Campania şi pandemia

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pandemia de coronavirus, care pentru moment nu dă semne că ne va slăbi curând, ne aduce, dincolo de tragismul vieţilor pierdute şi de dramele slujbelor dispărute, într-un moment inedit din punct de vedere politic. Practic, autorităţile vor trebui să organizeze alegerile ţinând cont de pericolul de îmbolnăvire, astfel încât să protejeze şi membrii comisiilor, dar şi alegătorii care vor dori să îşi exprime votul.

Ţinând cont de lipsa de organizare prin care s-au făcut remarcate guvernele la alegerile din trecut, când preşedinţii secţiilor de votare au stat ore întregi la cozi, aşteptând să poată preda buletinele, am slabe speranţe că lucrurile vor sta diferit. În plus, va fi nevoie de materiale pentru dezinfecţie, măşti, mănuşi, spaţiu suplimentar etc. Totul va dura mai mult şi va costa mai mult.

Înainte de stabilirea datei alegerilor locale, în spaţiul public au circulat mai multe voci care spuneau că poate nu ar fi trebuit organizate acum alegeri, în plină pandemie, şi că s-ar fi putut prelungi mandatele edililor actuali. Cred însă că alegerile trebuie să se întâmple acum, din mai multe motive. În primul rând, mandatele aleşilor sunt de patru ani, nu e cazul să ajungă de cinci, precum cel prezidenţial. În al doilea rând, e important să facem un bilanţ real a ceea ce au reuşit edilii să facă în exact cei patru ani, nu mai mulţi. În ultimul rând, nu mai puţin important, organizarea acestor alegeri este un test clar pentru parlamentare.

Eu una sunt foarte curioasă cât de mult ne respectă autorităţile dreptul la viaţa, iar modul în care vor organiza alegerile este o dovadă în acest sens. Mai mult, pentru prima oară, campania electorală va fi extrem de diferită. Nu cred că vom mai vedea mitinguri, fiindcă nu prea ai cum să respecţi distanţarea socială în acest fel. Poate că, măcar acum, în acest fatidic 2020, vom vedea şi noi o reală confruntare de programe şi idei, dacă tot vor lipsi pancartele şi scandările. Discursurile din agora, până la urmă, pot fi şi scrise, fie ele pe suport de hârtie sau virtuale. Vom avea o campanie electorală în care mulţi dintre alegători sunt izolaţi la domiciliu, fie de nevoie, fie din proprie iniţiativă, fiindcă se tem pentru viaţa lor.

Între timp, în oraş, care se pustieşte zi de zi, din ce în ce mai multe magazine şi restaurante închizându-se, nemaipunând la socoteală disponibilizările anunţate de mari jucători industriali, bannere uriaşe se iţesc, în batjocură. Numai să nu fiţi regii unui regat pustiu, domnilor candidaţi!

Citit 1355 ori Ultima modificare Vineri, 14 August 2020 00:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.