Preţul ignoranţei noastre

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Parcă trăim într-un vis urât. Unul în care nici morţii nu ni-i putem plânge după rânduială, nici de naşteri nu ne putem bucura, nici de micile victorii ale copiilor noştri, care învaţă să meargă între patru pereţi, care devin adolescenţi în izolare sau chiar adulţi, fără posibilitatea altădată firească de a se bucura alături de prieteni. Preţul pe care-l plătim pare nemăsurat. Durerea de a nu putea aprinde o lumânare la căpătâiul unui prieten plecat la Ceruri, durerea de a nu putea pune o floare la mormântul cuiva, aşa cum făceam mai an, durerea de a ne trăi suferinţele singuri sau cel mult în doi, trei, toate acestea ne doboară, câte puţin. Ne temem, şi pe bună dreptate, de boala asta nouă, care a luat deja 31 de vieţi doar la noi în oraş. 31 de oameni, care aveau familii, copii, nu mai sunt printre noi. Poate, pentru cei mai mulţi dintre gălăţeni, moartea încă nu a ajuns în ograda proprie, cum obişnuia să spună bunica mea Păuna, atunci când pericolul ne sufla în ceafă, dar cu siguranţă este aproape şi îl simţim cu toţii.

Ne-am cam pierdut răbdarea, statul în casă este un chin, chiar şi pentru cei care, de obicei, stăteau acasă din proprie iniţiativă, probabil că, dacă mâine s-ar da drumul la "ieşit", s-ar rupe uşile blocurilor. Semnalele de la autorităţi sunt în cel mai bun caz confuze. Pe de o parte, preşedintele iese şi spune că e posibil să se relaxeze lucrurile după 15 mai, pe de altă parte, dr. Arafat atrage atenţia că pericolul e departe de a fi trecut şi că o relaxare excesivă înainte de vreme ne-ar putea face mai mult rău decât bine. Realitatea? Nimeni nu o ştie. Sau, dacă o ştiu autorităţile, nu o spun public. Din semnalele pe care le am din străinătate, lucrurile sunt încă departe de a fi bune. Se moare pe capete şi, dacă nu ne dorim acelaşi lucru, înţelept ar fi să rămânem prudenţi chiar şi după o eventuală relaxare. Nu cred că luatul în braţe şi pupatul pe stradă, între oameni care nu s-au văzut de două luni, ar trebui să redevină obişnuinţă. Nu ar fi rău dacă am păstra măcar obiceiul spălatului pe mâini mai des. Tare mi-e teamă însă că mulţi dintre noi nu au înţeles nimic din criza asta: miercuri după-amiază, într-un 105 destul de plin, doi adolescenţi, care cumpăraseră un coş cu flori probabil pentru vreun sărbătorit de Sfântul Gheorghe, discutau animaţi, cu măştile sub bărbie. Semn clar că nu le purtau pentru a se proteja, ci doar ca să nu fie amendaţi. Chiar o fi aşa de greu de înţeles conceptul "peste nas şi gură"? Să fie acesta preţul analfabetismului funcţional din România?

Citit 1591 ori Ultima modificare Joi, 23 Aprilie 2020 16:17

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Romania s-a oprit
  Vineri, 24 Aprilie 2020 11:10
  77.111.247.***
  1. ,,boala asta nouă, care a luat deja 31 de vieţi doar la noi în oraş"
  Declaratiile si cifrele care au legatura cu ,,boala asta noua" (ca si despre orice altceva, de fapt, care se intampla la ora asta in Romania...) sunt trimise pe un biletel de acolo de unde ,,trebuie" si ele sunt DOAR CITITE de catre autoritatile de la Bucuresti, in rest, aceste autoritati, neavand nici pregatirea si nici curajul si nici inteligenta necesare sa faca cel mai mic pas, din proprie initiativa, in orice problema...indiferent care ar fi aia. ADICA SUNT ZERO LA TOATE CAPITOLELE !

  2. ,,moartea încă nu a ajuns în ograda proprie, ...dar cu siguranţă pericolul este aproape şi îl simţim cu toţii."
  Pericolul de moarte care ne paste pe fiecare dintre noi este exact acelasi ca si in oricare alta perioada din viata...Cel care e prost si traverseaza calea ferata atunci cand vede trenul la 100 de metri departare...sau cel care e retardat si ia la intamplare sticla cu detartrant de pe raft si o da peste cap pe toata crezand ca e rachiu vor muri si atunci...si acum, cand e vorba despre covid...iar cel care are discernamant, se va salva in oricare situatie.

  3. ,,Chiar o fi aşa de greu de înţeles conceptul "peste nas şi gură"? Să fie acesta preţul analfabetismului funcţional din România?"
  Din pacate si spre groaza si nenorocirea celor putini care au mai ramas normali in tara asta...CHIAR ASA DE GREU ESTE DE INTELES CONCEPTUL CU MASURILE DE PROTECTIE...si oricare alt concept !!!
  Analfabetismul functional (si analfabetismul absolut !) este atat de raspandit in Romania...PANA LA CEL MAI INALT NIVEL AL CONDUCERII TARII (!!!)...incat comunicarea si tot ce decurge de pe urma ei a devenit aproape imposibila in orice domeniu, prapastia dintre reprezentarea abstracta a unei idei si punerea ei in practica este atat de mare incat, in cel mai scurt timp (chestiune de cativa ani de zile), activitatile de orice gen (economice, politice, militare, medicale, sociale...etc) se vor bloca complet, comunicarea la nivelul societatii romanesti intrerupandu-se in totalitate, moment in care conducerea tarii, administratia tarii, populatia, membrii societatii, vor incepe sa se manifeste si sa actioneze numai in virtutea instinctelor primare (exemple concrete pot fi vazute chiar in aceasta perioada cand, politisti care nu inteleg nimic din felul in care trebuie sa-si faca serviciul, au trecut la abuzuri din ce in ce mai grave indreptate catre cetatenii Romaniei, culminand acum doua zile cu uciderea unui om scos din apartamentul lui, in chiloti si maiou si vanat pe scara blocului in care el locuia, de catre echipajele a 13 masini de politie si, in final, impuscat mortal...)
  2
  5
  Raportează
 • postat de eu
  Vineri, 24 Aprilie 2020 08:08
  86.124.202.***
  Evident că oamenii nu vor înțelege nimic din motivele pentru care am fost supuși cu toții acestor privațiuni! Singurul efect cert al măsurilor impuse de autorități este că străzile, pe lângă peturi, ambalaje, pachete goale de țigări, chiștoace, scuipați etc. vor fi pline de măști și mănuși folosite. Și aici ajungem la marea confuzie pe care o faceți, anume că respectarea legii de frica sancțiunii nu constituie analfabetism funcțional deloc ci este normalitate și mai mult este modul prin care ăștia din lumea civilizată au câștigat un avans de cel puțin 50 ani față de noi
  9
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.