Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
2 comentarii

Trăim parcă în două realități paralele. Pe de o parte, sunt bolnavii, în fiecare zi mai mulți, oamenii care încă își pierd viața, apelurile la cei vindecați să doneze plasmă pentru tratamentul celor aflați în stare gravă, avertismentele, spălatul excesiv pe mâini, dezinfectantul. Pe de cealaltă parte, natura își vede de treaba ei, florile de prin grădini sunt în festival, păsările chiar par să fi prins mai mult curaj, poate fiindcă oamenii nu mai sunt atât de mulți. Mergând prin oraș, dacă nu vezi niciun om cu mască și mănuși, ai putea chiar crede că totul e normal, că nu s-a întâmplat nimic.
Din păcate, însă, oricât de mult ne-ar plăcea să credem asta, pericolul există încă, iar mult-așteptata relaxare din 15 mai, atâta câtă va fi ea, nu ar trebui să fie considerată de nimeni ca un liber la hălăduială oriunde și oricum. Știu că, atunci când stai de două luni în casă și ți s-a urât, tentația de a arunca precauțiile pe fereastră este foarte mare. Dar trebuie să ținem cont că, totuși, transmiterea comunitară a coronavirusului nu este o poveste, ea există, iar riscurile sunt enorme. Ar fi păcat ca, după două luni în care am reușit să ne ferim, în mare parte, de îmbolnăvire, niște decizii pripite să ne plonjeze pe toți într-o situație greu, dacă nu imposibil de manageriat, din punct de vedere medical.
Nu spune nimeni că nu trebuie să lucrăm, că nu putem ieși să facem mișcare, pe jos sau cu bicicleta, că nu avem voie să mergem la cumpărături. Toate acestea le puteam face și până acum, cu respectarea regulilor. Ei bine, tocmai respectarea aceasta a unor reguli, nu de frica unor amenzi, ci din instinct de autoconservare și din responsabilitate socială, este cea care ne va salva și de săptămâna viitoare încolo.
Am văzut, în ultimele două, trei săptămâni, mulți gălățeni cu masca pe sub nas, în autobuz. Fraților, dragii mei, nu așa! Masca se pune peste nas și gură. Știu, este incomodă, transpirăm, s-a făcut cald, uneori poate avem impresia că nu putem respira. Și mie îmi este foarte greu, mai ales fiindcă am o deviație de sept și o alergie la puful de plop, dar nu-mi permit să nu le respect semenilor mei dreptul la viață.
Nu este obligatoriu să purtăm masca pe stradă, dacă nu ne oprim să vorbim cu cineva sau nu intrăm în magazine sau alte spații închise ori în mijloacele de transport în comun. Dar acolo unde este obligatoriu, haideți să o facem așa cum trebuie. Fiindcă realitatea nu este cea dominată de teoriile conspiraționiste, nici cea a frumosului tablou de primăvară pe care îl vedem de la geam, ci cea în care ne mor încă vârstnicii. Și nu doar ei.

Citit 808 ori Ultima modificare Luni, 11 Mai 2020 21:27

2 comentarii

 • postat de cineva Marți, 12 Mai 2020 16:47 109.103.134.*** Link la comentariu
  1
  0

  Adevărul e că era necesară starea de urgență și izolarea populației, tot respectul pentru autoritățile noastre! Dar nu toată lumea care trebuia să asigure ordinea a făcut ceea ce trebuia. Mulți dintre ei au avut o atitudine de abuz de putere. De exemplu, ați auzit de cazul tânărului din Hunedoara care a murit de infarct în timp ce fugea de polițiștii care voiau să îl amendeze pentru că nu avea declarație? Dacă s-a văzut că nu se poate face o treabă cum trebuie, mai bine nu o mai facem.

  Raportează
 • postat de Makrou Marți, 12 Mai 2020 05:11 78.96.82.*** Link la comentariu
  1
  7

  Numărul persoanelor care au decedat în luna martie 2020 a fost cu 298 mai mic faţă de luna martie 2019 și cu 411 mai mic în luna februarie 2020 faţă de luna februarie 2019, arată ultimele date INS.
  Datele au fost foarte așteptate pentru a vedea impactul real al pandemiei de coronavirus. Primul deces de coronavirus, în România, a fost înregistrat în data de 22 martie. România se află în stare de urgență din 16 martie

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro