Îi mai ridicăm statuie Sfântului Apostol Andrei?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
9 comentarii

„Gălăţenii care trec pe la Inelul de Rocadă pot vedea că în intersecţie s-a început o lucrare. Despre ce este vorba? – Acolo va fi înălţat Monumentul Sfântului Apostol Andrei; cred că nici Bucureştiul nu are şi nu va avea ceva asemănător. Are o înălţime de 40 de metri şi o deschidere la bază de vreo 20 de metri. Trecerea dintr-o parte într-alta se va face prin pasaje subterane. Nu spun că lucrarea se va termina într-un an sau doi, dar va fi un reper pentru Galaţi. Vor fi piloni foraţi, beton, marmură şi mozaic…”. 

Vă sună cunoscut? Acesta era răspunsul pe care Eugen Durbacă, pe atunci primar al Galaţiului, îl dădea într-un interviu publicat în ziarul nostru în mai 2000. De atunci încoace, cu excepţia lui Marius Stan - care a vrut să facă o fântână arteziană - n-a fost primar al Galaţiului care să nu promită că-i va ridica statuie Sfântului Apostol Andrei, la Inelul de Rocadă.

Revenind la primăvara anului 2000, primarul Durbacă susţinea că proiectul monumentului „aparţine artiştilor plastici Sergiu Dumitrescu şi Gheorghe Terescenco” şi că a tot refuzat propuneri până când i-a plăcut ce va ieşi. „Abia atunci am convocat comisia şi am hotărât”. Au trecut mai bine de 19 ani de atunci şi… avem un nou proiect. Unul spectaculos, care prevede ridicarea unui impresionant obelisc la Inelul de Rocadă, monument care să devină, la rându-i, soclu pentru statuia Sfântului Andrei. Statuie care, fiind o lucrare de artă complexă, va face obiectul unui alt proiect. Viitor. E drept, municipalitatea a scos la licitaţie realizarea lucrării de bază – reamenajarea Inelului de Rocadă, contract de proiectare şi execuţie în valoare de estimată de 2.246.953 de lei, pentru care sunt aşteptate ofertele până pe 9 decembrie.

Cert este că, şi cu, şi fără monument, Galaţiul „este primul oraş din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiul chemat la apostolie de către Mântuitorul Iisus Hristos”, după cum spun înalţii prelaţi. Nu mai puţin de trei edificii importante din Galaţi poartă numele Sfântului Andrei – Spitalul Judeţean, Seminarul Teologic şi Biserica de pe platforma siderurgică. Iar Andrei şi Andreea vor fi nume veşnic la modă în Galaţi, mii de gălăţeni purtându-le cu mândrie.

Revenind la monumentul de la care am plecat, e greu de spus dacă şi când proiectul va fi pus în operă. Şi dacă va fi pe placul sfântului apostol. Poate n-ar fi rău să începem să-i clădim un monument din credinţă, în sufletele noastre.

N-ar costa nimic, dar am avea nespus de câştigat.

Citit 2878 ori Ultima modificare Vineri, 29 Noiembrie 2019 22:54

9 comentarii

 • postat de Tudor V Duminică, 01 Decembrie 2019 14:28 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  3

  Statuile unor sfinti pot foarte bine sa fie construite in fata/curtea/zona bisericilor care au si in denumire/hram, din fondurile apartinand exclusiv bisericii si eventual donatii (dar nu institutionale, gen Primarie)! Andrei poate fi edificat in fata catedralei sau in curtea asa zisului muzeu al spiritualitatii (fostul Muzeu de Arte, retrocedat BOR, fara a primi inapoi acel imobil de pe str. Domneasca de langa catedrala, care initial a fost dat in schimbul palatului arhiepiscopal-muzeul de arte)! Sensurile giratorii nu necesita neaparat lucrari de arta masive pentru a nu bloca vederea soferilor derutati de asa zisul sens giratoriu fara reguli! Sau pot fi amplasate lucrarile de arta ce sunt tinute in depozite in parcul Durbaca, sau chiar de pe faleza inferioara (unde pot fi inlocuite cu carciumi administrate de actualii si viitorii consilieri locali/judeteni si afinii lor)! Comentariu se doreste a fi un pamflet!

  Raportează
 • postat de sf psd Duminică, 01 Decembrie 2019 13:57 86.124.203.*** Link la comentariu
  0
  2

  O lucrare cu Dragnea sau Viorica cum o iau sus pornind din Videle . Sa fie ceva tare din bronz .

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Duminică, 01 Decembrie 2019 09:41 5.13.184.*** Link la comentariu
  0
  5

  Dar pesub locul acela trec multe conducte ,sunt numai tunele si canalizari si s-a mai zis ca nu se poate construi nimic. Sau incepem cu devieri de conducte si rascolim toata zona.

  Raportează
 • postat de macarie banu Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 17:35 95.76.17.*** Link la comentariu
  5
  8

  probabil ca da!....dar impreuna cu un tun de zapada artificiala........tot probabil......A!....si sa fie da-n bronz.......daca se poate.Multzamim sefu' primarele!

  Raportează
 • postat de REPUBLICANUL Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 14:25 5.13.135.*** Link la comentariu
  4
  11

  O ALTA VARIANTA DE EDIFICARE A STATUII ESTE CA ACEASTA SA SE REALIZEZE EXCLUSIV DIN DONATII ALE PERSOANELOR FIZICE SI JURIDICE,NU PUTEM IMPUNE TUTUROR SA CONTRIBUIE ,TINAND SEAMA DE FAPTUL CA NU INTREAGA POPULATIE A GALATIULUI ESTE DE ORIENTARE CRESTINA!!!

  Raportează
 • postat de GOGU FIROSCOSUL Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 14:16 5.13.135.*** Link la comentariu
  4
  11

  DEMOCRATIC AR FI ,FIIND VORBA DEO STATUIE CARE SA DEVINA UN SIMBOL AL ORASULUI,DEMOCRATIC AR FI CA CETATENII SA SE POATA EXPRIMA ASUPRA OPORTUNITATII ACESTOR INVESTITII PRINTR-UN MIC REFERENDUM,CA DOAR DIN BANII NOSTRI,AI OBSTII ,SE VA RIDICA STATUIA!!!ALTA POSIBILITATE AR FI CA SFANTA BISERICA SA SE IMPLICE MAJOR SI SA SUSTINA FINANCUIAR IN TOTALITATE ACESTE INVESTITII,BISERICA FIIND INSTITUTIA CARE PRIN PROFILUL ACTIVITATII ESTE CEL MAI APROPIATA DE PERSONALITATEA SFANTULUI...!!!BANI SUNT ,POSIBILITATI SUNT,BUNA VOINTA SA FIE !!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!AR FI BINE CA IN MIJLOACELE MEDIA SA FIE PREZENTATA SCHITA STATUII SI ALTE CARACTERISTICI,PENTRU CA OAMENII SA APRECIEZE PE CE LI SE CER BANII,SI DACA SE MERITA!!!

  Raportează
 • postat de un cetatean Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 13:33 86.124.201.*** Link la comentariu
  0
  10

  Chestia cu statuile mastodont denota o inclinatie spre megalonanie din partea autoritailor. Ei viseaza la o groaza de aiureli si nu vad constructia ramasa in paragina si neterminata de la bl. PS de langa sediul firmei CITADINA 98 sau VEGA,ma rog. Primaria ar trebui sa aplice proprietarilor o supra impozitare de cel putin 500%, la fel cum o face pentru cladirile vechi neingrijite. Sau acolo e alta mafie in care psd nu se baga. La alegirile parlamentare trecute, ALDE isi arborase fel de fel de panouri electorale, anuntand cu surle si trambite ca in acel loc va fii viitorul sediu de partid. Alegerile au trecut si nimic nu s-a schimbat. E o pata pe obrazul orasului care ne face de rusine si toata lumea se face ca nu vede.

  Raportează
 • postat de sa ne amintim Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 13:06 92.114.82.*** Link la comentariu
  1
  12

  in giratoriu ala ar trebui pus ceva de dimensiuni mici dar nu efemer din flori si braduti. o lucrare din bronz infatisind un matelot la timona. ar fi o intoarcere la adevarul orasului......sa lasam biserica sa-si ridice singura statui ,sa lasam combinatul, cit mai e , sa isi puna la poarta statui cu otelari.acolo trebuie pusa o imagine a ce a reprezentat orasul cu adevarat citeva sute de ani.

  Raportează
 • postat de BeORe Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019 02:56 95.76.17.*** Link la comentariu
  4
  20

  CHELULUI TICHIE DE MARGARITAR II TREBUIE. Cu alte cuvinte, la dezastrul economic, social si demografic din ultimii 30 de ani de pesedism doar statuie mai lipsea ! Ca sa nu mai spunem ca statuile crestine sunt dedicate lui Iisus si Fecioarei Maria ( ca la Rio de Haneiro, de exemplu), nu unor sfinti sau ingeri !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.