De la recomandare, la amenzi usturătoare

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
2 comentarii

De la un simplu ”stai acasă”, spus părintește copilului pentru a-l proteja, la măsuri drastice, cu amenzi usturătoare, așa a evoluat situația în România, de la apariția primelor cazuri de coronavirus până în prezent.
La început epidemiei, când încă ne consideram protejați, că deh, China este departe, am luat totul ca pe o glumă, însă epicentrul îmbolnăvirilor s-a mutat în Europa, în Italia, o țară unde trăiesc și foarte mulți români, peste 1,2 milioane, potrivit datelor făcute publice de autoritățile italiene la 1 ianuarie 2019.
Mii de italieni au căzut pradă acestui temut virus, cazuri de infectați au apărut și în România, iar pe 11 martie Organizația Mondială a Sănătății a decretat pandemie, fapte care a pus în ”cui” multe dintre planurile omenirii.  
Pentru România, au urmat ”ordonanțe militare”, scoase la lumină gradual, tocmai pentru a nu induce panică în rândul populației. Deși s-a pornit pe ideea de recomandare, mulți dintre cetățeni nu au respectat ceea ce au spus autoritățile, astfel că a fost nevoie de măsuri mai drastice, fără precedent în România ultimelor decenii, cu restricții de circulație, magazine închise... Nici asta nu i-a speriat pe o parte din români, care, la vederea unor zile frumoase de primăvară, au umplut pădurile și parcurile țării, parcă ignorând tot ceea ce specialiștii și autoritățile le recomandau. Așa că mult nu a mai fost până să apară o nouă ordonanță, deja eram la a treia. În fiecare zi, pe lângă buletinul cu noi cazuri de infectări și de decese, apărea și numărul de amenzi date, destul multe și de mari. Nici cele aproape 2.000 de cazuri (la acel moment), nici valoarea amenzilor pentru nerespectarea prevederilor acestor ordonanțe, care porneau de la un minimum de 100 de lei, nu păreau să le dea de gândit românilor. Odată cu intrarea în scenariul 4 (peste 2000 de persoane infectate cu coronavirus), au fost anunțate și noile măsuri, aș spune că unele sunt încă prea permisive, dar și cu amenzi care ar trebui să le pună unora ”arici” la portofel, amenzi ce pornesc de la 2.000 de lei (se opresc la 20 de mii de lei), bani care nu sunt deloc puțini pentru omul de rând. 
Că se dau amenzi, se pare că nu este suficient. Mă întreb de unde, dar mai ales când se vor plăti aceste amenzi,  mai ales că multor români veniturile le-au fost deja afectate. Iar în caz de neplată, ce se întâmplă? Nu de alta, dar  munca în folosul comunității pare greu de aplicat acum și nici supra-aglomerare închisorilor nu cred să fie o soluție.

Citit 1276 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Aprilie 2020 19:40

2 comentarii

 • postat de Xyz Joi, 02 Aprilie 2020 09:41 109.103.134.*** Link la comentariu
  3
  6

  Pentru ca scopul este sa nu contaminam, nu sa stam acasa. Iar pentru a nu contamina este suficienta distantarea sociala, nu a spus nimeni ca nu este voie sa ne izolam in natura, sau chiar in oras daca este respectata aceasata distantare

  Raportează
 • postat de ariciul Joi, 02 Aprilie 2020 08:47 89.39.81.*** Link la comentariu
  4
  6

  Ca sunt unii care sunt pur si simplu absurzi ,intaleg,ca sunt total iresponsabili,si asta intaleg.Dar ca sunt din exces de zel politia mai si abuzeaza nu prea intaleg.pai intre a muri de foame in casa si probabilitatea sa iau virusul dar sa scap totusi,aleg sa merg dupa mancare,fiindca aia nu te intreaba daca ai manusi si masca.iar daca ai o familie care depinde de tine sa-mi hie cu iertare ,dar cred ca stiti ce voiu a zice?Amenzi?Daca sunt justificate ok,dar sunt unii latrai din astia care,precum Garcea sau Robi,nu stiu decat sa scrie amenzi si considera ca asta e rolul lor in societate.Eu ma mir ca ,niste cazuri de pericol major ,sunt aceia care au avut meserii de contact major pe afara,cersetoria,prostitutia,au venit acasa nu respecta regulile ,si cand au dat corona virusul peste ei,lea intrat morcovul in c.r si vor asistenta medicala si inca urgent ,ca li sa imbolnavesc puradeii.Fha phirando dha la thelevizaune?The schapa fa lirele starline de boala?Nas preas crede fha.....

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.