Femei, bărbaţi şi etichete

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Văzusem la un moment dat, în nu mai știu ce publicație tip glossy, un titlu de genul "Cine mai are nevoie de bărbaţi?" pus unui articol dedicat, chipurile, femeilor independente, care se descurcă de unele singure, au afacerile lor, nu dau socoteală nimănui, sunt emancipate şi chintesența eleganţei, dar ştiu să facă şi sarmale, ce mai, femeile perfecte. Îmi amintesc nedumerirea exprimată atunci de o cititoare în vârstă, care răsfoia revista în sala de aşteptare a unui medic: "Păi, dacă sunt aşa de bune, cum de or fi rămas singure?".
Dincolo de indignarea cu care ar fi întâmpinat acest gen de întrebare de feministe, trebuie înţeles şi punctul de vedere al femeii cu pricina, exponentă a unei generaţii pentru care fericirea era sinonimă cu existenţa într-un cuplu durabil. Practic, nimic nu era mai cumplit pentru o femeie decât să rămână singură, iar modul în care era privită o celibatară trecută de 25-30 de ani era extrem de discriminatoriu şi chiar jignitor, pe alocuri. Femeia care îmbătrânea singură era exclusă, practic, din societate, chiar mai mult decât bărbatul aflat în aceeaşi situaţie. Morala şi legea nu le permiteau celibatarilor prea multe libertăţi, unde mai pui că mai erau şi taxaţi suplimentar. 
Evident, timpul a trecut, moravurile s-au mai schimbat, iar existenţa într-un cuplu nu mai este neapărat considerată o condiţie sine qua non a fericirii. Iar acolo unde cuplul se formează, rolurile şi funcţiile partenerilor nu mai sunt în mod necesar cele tradiţionale. Se găteşte mai puţin acasă, dar s-au înmulţit serviciile de livrare a mâncării la domiciliu. Pentru treburile casnice există tot felul de roboţi şi maşinării care promit şi, în unele cazuri, chiar fac, aproape orice, de la pâine, la rulat sarmale. Încă nu s-a inventat robotul care calcă, dar, până la urmă, există spălătorii care fac şi serviciul cu pricina. Femeia nu mai stă la cratiţă, decât dacă vrea bucătărie fusion. Bărbatul se duce şi el la salon, se îmbracă după ultima modă. Cresc împreună copiii, îi duc şi îi aduc de la creşă/cămin/after school sau bonă, fiindcă amândoi au slujbe solicitante şi fac ore suplimentare. Şi nu e nimic rău în asta. Important este să îşi găsească fiecare cuplu propriul echilibru, propria normalitate. Şi, atâta timp cât, în România, 8 Martie nu este o sărbătoare legală, ci doar una de convenţie socială, nu cred că are nimeni vreun drept în plus, pe bază de gen. Eu, de exemplu, voi sărbători lucrând, în timp ce colegul meu va fi liber. Fiindcă egalitatea de şanse chiar contează, iar etichetele şi convenţiile, mai puţin.

Citit 1658 ori Ultima modificare Vineri, 06 Martie 2020 17:40

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de eu
  Duminică, 08 Martie 2020 09:22
  86.124.202.***
  Freud spune că toate personajele viselor noastre suntem de fapt noi.....rămâne de văzut în ce măsură autorul articolului se regăsește în subiect. Pentru forma simplificată, să ne gândim totuși că înainte nimeni nu sărbătorea ori glorifica FEMEIA, ci mama. Cine mă înjură pe mine din generația mai sus referită nu va înțelege în mare parte, așa cum nu a înțeles nimic din 30 ani de relativă libertate. Nu femeia era preocuparea comunismului, ce făcea ea pentru Stat o făcea importantă, de aici atenția acordată zilei de 8 martie
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 07 Martie 2020 16:12
  86.124.206.***
  Conceptul femeii care nu mai are nevoie de barbat a fost inventat de feministe.
  Acest concept este doar unul dintre modurile de subminare a casatoriei normale heterosexuale si implicit a familiei normale.
  Se induce in mentalul colectiv ideea ca independenta materiala a femeii in societate face ca o casatorie sa devina inutila.
  Feminismul este o ideologie care determină o alienare în afecțiunea femeilor față de bărbați, neagă sau diminuează diferențele dintre bărbați și femei, feminismul se opune călăuzirii, educației copiilor și educației la domiciliu de către femei, iar feminismul promovează participarea femeilor în activități predominant masculine. Cele mai proeminente feministe moderne susțin avortul.

  Filosofiile din spatele stagiilor creării comunismului, marxismului și feminismului sunt variate. Ce au în comun este că o singură revoluție care să dărâme clasa oprimatoare nu este posibilă și ca urmare trebuie să existe mai multe valuri de revoluție. Aceste valuri trebuie să alterneze distrugerea vechiului sistem cu dezvoltarea celui nou. Așa găsim slogane comuniste/marxiste precum Distrugeți statul burghez iar sloganele feministe corespondente Distrugeți patriarhatul (sau Zdrobiți patriarhatul).

  Dacă marxismul clasic a promovat lupta de clasă a clasei considerate oprimate, proletariatul, împotriva capitalismului, feminismul promovează lupta împotriva bărbatului şi în primul rând a bărbatului alb pe care îl consideră asupritor femeile fiind cele oprimate.

  In sfarsit, subiectul este foarte vast pt a fi explicat in cateva randuri la comentariile acestui articol.
  15
  4
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 07 Martie 2020 08:07
  86.124.202.***
  Omul nou creat de comunism trebuia să muncească ( meseria e brățară de aur, nu ) și să facă copii, bineînțeles în cadrul celulei de bază a societății care era familia. Chiar dacă moștenitorii lor au plecat demult care pe unde au văzut cu ochii, este foarte ușor de observat că generația care considera ciumată o femeie independentă și-a ocupat tot timpul cu uzina și cu făcutul copiiilor, ceea ce le cerea Partidul adică. Liniștea din mentalul lor arată peste tot că au făcut bine ce li s-a cerut să facă, ei trec strada pe unde apucă cu nepoții de mână, se calcă în picioare pe la toate ușile unde e rost de stat la coadă, te dărâmă din picioare la urcarea în autobuz și stau în picioare lipiți de ușă deși autobuzul este gol și câte și mai câte goange care arată ce preocupări intelectuale au avut ei la viața lor. Evident că nepoții, în marea lor majoritate sper, se vor elibera de greutatea pietrelor năroziei dar până una alta această prejudecată reprezintă un element de bază al "educației" dobândite de ei și pe care consideră că trebuie să o transmită mai departe .... Și care ne împiedică să avansăm, pe ăștia 2-3 care am mai rămas în țara asta
  5
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.