toxice) sunt pe toate străzile şi cu toţii le simţim efectele, nu doar vameşii. Ce să mai spui de cei care lucrează în spălătorii auto într-un mediu cu o umiditate infernală, pe câmp, în agricultură, sub soarele dogoritor? Şi astea sunt condiţii la fel de vătămătoare.

Poate că cel mai bine ar fi fost ca, în loc de sporuri pentru toate fleacurile, funcţionarilor publici să li se plătească un spor pentru zâmbet. Mulţi dintre ei au mare nevoie să se mai uite la tine şi altfel decât încruntaţi sau de parcă le-ai fi cerut să-ţi ofere vreun rinichi.

Citit 1547 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 19:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.