Chiar nu putem face un lucru bun cap-coadă?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

Noi, românii, suntem un popor aparte. Ne place să studiem o problemă pe îndelete, cu multe studii de fezabilitate şi prefezabilitate, şi abia apoi să încercăm să o rezolvăm. Aşteptăm să cadă casele pe noi, ca să le consolidăm, aşteptăm să ni se surpe străzile, ca să înlocuim ţevile de dedesubt, aşteptăm să ne intre maşinile până în scara blocului, ca să facem mai multe parcări. Cum spuneam, ne urnim greu la o treabă, dar şi când ne urnim, să te ţii, greu ne mai oprim. Poate şi de-aia a devenit un obicei să depăşim termenele de execuţie la multe lucrări, tocmai pentru că nu ne mai putem opri din muncă. Dacă muncim aşa de mult, înseamnă şi că facem lucrurile ca la carte, de la cap la coadă? Glumesc, evident că nu! Sau, dacă reuşim cumva, printr-o minune, să facem totul ca în proiect, sigur ne zgârcim la nişte mărunţişuri, la nişte chestiuni de amănunt care, chiar dacă n-or fi ele foarte importante în ansamblul unei lucrări, se văd cel mai bine exact atunci când lipsesc.

Am fost duminică, împreună cu fetiţa mea, în Parcul Eminescu. Lipsise din oraş câteva zile şi era prima dată când intra în parcul nou modernizat. Ce să vezi, ţâşnitoarea cea mare – sau arteziana, ce-o fi ea – nu funcţiona. Mă întreb de ce. Afară era destul de cald, ba chiar foarte cald la soare, iar o fântână arteziană, cu apă!, ar fi fost binevenită. O fi duminică, mi-am zis, poate că duminica nu curge apa în parcuri. Numai că arteziana cu pricina n-a funcţionat nici luni, nici marţi. Să fi fost prinsă în proiect doar apă pentru câteva zile? Că suntem şi foarte departe de Dunăre...

Alt exemplu: la Potcoava, aşa pavată cu gri cum este ea acum, luminiţele acelea încastrate în trotuar mai salvau cât de cât imaginea. Aşa, cu multe din ele arse, se vede rău. La atâţia bani daţi pe lucrări, chiar nu se puteau lua nişte becuri mai bune? Puţin mai încolo, în staţia de autobuz de la Galeriile de Artă, şanţuri râd în soare. Ditamai şanţul a fost săpat pe tot trotuarul, ca să se înlocuiască ţevile de dedesubt. Ok, ţevile pare că au fost înlocuite, dar de ce nu se astupă şi şanţul la loc? De peste două săptămâni, picior de muncitor n-a mai trecut pe acolo. Or fi aşteptând să se astupe singur? E toamnă, o să vină şi ploile, dar noroiul care se va face – pariu că se va duce în stradă şi pe restul trotuarului, numai în şanţ nu?

Şi câte şi mai câte situaţii de astea nu întâlnim prin oraş. Românisme, aşa le-a denumit foarte plastic un prieten cu care discutam recent pe acest subiect.

Citit 1454 ori Ultima modificare Marți, 17 Septembrie 2019 16:56

3 comentarii

 • postat de Anonim Miercuri, 18 Septembrie 2019 23:07 94.217.26.*** Link la comentariu
  0
  1

  Ne strica de tot aici sub pretextulabsurd si inventat ca sa nu platim in continuare.In Romania au stricat tot sub acuzatia falsa ca trebuie sa platim si uite asa o sa platim vesnic,intr-o nebunie sigura.Daca strica tot oricum platim ca nu avem pe ce sa ne cladim fericirea.Platim suferind in mizerie.Este un teatru de 0 Euro.

  Raportează
 • postat de gushpi Miercuri, 18 Septembrie 2019 06:05 5.13.229.*** Link la comentariu
  3
  1

  "Trebuie să moară cineva, pt a face un sens giratoriu..."

  Raportează
 • postat de R3215T Miercuri, 18 Septembrie 2019 01:16 89.136.2.*** Link la comentariu
  2
  16

  "cu multe studii de fezabilitate şi prefezabilitate, .." Aceste studii in romanica si in special in galati sunt un mijloc de a deturna bani cu acte in regula de catre firme capusa . Cate astfel de proiecte au fost si sunt create si cate nu au ramas doar pe hartie cu banii incasati .
  Apropo de Dunare ca e la doi pasi, degeaba s-a muncit si s-au plantat si platit bani pentru florile plantate pe faleza daca cu Dunarea la cativa metri totul arata ca in Sahara acolo ... se putea crea o instalatie de irigat cat tine faleza care sa traga apa din Dunare sau sa se foloseasca de apa din teava lunga de acolo mostenire de la nea Nicu care este deja montata.
  Cat despre arteziana din parcul Eminescu, aia este gluma proasta de design ,se puteau face niste statui , sunt artisti care nu au de lucru, se putea face un concurs de design . Nu ii intereseaza, iau salarii cu multe zerouri si tot nu le ajunge.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.