Unde-s teii de altădată?

Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

La mulţi ani, dragul meu Galaţi, să rămâi sănătos şi să nu-ţi mai plece copiii în lumea largă. De ce mă priveşti mirat?! Ştiu că te-ai obişnuit să ţi se spună că eşti oraş de rahat, că nu oferi nicio perspectivă, că eşti prea gri sau prea roşu! Chit că nu tu i-ai ales pe cei care te conduc şi te vopsesc în culori de toată jena! Ci tocmai aceia care îţi reproşează că nu eşti niciodată îndeajuns de bun.

Azi e ziua ta! Cum? Nu ştiai nici tu? Păi, Galaţiule drag, s-a împlinit un an de când bravii aleşi PSD, UNPR şi ALDE au hotărât când trebuie să fie „Zilele Municipiului Galaţi”: în săptămâna care include ziua de 6 iunie, de luni până duminică, în fiecare an. Nu, la sfârşit de noiembrie, când ştiai tu că se fac „Serbările Municipiului Galaţi”, acum sunt doar „Zilele Sfântului Apostol Andrei”, patronul tău spiritual.

De ce 6 iunie? Pentru că la 6 iunie 1830, Galaţiul era administrat de „Comisiile Orăşeneşti” - primul organism administrativ modern, ce aveau drept obligaţie „buna orânduială a oraşului”, susţinerea de proiecte pentru dezvoltarea şi înfrumuseţarea oraşului, dar şi „să închipuiască venitul oraşului”.

Bine, ţi-o fi plăcut ţie să-ţi faci ziua de 1 Iunie, dată a anului 1837, când ai primit statut de porto-franco şi te-ai dezvoltat de mai mare dragul până ai ajuns sediu al Comisiei Europene a Dunării! Ţi-ar fi plăcut, poate, şi pe 29 iunie, de Ziua Internaţională Dunării, că măcar atunci îşi mai aduc aminte autorităţile de albastrul fluviu. Uite, scrie şi în filmul tău oficial de prezentare că eşti „Galaţi, oraşul binecuvântat de Dunăre”.

Bine, ai fost cândva şi „Oraşul Teilor”. Care tei? Cei care s-au uscat pe Faleza Superioară, de ţi se pare că s-au zăpăcit anotimpurile şi a pogorât toamnă târzie în prag de vară? Parcă numai pe Faleză ţi s-au uscat teii…

Sigur, sunt retrogradă şi mă leg de vechile simboluri ale oraşului fără să apreciez aşa-zise simboluri pe care ţi le proptesc autorităţile pe la intrări şi ieşiri ori prin centru: ba doi peşti, ba o ancoră, ba un serafim, ba nişte OZN-uri… Degeaba. Ţi se potrivesc ca nuca-n perete.

Uite de-aia îmi vine să mă întreb nu "unde-s zăpezile de altădată", ci unde-s teii de altădată?! Unde-ţi sunt consulatele şi bursele de mărfuri, unde ţi-i „Libertatea”, unde-i „Pânzarul”, unde-s aeroporturile şi porturile de altădată? Unde-i Oţelul? Acolo unde s-a pierdut şi gloria ta. Poate, cine ştie, ţi-o va mai reda cineva.

Citit 1620 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2020 21:38

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de eu
  Duminică, 07 Iunie 2020 08:55
  93.122.250.***
  Căscați ochii bine în toamnă la alegeri, că voi i-ați votat de 30 de ani încoace, nu eu ! Voi ăștia care înjurați Statul că nu vă dă drumul să ieșiți din casă acum câteva zile.... Voi care vă bucurați că vă dă abonamente gratuite Primăria în loc să fie curat în primul rând prin oraș. Ce se mișcă un pic prin oraș de la Marius Stan încoace trebuia făcut acum 30 de ani, dar a fost bine când vă dădea voie durbacă să vă privatizați prin dughenizare pe spațiile verzi și să vă faceți garaje peste tot. Pun pariu că mâine dacă ar fi alegeri tot pe ăștia i-ați vota, în frunte cu cel mai sinistru dintre ei, bacalbașa... Să vă văd peste câteva luni, nu mai e mult! Nu mai lăsați pensionarii și asistații să decidă pentru noi, că de aia arată orașul cum arată și liric este descris de autor.....Hai la vot !
  9
  8
  Raportează
 • Sâmbătă, 06 Iunie 2020 13:15
  92.80.152.***
  FELICITARI PENTRU ARTICOL! Mi-a mers la inima!
  1
  7
  Raportează
 • postat de corneliu
  Sâmbătă, 06 Iunie 2020 08:08
  92.85.13.***
  Unde e liceul A. I. Cuza? Gradina de vara?........balta Zatun? .........cinema......
  2
  7
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 06 Iunie 2020 08:00
  82.79.232.***
  Intr-un oras condus de incompetenti orgoliosi, hoti si tonti, Galati-ul e mai schimonosit ca niciodata. Non-valori securiste, proptite in functii inalte, in tembelismul lor de nestavilit, spera sa mai puna mana pe niste contracte sau fonduri europene de care sa-si bata joc asa cum stiu ei, atat le e putinta. pana nu vor fi depolitizate toate companiile de stat, totul se va duce de rapa.
  0
  17
  Raportează
 • postat de Ursus
  Sâmbătă, 06 Iunie 2020 07:36
  95.76.59.***
  La intrebarile puse, sa raspunda cei care au condus orasul in ultimii 10-20-30 de ani! La cea cu teii, cel mai bine stiu sa raspunda primarul Pucheanu si actualul Consiliu local, responsabili de cea mai vasta defrisare din istoria Galatiului, sub lozinca "Betoanele inseamna civilizatie si progres!". Unde mai pui ca se si lauda cu asta, dar de!, n-avem toti spirit artistic si simtul "jocurilor de culori" in diverse nuante de gri ...
  3
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.