Anul în care vom face plajă

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
4 comentarii

Conform unei ştiri recente care cita datele serviciului european Copernicus privind schimbările climatice, iulie 2019 a fost cea mai călduroasă lună de la începerea măsurătorilor meteorologice în 1880. Potrivit Copernicus, temperatura medie a lunii care abia s-a încheiat a fost cu 0,56 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1981-2000 şi cu 1,2 grade Celsius peste nivelul preindustrial – baza de referinţă a experţilor ONU pentru climă. Luna iulie a fost marcată de o caniculă scurtă, dar foarte intensă, în Europa de Vest, unde în ţări precum Germania, Belgia sau Olanda s-a doborât recordul absolut al celor mai ridicate temperaturi, mercurul din termometre urcând „lejer” peste 40 de grade Celsius. Temperaturile au fost peste media normală şi în zone nordice ca Alaska, Groenlanda, în unele părţi ale Siberiei şi chiar în Anarctica, motiv pentru care Organizaţia Meteorologică Mondială estimează că 2019 ar trebui să fie inclus în Top 5 al celor mai călduroşi ani din istoria recentă.

A fost cald şi în România, a fost cald şi la Galaţi. Şi încă nu am scăpat de caniculă, deşi am trecut de luna lui Cuptor şi toamna, cel puţin cea calendaristică, ne bate la uşă. Încă se anunţă temperaturi de peste 33 de grade la umbră, cu disconfort termic ridicat. Mulţi gălăţeni sunt plecaţi în concedii, dar şi mai mulţi sunt acasă. Iar pentru aceştia, exact zilele ca acestea sunt cele în care se simte lipsa unei piscine, a unui ştrand, a unui loc în care să te răcoreşti pe perioade caniculare. Şi vorbim de un bazin obişnuit, decent, la care să aibă acces tot omul şi unde să nu trebuiască să scoţi din buzunar jumătate de salariu pentru o zi de bălăceală. Or, anul ăsta nu prea a fost cazul. Plaja Dunărea este deocamdată tot plajă numai cu numele, cel mai optimist scenariu avansat de edili pentru un bazin funcţional fiind anul viitor, şi doar parţial. Un alt bazin foarte apreciat de gălăţeni, cel de la centrul Delfinul, situat în spatele Auchan, a fost şi el închis vara asta, pentru modernizare. Altceva, pentru marea masă a gălăţenilor, nu prea mai există.

Îmi povestea un prieten că a fost cu familia şi copilul la un bazin al unei firme private din oraş şi că a cheltuit mai mult decât se aştepta. Este şi motivul pentru care preferă ca, data viitoare când are chef de scăldat, să ia maşina şi să meargă la Valea Mărului, la piscina din comună. Adică să meargă vreo 70 de kilometri dus şi 70 întors, numai pentru că în Galaţi nu are unde sau nu-şi permite. Oare chiar trebuie să plecăm cu toţii din oraş ca să reuşim şi noi să construim un bazin decent la malul Dunării?

Citit 1292 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 18:40

4 comentarii

 • postat de Anonim Marți, 20 August 2019 21:34 188.98.243.*** Link la comentariu
  0
  0

  --aia sa fie dat afara...e logic,sanatos,omenesc si romanesc subintelesul.Nu s-a indragostit nimeni ca sa-si pastreze locul de munca si dup

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Marți, 20 August 2019 09:01 5.13.220.*** Link la comentariu
  0
  9

  In Orasul GENT, Belgia fireste, sunt cel putin doua piscine private, acoperite, cu absolut toate conditiile, una am vizitat-o intamplator cu un fost coleg, se poate face abonament saptamanl sau lunar, sunt cabine de sauna, piscina copii sau adulti, sunt cel putin 2 salvamari non-stop cat este deschis, dus-uri separate etc. Apa este incalzita, lafel si incinta... poti face o baie si iarna... acoperita integral... arata superb... si nu au decat un lac semicircular... orasul este nici jumatate cat Galatiul....

  Cu CINCI APE sa platesti metrul cub 8 RON... e de ZIUA MINTII... noaptea... e vestica... hipnoza vestica... bine ca-s imun!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Marți, 20 August 2019 08:56 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  9

  Ar trebui sa plecam cu totii din oras, dar de tot, si sa mai plateasca impozite stramosii nostri - Dacii !!!!

  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani Marți, 20 August 2019 04:20 89.137.224.*** Link la comentariu
  0
  11

  Dar anul in care vom merge cu autobuzul prin Gl dupa ora 21 de la General spre centru care va fi, tov primar ?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.