C-aşa-i sistemul, imun la afecţiuni respiratorii!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Într-o singură zi, doar în cercul de apropiaţi cu care am contact cotidian, au apărut trei cazuri de copii cu afecţiuni respiratorii cu simptome destul de urâte, unul dintre ei necesitând spitalizare. La testul rapid al unuia dintre copilaşi, rezultatul a fost pozitiv pentru gripă. Însă aceste teste rapide nu sunt considerate elocvente, concludente, pentru un diagnostic ferm de gripă. Concludente sunt doar cazurile confirmate în urma analizelor probelor biologice trimise la Institutul Cantacuzino, la Bucureşti sau la Iaşi. Iar procedura, pentru a se ajunge la aceste laboratoare specializate, înseamnă întrunirea unor condiţii simptomatice – febra peste 38, tuse puternică şi sub zece zile de la apariţia primelor semne ale bolii, astfel că doar la cazurile cele mai problematice se ajunge la Institut.

Oficial, avem în Galaţi cinci cazuri de gripă, dar din discuţiile cu cei avizaţi este vorba de o „subdiagnosticare”, din mai multe motive, care ţin de tot ce înseamnă „sistemul”, începând de la bolnavii care nu merg la medic, costuri, capacitatea subdimensionată de la „Cantacuzino”, până la conţinutul normativelor şi al protocoalelor instituţionale.

Subiectul îl reprezintă afecţiunile respiratorii transmisibile, ceea ce implică atenţie sporită în colectivităţi. Avem situaţii în învăţământul gălăţean cu o treime şi chiar cu aproape o jumătate dintre elevii unei clase care nu au venit la şcoală, invocând afecţiuni din acest spectru, un aspect care arată destul de clar că nu vorbim de situaţii izolate. Însă, nu toţi au diagnostic de formă acută sau gripă, astfel că nu s-a atins numărul minim de trei cazuri pe clasă în aceste coordonate pentru a se ajunge la suspendarea cursurilor din clasa respectivă. Şi nici rata absenteismului nu a depăşit 20 la sută la nivelul întregii şcoli, pentru a se putea lua o astfel de măsură, conform protocoalelor în vigoare.

Asta înseamnă dificultăţi mari şi pentru cadrele didactice, care continuă programa cu puţinii prezenţi la ore, iar apoi vor fi nevoiţi să recupereze cu absenţii de acum, când aceştia vor reveni în bănci. În plus, prezenţa la ore a copiilor, uneori în ture, nu permite nici dezinfecţia sistematică a sălilor de clasă, nici protecţia copiilor sănătoşi, și nici a cadrelor didactice, oricum supraexpuse la îmbolnăviri. Toate astea, fără nicio justificare reală, ci, pur şi simplu, fiindcă aşa-i sistemul!

 
Citit 1697 ori Ultima modificare Marți, 04 Februarie 2020 16:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.