Ratingul sau pensia?

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Dacă te duci la "Cuca Măcăi" să întrebi vreo babă ce părere are dacă România va fi retrogradată la categoria "junk" de agenţiile de rating precum Standard & Poor’s (S&P), rişti să te alegi cu vreo două vorbe neaoşe pe care le înţelege toată lumea… Dacă întrebi, însă, ce părere are dacă s-ar mări sau nu pensiile, atunci toată lumea va şti ce să zică.
Cam asta este, în aceste zile, dilema Guvernului. Ce să facă cu legiferata mărire de 40 la sută a pensiilor? Guvernul Dăncilă şi apele umflate ale populismului au lăsat Guvernului Orban "greaua moştenire" a unor procente greu de suportat pentru un buget şi aşa cu deficitul până peste cap. Dar prea puţin contează asta pentru cei ce speră să se bucure de ceva în plus la pensie. Plata la facturi şi la medicamente le este mai aproape "de piele" decât ţintele de stabilitate fiscal-bugetară.
Politicienii, de toate culorile, ştiu asta. "Pomenile electorale" - de la găleata de plastic la măririle de salarii sau de pensii - nu mor, ci doar se transformă. Chit că asta ar însemna, fără o acoperire economică, doar o spirală inflaţionistă a creşterii preţurilor, din care, paradoxal, tot cei cu veniturile cele mai mici ar avea de suferit.
Dar în aceste zile mai este şi chestiunea cu agenţiile internaţionale de rating. La modul real, la "Cuca Măcăi" nu dă nimeni doi bani pe S&P. Dar ceva mai departe, când se acordă un împrumut extern sau se decide o investiţie, n-ar fi bine ca România să fie un "junk" (gunoi). Că asta arată cifrele! Cu sau fără circumstanţe atenuante, indicatorii economici n-au sentimente. Poţi fi cel mult compătimit, dar banii tot nu vor veni…
Se pare că, pe la sfârşitul acestei săptămâni, S&P va decide dacă va scădea ratingul României. Încă din decembrie, agenţia avertiza că o creştere a pensiilor cu 40 la sută nu poate fi suportată de buget, prin urmare ar putea urma o retrogradare. A venit şi pandemia. Alţi bani… Ca opinie personală, ministrul de Finanţe, Florin Câţu, a declarat că mărirea prevăzută "este aproape imposibil de susţinut economic", dar că decizia finală este una politică. Ops! Iar ajungem la politică? Ratingul sau pensiile? Iar dacă e politică, se va încerca, probabil, un compromis. Dar din astfel de "afaceri" riscăm, în final, ca "simpli cetăţeni", să nu ne alegem nici cu una, nici cu alta!

Citit 1433 ori Ultima modificare Marți, 02 Iunie 2020 20:10

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

 • postat de Doru
  Joi, 04 Iunie 2020 10:04
  82.137.10.***
  @pensionar
  Pentru tine chiar daca PNL ar mari pensia cu 500%, tot cu ciuma rosie votezi, ca era mai bine inainte.
  Sunteti 2,5 mil de pensionari, asistati sociali si profitori care voteaza cu cei care i-au obisnuit sa li si deie.

  Importanta e prezenta la vot: Daca PNL va da ciuciu marire de pensie si vot prin corespondenta/electronic, prezenta la vot ar fi de 80% , adica vreo 15 mil. votanti. Voi cu cele 2,5 mil nici nu mai contati.
  1
  0
  Raportează
 • postat de pensionar
  Miercuri, 03 Iunie 2020 19:49
  90.95.144.***
  vreti, nu vreti daca la 1 septembrie nu se majoreaza pensiile cu 40% la urmatoarele alegeri pnl-ul nici nu mai conteaza. asa ca mai bine sa gasiti masuri de crestere economica si nu sa stati la miloaga pensionarilor sa puna botu"' la povesti despre distrugerea romaniei.......doar pnl-ul are solutia asta. ce a facut pentru cresterea economiei? ce masuri?
  din pacate pentru pnl alegerile sint dupa 1 septembrie......
  3
  1
  Raportează
 • postat de Doru
  Miercuri, 03 Iunie 2020 12:42
  82.137.14.***
  La Cuca Macaii, chiar nu conteaza ce cred babele despre pensii sau rating. Cu sau fara marire de pensii, cu sau fara retrogradare de rating, ne indreptam catre un nou model social si economic. In 10-15 ani, populatia Romaniei va scadea dramatic, iar structura demografica va fi dominata de persoane carora le spunem astazi "pensionari", asa cam 3 persoane la un salariat, si ala lucrand direct sau indirect pentru stat, care va fi principalul angajator.
  Pensiile oricat de mult se vor mari, vor reprezenta cel mult echivalentul unui ajutor social, in termeni de putere de cumparare.
  Nu m-as mira sa se desfiinteze sistemul de pensii complat, avand in vedere profundele inechitati pe care le are.
  1
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Miercuri, 03 Iunie 2020 07:16
  213.233.108.***
  Sunt in Cuca Macaii persoane care au CONTRIBUIT zeci de ani la pensii si primesc pensia minima de 700 de lei!Avem o lege si trebuie respectată!Nu sau redus pensiile speciale !,Nu se vor reduce numărul de primari cu tot aparatul care le stau in spate!Nu se reduc numărul de servicii secrete!Nu se reduce numărul de salariați din ministere,agenții etc!Nu răspunde nimeni de banii cheltuiti aiurea pe tot felul de proiecte nefunctionale!Din pacate bătrînii noștri o sa fie condamnati la sărăcie pentru a salva toate cele de sus!
  2
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.