Cine scoate istoria din gunoi?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Doi primari ai Galaţiului, Eugen Durbacă şi Dumitru Nicolae, au făcut tot ce le-a stat în putinţă - şi aproape c-au reuşit - să distrugă Palatul „Simion Gheorghiu”. Un al treilea, Marius Stan, i-a construit un empiric pasaj de protecţie, iar cel de-al patrulea edil-şef al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, a încercat şi încă mai încearcă să-l salveze cu fonduri europene. Cam aşa ar suna, pe scurt, istoria ultimilor 25 de ani pentru monumentala clădire ajunsă în ruină din Domnească nr. 24.

De fiecare dată când trec pe lângă ea, mă îneacă tristeţea, revolta şi neputinţa. Vara, mă înecau şi mirosurile grele ale gunoaielor adunate straturi-straturi şi dospite de ani şi ani, în fostele încăperi, odată impunătoare.

Mizerie, ruină şi procese sunt cuvintele cu care, de ani şi ani, Palatul Gheorghiu se asociază. Ruinată, vandalizată şi furată bucată cu bucată, avariată de cutremure şi intemperii, sălaş pentru oamenii străzii, focar de infecţie şi groapă de gunoi, Casa Simion Gheorghiu s-a încăpăţânat, totuşi, să reziste, la propriu şi la figurat.

Îmi amintesc şi acum când am citit, negru pe alb, despre demersurile insistente, începute de primarul Eugen Durbacă în 1994, reluate în 1995 şi continuate cu insistenţă de primarul Dumitru Nicolae până în 2003, prin care s-a încercat radierea clădirii de pe Lista Monumentelor Istorice şi demolarea ei. Norocul ei a fost că Ministerul Culturii s-a opus, ba chiar a cerut consolidarea şi restaurarea clădirii. Desigur, totul pe hârtie. Iar Primăria a făcut ce-a ştiut ea mai bine: a lăsat-o pradă „recuperatorilor” de materiale de construcţie, susţinând că nu poate face nimic, pentru că imobilul este în litigiu.

Totul pentru o cauză „nobilă”, lărgirea străzii Domnească, miza fiind, totuşi, terenul generos de sub construcţie.

M-am bucurat cu toată inima când am aflat că instanţa supremă a pus punct proceselor de revendicare, Primăria fiind recunoscută ca proprietar. Am crezut, naiv, că va fi doar o formalitate să devină proprietar şi pe cota-parte pe care primarul Eugen Durbacă a vândut-o unui cetăţean. Iată că nu e. Şi un nou proces apasă greu pe zidurile şi-aşa dărăpănate sau năruite, năpădite de buruieni şi de gunoaie.

Fireşte, dreptatea o fac instanţele, nu noi, oamenii de rând. Nu contest dreptul gălăţeanului de a fi despăgubit, dar ştiu că un proces înseamnă timp. Timp mult, pe care Palatul Gheorghiu, oricât de încăpăţânat ar fi, nu prea îl mai are. S-a pierdut deja o finanţare europeană, o alta e pe ducă şi atunci când poate că toate se vor fi terminat, s-ar putea să nu mai avem ce salva.

Citit 2010 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2019 18:32

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Cosmin
  Miercuri, 13 Noiembrie 2019 23:39
  77.111.247.***
  Pentru ”Demolarea este singura solutie mai ales ca sandramaua nu reprezinta nimic.”:

  CE ȘTIE TARANUL CE-I SOFRANUL...???
  1
  13
  Raportează
 • postat de Cine sunt eu cu adevarat
  Miercuri, 13 Noiembrie 2019 21:02
  95.90.221.***
  O doamna zice ca sunt eu si eu fiind zidita in perete ca simt ca sunt doar cand sunt ca peretele.Nu,doamna,eu sunt eu,ajut cand pot si dvs sunteti cu totul altcineva si altfel.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Za
  Miercuri, 13 Noiembrie 2019 18:18
  95.90.221.***
  E bine sa punem nume religioase la copii ca sa nu dam loc la interpretari si fapte false,gresite si incorecte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Anonim
  Miercuri, 13 Noiembrie 2019 18:17
  95.90.221.***
  Am vrut sa scriu ca e un nume interesant.Unii zic ca daca te cheama Furacescu inseamna ca furi.Nu inseamna asta,inseamna ca asa te cheama.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Georgel
  Miercuri, 13 Noiembrie 2019 09:54
  89.136.184.***
  Din articolul paralel de azi ”Primăria Galați, vinovată de ruinarea Palatului Gheorghiu...”, citez: ”...în 1997 (Bogdan Gabriel Iacob) a semnat un contract de vânzare-cumpărare, în conformitate cu prevederile Legii  nr. 112/1995, devenind astfel proprietar...”

  Din prezentul articol, de asemenea citez: ”...demersurile insistente, începute de primarul Eugen Durbacă în 1994, reluate în 1995 (...), prin care s-a încercat radierea clădirii de pe Lista Monumentelor Istorice şi demolarea ei...”.

  Nu știe stânga ce face dreapta! Se demarează acțiunea demolării casei în 1994-95 și se vinde un apartament din ea în 1997 (!!!).
  2
  27
  Raportează
 • postat de P Seduce
  Miercuri, 13 Noiembrie 2019 08:53
  79.116.101.***
  Aceasta cladire a fost ani buni adapost pentru rromii spagari care voiau sa locuiasca in buricul targului . Si erau multi , au distrus tot si acum statul-adica noi- sa venim cu reparatiile . Demolarea este singura solutie mai ales ca sandramaua nu reprezinta nimic . Pe locul ramas liber sa se construiasca ceva modern . Mai lasati vrajeala cu monumentele istorice ca nu tine .
  24
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.