Coronavirusul, o ”modă” şi el

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
1 comentariu

Inclusiv pandemia pare a fi o chestiune… "de modă". Acum vreo trei, patru luni, problema coronavirusul s-a impus pe agenda publică, într-un moment în care toate privirile erau aţintite spre jocurile de glezne de pe scena politică - se vorbea de alegeri anticipate, aveam/n-aveam Guvern, ciomăgeală electorală între partide etc. Când valul epidemiei a lovit în plin ţările din vestul Europei - Italia, Franţa - toată lumea şi-a dat seama că nu-i de glumă. Panică! Lumea buluc la market, rafturi golite de alimente, detergenţi, medicamente, gramul de spirt era mai rar şi mai scump decât gramul de Chanel!

Au urmat lunile de izolare, de adaptare a autorităţilor la noile condiţii - goana după măşti, viziere, combinezoane, aparate pentru ATI, circuite medicale, focare de controlat. Plus "shut-down" în aproape toată economia! Ceea ce nici măcar criza din 2008 nu a reuşit să facă a reuşit invizibilul COVID-19.

Problema e că a intervenit… toleranţa la stres. Pur şi simplu, în plan sociologic, lumea a depăşit momentul de teamă, pe principiul "nu-i dracul chiar atât de negru". Teren fertil şi pe pentru tot felul de fake-news, de teorii ale conspiraţiei - Rusia şi China au fost cele mai prolifice în această direcţie - abil infiltrate în mediile publice. S-a schimbat "moda"! A venit Marea Relaxare! Iar de la relaxare s-a ajuns în foarte multe cazuri la totala ignorare a regulilor, ca şi cum virusul nu ar mai exista! Plus că s-au găsit destui „idioţi utili” care chiar să creadă că ţi se implantează cipul cu termometrul sau că „oculta mondială” vrea să ne ţină „prizonieri” în apartamente.

Pe planurile mioritice, de asemenea, redeschidere pe (aproape) toată linia, stare de alertă, dar aşa, mai soft. Partidele s-au reîntors şi ele la „moda retro” a vechilor năravuri. Se uită iar spre alegeri, toată „dezbaterea” publică - fie că e vorba de măsuri sanitare, economice, sociale - se poartă în cheie electorală.

Ei bine, în acest timp, vine… valul doi. Cazurile încep din nou să crească, chit că unii se fac că nu le văd. Dar vine şi valul, marele val din economie. Deficitul bugetar va ajunge în acest an undeva la 8,5 la sută, rata şomajului va ajunge la 7,8 la sută, PIB-ul va scădea cu 4 la sută. Sunt deocamdată proiecţii, indicatori macroeconomici, dar nu va dura mult şi îi vom simţi în „viaţa reală”. Şi care va fi preţul dacă peste toate se va adăuga şi cel al „relaxării”? Prudenţa este mama înţelepciunii, dar în politică „nu ai mamă, nu ai tată”. Să ne mire atunci deficitul de înţelepciune? Sau o fi şi asta „o modă”?

Citit 944 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iunie 2020 19:10

1 comentariu

 • postat de Ion Vineri, 03 Iulie 2020 17:16 5.13.153.*** Link la comentariu
  0
  0

  E sau nu criza? Unde sunt miile de paturi de ATI cu ventilatoarele necesare , pentru care ni s-a cerut sa stam in case doua luni, sa asteptam sa fie achizitionate si dotate spitalele cu ele?
  Cate paturi de ATI avem in iulie 2020 fata de februarie 2020?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.