Nepotismul nu moare niciodată

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)
3 comentarii

Un VIP din Galaţi, persoană mereu informată la zi şi cu surse demne de încredere situate în „aerul rarefiat” al mi(ni)sterelor Bucureştiului, spune că unei instituţii de forţă din Galaţi i se pregăteşte zilele astea o schimbare la vârf. O schimbare, bineînţeles, pe criterii de „competenţă”, aşa cum se fac de altfel toate schimbările pe funcţii în România (ok, aţi sesizat ghilimelele).
Concret, actualul şef al respectivei instituţii, cu o vechime de peste 15 ani la locul în care lucrează, va fi înlocuit cu un funcţionar public dintr-o cu totul altă instituţie şi care, „cu totul şi cu totul întâmplător” (alte ghilimele!), este rudă apropiată cu unul dintre potentaţii Galaţiului. Nu ştim încă dacă schimbarea respectivă chiar se va produce, ne trebuie doar puţintică răbdare şi tutun, întrucât sursa noastră spune că „azi-mâine”. Iar dacă într-adevăr se va face, atunci să nu ne mirăm prea tare. Nu e nici primul - oho, ba din contră - şi nici ultimul caz în care cineva cu „spate” este pus pe o funcţie publică pentru care nu-l recomandă nimic altceva decât tata, mama, unchiul sau mătuşa.
Aşa s-a ajuns ca nepotismul ăsta să fie una din bolile de care se pare că nu vom scăpa niciodată. Oameni fără merite profesionale cocoţaţi pe scaune înalte sau în funcţii-cheie, ori alţii pe posturi mai călduţe, unele care ţin de birocraţia pură, altele mai ferite de contactul direct cu cetăţeanul, contribuabilul, asiguratul sau cum i-or mai spune ei omului de rând. Pentru că toţi aceşti neaveniţi „trebuie” să pape şi ei un salariu frumos, trebuie să zică şi ei cuiva „sârumâna naşule, ori unchiule etc.”, trebuie să cotizeze şi ei la o puşculiţă. Nepotismul îl practică toate culorile politice, staţi liniştiţi, nu e apanajul unui anumit partid. Că unii doar ciugulesc, în vreme ce alţii bagă mâna până la umăr, asta e altă discuţie.
Însă nu toţi care ne plimbă de la un ghişeu la altul sau de la o instituţie la alta sunt rudele cuiva. Unii sunt pur şi simplu nepregătiţi, alţii nu dau doi bani pe timpul, banii şi nervii tăi, iar altora pur şi simplu le e prea lehamite măcar să mimeze interesul pentru munca pentru care sunt plătiţi.
Un caz, în context, foarte pe scurt: un gălăţean a câştigat finanţare şi s-a gândit să demareze o afacere cu maşini de spălat automate. Buuun. Cere omul autorizaţie de la o instituţie, dar n-o primeşte nici după trei luni. Cică maşinile vibrează şi deranjează vecinii. Se duce omul din nou la birocratul respectiv şi-i spune că pierde finanţarea, îi explică că sunt maşini profesionale, supersilenţioase, că nu vibrează deloc, după care îi zice: „Citiţi cartea tehnică, dacă nu mă credeţi!”. Răspunsul a fost aiuritor: „A, are şi carte tehnică? Bine, o s-o citesc”. Evident că n-a citit-o nici până astăzi!

Citit 4291 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Octombrie 2019 16:24

3 comentarii

 • postat de Andy Luni, 21 Octombrie 2019 14:01 5.69.201.*** Link la comentariu
  0
  0

  Alt exemplu: o stiti pe aia cu steagul de vreme rea de la piscina? Cica trebuie sa se ridice steagul de furtuna la piscina publica, in cqz de vreme rea, ca sa stie inotatorii si sa ia masuri. Nu ai streag, nu ai autorizatie sa deschizi piscina publica :)

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Joi, 17 Octombrie 2019 14:02 5.13.184.*** Link la comentariu
  0
  2

  Daca asazisa "cunostinta" e capabila si pregatita pentru post ,de ce nu ,dar altfel nu e de conceput ,doar ca e din partidul X sau de oricare legatura cu conducerea.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 17 Octombrie 2019 08:39 188.24.224.*** Link la comentariu
  1
  7

  Ma rerpet: Colaboram cu o firma austriaca, si ma capsuneaza un gand zic... nu vreti sa deschideti un birou si-n Romania? NOI in Romania? Niciodata! Nu vrem sa avem de-a face cu statul roman! Vorbim de 8 ani... stiau ei ceva... pana sa-mi deschid ochii vorb lui Nae...
  Ex: In Anglia, cand demarezi sa-ti deschizi o afacere, te verifica normal, apoi iti deschizi cont special pe firma, si primesti cadou de la orice banca... 50 lire! La noi primest cel mai lung betisor din pachet...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.