Mult „circ” şi prea puţină „pâine”

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Guvernul Orban a căzut, însă rămâne de văzut dacă şi când vom putea aplica partea cu… „trăiască Orban!”. Doborârea Guvernului a fost uşor de dus la îndeplinire, mai ales că toată lumea îşi dorea asta. Desigur, din motive diferite. PNL mizează pe cartea anticipatelor, PSD vrea să întârzie o eventuală ajungere la anticipate şi modificare a legilor electorale. Pe margine, Pro România, UDMR, USR se orientează din mers…

Că totul va fi bine ne asigură preşedintele Klaus Iohannis, însă, pe de altă parte, în toată încâlceala politică, el este singurul care este „cu sacii în car” şi îşi permite din această poziţie inclusiv mişcări mai riscante, precum susţinerea anticipatelor.

Dar e greu de crezut că lucrurile vor decurge lin. Jocul acesta al declanşării anticipatelor e un hăţiş constituţional greu de trecut, mai ales că PSD va duce o luptă de gherilă - sesizări la Curtea Constituţională, asigurarea cvorumului în Parlament sau programarea agendei publice în şedinţele Birourilor Permanente.

Problema e că toată această hârjoneală de pe scena politică se reflectă la nivel instituţional. Am avut un Guvern minoritar, nevoit să-şi negocieze fiecare pas sau să apeleze la OUG-uri controversate, acum avem un Guvern demisionar cu atribuţii mult mai restrânse. Ni se spune, „nu-i nimic, totul funcţionează”. E greu de crezut, însă, că funcţionarii de prin ministere sau instituţiile subordonate sunt atât de „zen” încât să nu fie afectaţi de incertitudinile de pe scena politică. Toate proiectele importante tind să stagneze, în condiţiile în care toată lumea stă cu ochii pe jocul electoral care se reflectă, în cele din urmă, în „algoritmii” de conducere instituţionali.

Înţelegem, până la un punct, logica pentru care unele partide îşi doresc alegerile anticipate sau modificări ale legii electorale. Dar poate că ar fi fost mai bine dacă fostul-actual Guvern s-ar fi concentrat pe reformele economico-sociale de care ţara avea nevoie. Chiar dacă lucrul acesta ar fi însemnat, într-o anumită măsură, asumarea unui risc politic prin „eroziunea” de dinainte de următoarele runde (la termen) de alegeri. Dar electoratul ar fi apreciat, poate, mai mult un Guvern care încearcă pur şi simplu să-şi facă treaba decât unul care se lasă atras în lupte politice mai degrabă sterile şi nesfârşite. Din păcate, nu trăim încă în ţara în care politicienii să pună interesul public deasupra interesului personal. Şi uite aşa, la nivelul simplului cetăţean, ajungem să avem mai degrabă mult „circ” şi prea puţină „pâine”. Dar asta nu contează pentru politicienii care se bat să rămână la „caşcaval”.

Citit 1897 ori Ultima modificare Vineri, 07 Februarie 2020 15:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.