Ratingul sau pensia?

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Dacă te duci la "Cuca Măcăi" să întrebi vreo babă ce părere are dacă România va fi retrogradată la categoria "junk" de agenţiile de rating precum Standard & Poor’s (S&P), rişti să te alegi cu vreo două vorbe neaoşe pe care le înţelege toată lumea… Dacă întrebi, însă, ce părere are dacă s-ar mări sau nu pensiile, atunci toată lumea va şti ce să zică.

Cam asta este, în aceste zile, dilema Guvernului. Ce să facă cu legiferata mărire de 40 la sută a pensiilor? Guvernul Dăncilă şi apele umflate ale populismului au lăsat Guvernului Orban "greaua moştenire" a unor procente greu de suportat pentru un buget şi aşa cu deficitul până peste cap. Dar prea puţin contează asta pentru cei ce speră să se bucure de ceva în plus la pensie. Plata la facturi şi la medicamente le este mai aproape "de piele" decât ţintele de stabilitate fiscal-bugetară.

Politicienii, de toate culorile, ştiu asta. "Pomenile electorale" - de la găleata de plastic la măririle de salarii sau de pensii - nu mor, ci doar se transformă. Chit că asta ar însemna, fără o acoperire economică, doar o spirală inflaţionistă a creşterii preţurilor, din care, paradoxal, tot cei cu veniturile cele mai mici ar avea de suferit.

Dar în aceste zile mai este şi chestiunea cu agenţiile internaţionale de rating. La modul real, la "Cuca Măcăi" nu dă nimeni doi bani pe S&P. Dar ceva mai departe, când se acordă un împrumut extern sau se decide o investiţie, n-ar fi bine ca România să fie un "junk" (gunoi). Că asta arată cifrele! Cu sau fără circumstanţe atenuante, indicatorii economici n-au sentimente. Poţi fi cel mult compătimit, dar banii tot nu vor veni…

Se pare că, pe la sfârşitul acestei săptămâni, S&P va decide dacă va scădea ratingul României. Încă din decembrie, agenţia avertiza că o creştere a pensiilor cu 40 la sută nu poate fi suportată de buget, prin urmare ar putea urma o retrogradare. A venit şi pandemia. Alţi bani… Ca opinie personală, ministrul de Finanţe, Florin Câţu, a declarat că mărirea prevăzută "este aproape imposibil de susţinut economic", dar că decizia finală este una politică. Ops! Iar ajungem la politică? Ratingul sau pensiile? Iar dacă e politică, se va încerca, probabil, un compromis. Dar din astfel de "afaceri" riscăm, în final, ca "simpli cetăţeni", să nu ne alegem nici cu una, nici cu alta!

Citit 1659 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2020 20:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.