Opriți populismul, recesiunea intră pe ușă!

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

De la începutul lui aprilie, în jur de șapte mii de locuri de muncă se "volatilizează" zilnic din economia reală. Și discutăm de contracte de muncă efectiv încetate, numărul celor suspendate apropiindu-se de un milion! Între timp, plouă. Dar nu la propriu, ci la figurat, cu măsuri populiste. Decidenții politici par să se pună de acord că alegerile, deși se vor amâna, trebuie "îmbrăcate" de pe acum cu promisiuni, unele dintre ele legiferate fără prea multă analiză. Ca de exemplu, amânarea achitării facturilor la utilități, ca și cum furnizorii acestora nu ar fi, la rândul lor, operatori economici ce ar putea intra în blocaj. Astfel de măsuri ar pune și consumatorii în fața unor plăți ulterioare de mari dimensiuni, în condițiile în care nicio amânare nu te scutește efectiv de plată.

În zona guvernamentală, mult trâmbițata amânare a ratelor la credite s-ar putea lovi de paragraful din normele de aplicare, ce precizează negru pe alb că băncile verifică încadrarea creditului în cerințe și comunică decizia de aprobare sau respingere în 15 zile. Cum vor accesa antreprenorii români creditele bancare cu dobândă garantată de stat este o altă mare necunoscută, dar nu la fel de mare este situația mediului bugetar, acolo unde telemunca fără semnătură electronică este o altă mare... poveste.

De o lună de zile, elevii stau acasă, dar, ce să vezi, nicio inițiativă de creare a unor platforme integrate de predare online, instituții anacronice de genul inspectoratelor școlare fiind perfect adaptate traiului în "ape tulburi". Apa ar fi necesară pe câmp, mai ales că și ministrul Agriculturii a descoperit seceta din sudul țării. "Va trebui în curând să oferim despăgubiri", spune acesta, iar, în paralel, fermierii se confruntă cu o disperată nevoie de asigurare a desfacerii producției, în contextul reducerii dramatice a sectorului de ospitalitate.

Antreprenorii au fost provocați de președintele Iohannis să fie proactivi, iar propunerile acestora nu au întârziat să apară. Reducerea poverii fiscale pe forța de muncă, digitalizarea administrației publice, accelerarea investițiilor în infrastructură, eliminarea sau impozitarea pensiilor speciale și preocuparea pentru asigurarea unui flux complet de distribuție a produselor agroalimentare românești până la raft, sunt doar câteva și poate dintre cele mai urgente. Nu vă entuziasmați, CCR va analiza în luna mai legislația cu privire la amânări de rate și plăți de utilități. La ușa judecătorilor nu bate recesiunea, dar pe ușa economiei va intra direct.

Citit 1675 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2020 19:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.