De ce nu se dă şi sporul pentru zâmbet?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

A făcut valuri recenta decizie a cabinetului Dăncilă de a le oferi tuturor angajaţilor Fiscului, începând cu luna viitoare, un spor pentru condiţii vătămătoare de lucru, de 15 la sută. Şi a uimit, din nou!, modul în care s-a decis această măsură, după un şablon devenit de-acum tradiţie, ceva în genul una gândim, alta spunem şi cu totul altceva facem. Angajaţii Ministerului de Finanţe, atât de la centru, cât şi de la nivel judeţean, nu sunt primii care primesc acest spor de condiţii vătămătoare. Iar intenţia anunţată iniţial de guvernanţi nu a fost de a li se acorda şi acestora sporul, ci de a nu-l mai da nici celorlalţi. Pe drum însă, adică până la şedinţa de guvern, s-a schimbat... schimbarea.
Până la urmă, de ce e atât de vătămătoare munca celor de la Fisc şi cu ce e ea diferită de munca noastră, a celorlalţi care mai muncim în ţara asta? Unul dintre liderii de sindicat din cadrul instituţiei gălăţene ne spune că nivelul condiţiilor vătămătoare se stabileşte de către Direcţia de Sănătate Publică, pe baza unor buletine de analiză. Adică se merge – bănuim – la fiecare loc de muncă în parte, la casierie, la ghişee, în birouri, la portar, la registratură, la ce-o mai fi pe-acolo şi se determină, ştiinţific, cât de vătămător este să deschizi calculatorul la birou, cât de vătămător este să manevrezi sume mari de bani, cât praf este în încăpere, câţi microbi sunt pe clanţă sau pe birou, ori pe mouse-ul de la Solitaire (aici sunt rău, recunosc – n.m.), ce radiaţii are antena de pe clădire, cât stres şi câţi microbi întâlneşte angajatul respectiv atunci când merge şi pe teren etc.etc.etc.
Să-mi fie cu iertare, dar cu astfel de condiţii vătămătoare ne întâlnim cu toţii, cei care nu muncim la Finanţe, în fiecare zi şi nimeni nu ne dă vreun spor. Aproape că nu mai există loc de muncă în care să nu fie nevoie de computer, iar praf şi microbi sunt oriunde, nu doar la AJFP sau DGRFP. Cu bani mulţi lucrează şi vânzătoarele de la magazin, maşini multe (şi toxice) sunt pe toate străzile şi cu toţii le simţim efectele, nu doar vameşii. Ce să mai spui de cei care lucrează în spălătorii auto într-un mediu cu o umiditate infernală, pe câmp, în agricultură, sub soarele dogoritor? Şi astea sunt condiţii la fel de vătămătoare.
Poate că cel mai bine ar fi fost ca, în loc de sporuri pentru toate fleacurile, funcţionarilor publici să li se plătească un spor pentru zâmbet. Mulţi dintre ei au mare nevoie să se mai uite la tine şi altfel decât încruntaţi sau de parcă le-ai fi cerut să-ţi ofere vreun rinichi.

Citit 1356 ori Ultima modificare Marți, 13 August 2019 19:51

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Anonim
  Miercuri, 14 August 2019 12:35
  178.2.242.***
  ca-i ajuta sa stea in casa lor si altii le vireaza bani lunar sau le da ajutor de mancare 1,20 de trabucuri din munca si dreptul lor.I-au lasat fara case si fara bani de aine,de medicamente ,haine si facturi hotii adevarati.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 14 August 2019 09:40
  5.13.243.***
  :))))))))))))))
  Nu am alta replica fata de statul rumenit tembel!
  Am lucrat 3 ani in frig, 2 in subsol... urcam si coboram scarile crd ca de 100x pe zi si nu primeam spor... nici pentru luminile de neon... nici lipsa cartii de munca! Vreti sa continuam... sunteti cu mine?

  Orice angajat , conform unui decizii din 90 crd, primeste 15 sau 20% spor pentru lucra la lumina de birou sau hala etc. ce este iluminata de tuburi sau becuri CCFL ( neoane clasice sau bec-uri cu descarcari in gaza)
  deoarece altereaza vederea pe termen lung, si emit radiatii ultraviolete ce pot conduce la pierderea scalpului... ca si casca de santier de altfel....

  Asa ca orice stire... cand deschide gura statul rumeni, o asociez cu scena lui Morgan Freeman, iar plecarea lui din temnita este identic cu cea din tara... stop wasting my time BOY!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Ion
  Miercuri, 14 August 2019 08:56
  109.166.138.***
  Si asa se naste "Jupuitul" lui Preda.... Din lipsa de bani statul roman va face orice pentru a spori colectarea. Dar nu va lasati amagiti, vor lua "toalele" muritorilor de rand. Restul, vor fura linistiti, de la orice lucrare din bani publici pana la ultimul copac din padure. Mafia este pretutindeni iar mafiotii fac parte din structurile statale.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Valentin
  Miercuri, 14 August 2019 03:02
  213.233.103.***
  E greu. Bine măcar că se plătesc facturile online că nici la Electrica sau Engie nu-i diferită situația. Nu mai am contact cu asemenea oameni. Sporuri binevenite sunt sporuri de ţară, dar pentru medici şi educatori, profesori, învățători chiar dacă locuiesc în acea localitate. Sau chiar în orașele de lângă.
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.