Corupţia ucide încă din faşă

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Mi-aş dori ca titlul acestui text să fie mai mult o metaforă şi mai puţin o reflectare cât se poate de concretă a situaţiei cu care România se confruntă încă în anul 2019. Din păcate, acesta este adevărul. În ţara noastră, copii cu vârsta de sub un an mor încă în număr mult prea mare, adesea din cauze prevenibile sau tratabile. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul medical românesc nu este suficient pregătit pentru a-i salva. Iar corupţia trage greu în această balanţă a morţii.

Cifrele Eurostat arată că ţările Uniunii Europene cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile au fost, în 2017, Malta şi România (ambele cu 6,7 decese la 1.000 de copii), aproape dublu faţă de media europeană de 3,6. Situaţia devine şi mai neagră atunci când ne îndreptăm privirile spre judeţele sărace ale României.

În Galaţi, spre exemplu, judeţ aflat într-una dintre cele mai sărace zone ale ţării, mortalitatea infantilă a fost, în 2017, de 7,99 la mia de copii. În 2016, rata mortalităţii infantile era în judeţul Galaţi de peste 11 la mia de născuţi-vii, cifre care scot la iveală un sistem sanitar cel puţin deficitar şi nepregătit pentru cerinţele prezentului.

Iar acum, în context, vine anunţul făcut de Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii. Potrivit oficialului, Ministerul Sănătăţii avea pregătit încă din 2016 un caiet de sarcini pentru demararea achiziţiei de incubatoare pentru secţiile de neonatologie din ţară. Aceste dispozitive pot face diferenţa între viaţă şi moarte în cazul copiilor născuţi prematur. Însă abia acum, spre sfârşitul lui 2019, Ministerul Sănătăţii a şi început procedura de achiziţie pentru 1.117 astfel de incubatoare.

De unde această întârziere, care poate fi măsurată în vieţi pierdute? Aşa cum explică Pintea, caietul de sarcini din 2016 a fost contestat de un operator economic deoarece cerinţele tehnice din respectivul document blocau accesul la licitaţie al unor competitori în favoarea unui singur furnizor. Cu alte cuvinte licitaţia era făcută doar de faţadă, lucru care se întâmplă mult prea adesea în România. Dovadă că, după ce caietul a fost refăcut, 35 de competitori şi-au depus ofertele.

Corupţia ucide în România, indiferent de vârstă, iar mortalitatea infantilă ridicată este doar unul dintre factorii care ne arată cu adevărat cât de jos ne situăm încă şi cât mai avem de lucru pentru a ajunge din urmă lumea civilizată.

Citit 1551 ori Ultima modificare Marți, 15 Octombrie 2019 17:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.