La mulţi ani, ”prietene” mort!

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
6 comentarii

Vorbeam zilele trecute cu unul dintre colegi despre rezultatele catastrofale ale naţionalei de fotbal. Despre cum a căzut sportul românesc în ultimii ani, despre cum am ajuns să fim doar sparring-parteneri în sporturi pe care altădată le dominam categoric sau în partide din care odinioară ieşeam fie înfrânţi, fie învingători, dar cu capul sus. "Oare chiar aşa de proşti să fim, de am ajuns ultimii din Europa?" "Păi nu vezi că nu se mai face sport cum se făcea înainte? Nu mai sunt terenuri, copiii nu mai au unde să alerge după o minge. Toţi sunt pe telefoane acum, pe tablete, pe Facebook şi în cluburi", mi-a spus colegul.
Evident, este o generalizare nu tocmai exactă, dar nici foarte departe de adevăr. Am făcut şcoala şi liceul, plus începutul facultăţii, înainte de ’89. Ca mine mai sunteţi probabil mulţi cei care citiţi acum acest text. Nu era zi în care să nu luăm mingea şi să nu mergem la fotbal. Jucam la LVA, dacă era ocupat acolo mergeam la Şcoala 16, sau la "26", în spate la fosta Librărie Centrală, ori în partea asta, spre actuala stradă a Basarabiei, la "25". Dacă era închis, săream gardul, dacă ploua în rafale, ajungeam acasă fleaşcă, dar tot nu renunţam la meci. Dacă era zăpadă, nu era bai, că ne ieşeau mai bine alunecările. De multe ori ne prindea seara pe teren şi ne opream numai atunci când chiar nu mai puteai vedea mingea din cauza întunericului. Ce vreau să spun e că făceam sport din pasiune, din plăcerea de a face mişcare şi de a fi împreună cu prietenii, iar berea de după era... de nepreţuit, vorba reclamei. Acum văd, de foarte multe ori, mai mulţi inşi stând la masă cu berea în faţă şi fiecare cu telefonul lui, pe care socializează cu oricine altcineva, numai cu prietenii din faţa lui nu.
Apropo de asta. Radu, unul dintre cei mai buni prieteni pe care i-am avut vreodată, de care m-au legat ani şi ani de liceu, armată, facultate şi radio, cu care am împărţit la propriu mâncarea, bucuriile şi necazurile, nu mai este printre noi. A plecat de vreo doi ani şi jumătate, după o boală cruntă care l-a afectat dramatic. Am intrat recent pe pagina lui de Facebook, din nostalgie. Voiam să mai văd câteva poze cu el din vremea când încă era plin de viaţă, de umor. Şi numai ce văd o mulţime de mesaje recente de la "prietenii" lui, care-i urau clasicul şi atât de impersonalul "La mulţi ani!", pentru că ziua lui ar fi fost în noiembrie. Cu puţine excepţii, prieteniile de pe Facebook sunt, comparativ cu cele din viaţa reală, cam cum e fotbalul de-acum faţă de cel al generaţiei de aur. Părerea mea!

Citit 1462 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2019 16:47

6 comentarii

 • postat de ADYtza74 Marți, 19 Noiembrie 2019 15:13 5.13.184.*** Link la comentariu
  0
  3

  Totul pleaca de la BANI. Daca ar fi sportul (in general) fara taxe ,ar fi un numar mai mare de copii care sa activeze la un club. Atunci cand parintii (apartinatorii de multe ori) trebuie sa achite taxe de antrenament ,echipament ,deplasari e.t.c. unde la noi cei mai multi sunt pe ajutor social ,salariu minim ,somaj sau mai rau fara nimic ,de unde? Cei cu venituri bune i-si aduc copii la sport ,de fitze ,impresii si plictiseala ,de unde si copiii care nu dau rezultate.

  Raportează
 • postat de Otelar Marți, 19 Noiembrie 2019 12:53 81.12.150.*** Link la comentariu
  3
  0

  Punem spune ca in repriza a doua am tinut de scor. :)))))

  Raportează
 • postat de eu Marți, 19 Noiembrie 2019 09:41 109.166.132.*** Link la comentariu
  0
  11

  Practica directorilor de școli de a ține porțile încuiate la terenurile de sport ale școlilor trebuie considerată atentat la siguranța națională! Tot felul de neni și tanti numiți politic preocupați de faptul că zgârie bieții copii asfaltul! Copiii nu au unde să facă mișcare!!! Verificați zăbrelele de la LVA ul despre care vorbiți. Ăsta e primul pas !

  Raportează
 • postat de rodax Marți, 19 Noiembrie 2019 09:00 193.231.148.*** Link la comentariu
  0
  8

  din pacate sportul nu mai e atractiv pentru generatiile mai recente,nici cei care ar putea investi in sport nu o fac.cat e vara de lunga si e vacanta,elevii stau si bat bancile orasului cu o doza de hell in mana si cu o tigara,sau cu o bere in loc sa practice un sport.

  Raportează
 • postat de Maria Marți, 19 Noiembrie 2019 08:32 95.90.221.*** Link la comentariu
  8
  0

  Ne ataca ochii sub pretextul ca nici ei nu vad sau nu observa tot,ne dau telefoane ca ne-au stricat dintii sau ne-au furat proteza sau ne lovesc la picioare ca sa ne ajute sa ne angajam,sub prextul nebunesc ca daca vede angajatorul ca nu ai dinti nu te mai pune sa vorbesti prea mult in germana.Zic ca i-am spus unui barbat pe care nici nu-l cunosc da,da,da,cu care nu am vbit niciodata si caruia nu i-as spune nimic ca nu sunt adepta casatoriei fara cariera.

  Raportează
 • postat de Anonim Marți, 19 Noiembrie 2019 03:43 95.90.221.*** Link la comentariu
  7
  0

  Retelele si filierele au zis ca nu suporta sa avem ce ne trebuie in mod corect,sa fim in viata si sa aratam ca noi si ca fac tot posibilul ca sa distruga toate aceste lucruri.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.