Galaţiul, cu nămol ca la Techirghiol

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Rima din titlu este involuntară, dar situaţia pe care vreau să o subliniez este cât se poate de reală. A venit toamna... pentru unii, anotimpul nostalgiilor şi al melancoliei, pentru alţii, al începuturilor, al fericirii, al iubirii. Pentru Galaţi, din păcate, această toamnă ar putea fi pentru noi încă un anotimp al şanţurilor săpate şi neastupate, al ploilor care încep să „spele” cu noroi trotuarele oricum peticite şi pline de găuri.

Nu există cartier fără nişte lucrări cât de mici începute şi neterminate, fără nişte şanţuri săpate şi neastupate. Centrul nu face excepţie, nici Ţiglinele sau Mazepele. Edilii ştiu şi spun că investesc în faţa oraşului, ceea ce e lăudabil. Gălăţenii ştiu şi ei şi se plâng că sunt prea multe lucrări începute, ceea ce este adevărat. Şi unii, şi alţii au un punct de vedere demn de luat în seamă. Dar totuşi, lucrurile astea oare chiar nu puteau fi făcute într-un alt ritm, unul care să ţină seama existenţa anotimpurilor şi de ciclurile primăvară-toamnă, aşa cum face orice constructor respectabil atunci când, pe perioada rece şi ploioasă, îşi agaţă uneltele în cui?

Poate nu înţeleg eu fenomenul, dar trotuarul din centrul oraşului, acolo unde este şi staţia de autobuz de la fostul Modern, a fost săpat cu sârg pe toată lungimea lui, s-au schimbat ţevile subterane, după care, aproape o lună de zile, nu am mai zărit acolo picior de muncitor, fie el asiatic sau nu. Novice fiind în ale săpăturilor, m-aş fi aşteptat ca, odată ce ţevile vechi au fost înlocuite, să se astupe imediat şi şanţul respectiv, mai ales că, istoria ne-o dovedeşte:), în septembrie-octombrie vin ploile şi frigul, iarna bate la uşă, iar munca în exterior devine tot mai complicată. Ei bine, nu! În centru, abia de miercuri am văzut nişte muncitori care trudeau să astupe cu pământ şanţul... citat. În acelaşi timp, de aceeaşi soartă se pregăteşte şi trotuarul de peste drum, din faţă de la fosta Romarta nouă, unde au fost întinse conductele care urmează să le înlocuiască pe cele vechi şi unde se „ascut” lamele excavatoarelor. Asta în condiţiile în care pe toate posturile tv, pe toate site-urile de net, prognozele ANM ne tot spun că scad temperaturile cu peste 10-15 grade şi că va ploua destul de mult. Ce calitate vor avea lucrările făcute în astfel de condiţii? Cât de repede vor putea fi ele terminate, vor fi gata acum sau abia la anul în primăvară? Nu mai bine erau ele calculate astfel încât să se încadreze în limitele unui singur sezon, preferabil cel cald? Iată cum, pentru unii dintre noi, toamna devine şi anotimpul întrebărilor.

Citit 2081 ori Ultima modificare Vineri, 04 Octombrie 2019 17:28

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.