Oamenii, bunăstarea și șobolanii

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Mereu avem așteptări de la autorități, pentru că ne plătim taxele, dar nu realizăm că și noi trebuie să facem ceva pentru comunitate. Nu vreau să le iau apărarea, am vazut suficiente lucruri făcute de primărie și distruse de unii, așa că mă gândesc că uneori nu merităm să aducem orașul acesta de la nuanțele de gri-șoricesc la ceva mai plăcut.

”Omul sfințește locul” este o zicală pe care, din când în când, o mai auzim în jurul nostru, făcându-se referire atât la sensul pozitiv al ei, cât și la cel negativ. Firea omului este să facă mereu comparații. Mergem prin țară, iar la revenirea pe aceste meleaguri gri, cel puțin pentru un timp rămânem cu gustul amar al zonei în care trăim, dar nu ne regăsim, și totodată crește în noi dorința de ceva mai bine. Depinde de fiecare dintre noi ce, cât și cum reușim să schimbăm. Important este să conștientizăm că fiecare ”bun” are un preț al său.

Anul trecut, la un periplu printr-un cartier gălățean, relativ central, am avut neșansa să văd cum nesimțirea pune stăpânire pe puținele spații verzi dintre blocuri. Locatarii mai comozi, ca să nu spun de-a dreptul certați cu bunul-simț, își aruncă resturile ”bunăstării”, noaptea, direct de pe geam sau le abandonează prin gangurile blocurilor, unde dimineața-devreme te poți trezi ”agățat” de sacul cu gunoi, aruncat în grabă. Situația este la fel de actuală și acum, parcă am trăi într-o lâncezeală, o comoditate din care din nefericire nu avem suficientă putere să ieșim. Un cetățean, supărat de situația creată, chiar ne-a spus că ”nu e firesc să curățăm în jurul blocurilor în locul nesimțiților, dar o facem, de frica șobolanilor, care au început să își facă veacul pe aici, că deh, au cu ce se delecta”. Munca în folosul comunității, cu o săptămână în care să lucreze alături de cei de la Ecosal, cu siguranță i-ar face pe aceștia să se gândească de două ori la gestul lor.

Cât privește prezența șobolanilor, din păcate aceștia sunt tot mai vizibili, chiar și ziua-n amiaza mare. Fie că ne referim la cei văzuți făcând escaladări printre pubelele de gunoi de la Stadionul ”Siderurgistul”, ori la cei mai "culți", unul chiar ajuns într-o sală de cursuri a unui colegiu de renume, ori cei care s-au ”lipit de asfalt” în încercarea de a traversa neregulamentar străzile orașului.

Citit 1962 ori Ultima modificare Joi, 13 Februarie 2020 00:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.