Infractor condamnat, pe panoul de onoare al Prefecturii

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Nu cu mult timp în urmă, aflându-mă cu treabă în Palatul Administrativ care găzduieşte sediul Prefecturii Galaţiului, m-am oprit pentru câteva secunde să mă uit la câteva fotografii ale celor care au ocupat, de-a lungul timpului, scaunul de prefect al judeţului Galaţi. Acestea sunt expuse în holul mare, pe dreapta, imediat cum intri în clădire pe poarta principală. Şi nu mică mi-a fost mirarea atunci când, între fotografia actualului prefect, Dorin Otrocol, şi cea a unuia dintre predecesorii săi, Paul Florea, am regăsit fotografia lui Cătălin Emanoil Bocăneanu.

Exact, acel Bocăneanu, fost prefect între 2012 şi 2013, care a fost arestat, şi apoi condamnat, în mai multe dosare. În anul 2018, magistraţii Curţii de apel au dat decizie definitivă în dosarul de corupţie în care fostul prefect Cătălin Emanoil Bocăneanu a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie că a intervenit pentru câţiva amici, fie pentru a-i scuti de nişte amenzi de circulaţie, fie pentru ca aceştia să-şi păstreze fotoliile de şefi ai unor instituţii publice, fie să treacă de un examen de angajare într-o slujbă la stat. După cum „Viaţa liberă” a scris la vremea respectivă, judecătorii gălăţeni au contopit pedepsele pe care Bocăneanu le-a primit în cauza respectivă cu alte două condamnări primite în alte două dosare, respectiv patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi un an şi şase luni de închisoare, aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de încercare de a determina săvârşirea unei infracţiuni. Să vă împrospătăm memoria: acest din urmă dosar a apărut după ce fostul prefect Bocăneanu ar fi încercat să angajeze un asasin plătit pentru a scăpa de un martor denunţător în dosarul său de la DNA – Serviciul Teritorial Galaţi. În final, pedepsele au fost contopite, „urmând ca inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin să execute pedeapsa de trei ani închisoare, sporită la opt ani închisoare, precum şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66(a), (b) şi (d) Cod Penal 2014 pe o perioadă de patru ani”, după cum se menţiona în sentinţa judecătorească din 2018.

Cu toate acestea, fotografia condamnatului Emanoil Cătălin Bocăneanu se află la loc de cinste în Prefectura Galaţi, alături de cele ale altor prefecţi. Am întrebat, neoficial, un reprezentant al instituţiei gălăţene cum este posibil acest lucru. „A fost condamnat şi face puşcărie”, am spus. „Da, dar a fost şi prefect”, mi s-a răspuns. După logica asta, poate trebuia să scrie sub fotografia sa că a fost eliberat din funcţie pe motive de cazier, dacă tot respectăm adevărul istoric.

Citit 2295 ori Ultima modificare Duminică, 25 August 2019 18:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.