Dreapta nu s-a (prea) unit, dar stânga?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Cu mai bine de doi ani în urmă, au apărut primele declaraţii despre necesitatea unei uniri a forţelor de dreapta, ca singură soluţie pentru schimbarea actualei administraţii. De-atunci şi până în pragul campaniei electorale, au tot fost discuţii, declaraţii, întâlniri între reprezentanţii partidelor care susţin că sunt de dreapta, dar nu s-a concretizat mai nimic. Într-un final, cele mai importante două formaţiuni politice ale dreptei, PNL şi USR-PLUS, au realizat totuşi o alianţă, împărţindu-şi candidaturile pentru Primărie şi Consiliul Judeţean. Cei mici, foarte vocali pe parcursul negocierilor, au fost lăsaţi pe dinafară, aşa că fiecare şi-a anunţat candidaţi proprii, iar voturile opoziţiei gălăţene se vor împrăştia serios la alegerile din 27 septembrie.
Nici de cealaltă parte, însă, lucrurile nu stau chiar atât de bine precum s-ar putea crede. Dacă la trecutele runde de alegeri au existat alianţe electorale între PSD şi partidele de stânga mai mici, de data aceasta fiecare merge pe cont propriu. Şi nu este deloc exclus ca voturile stângii să se disipeze la fel de mult precum cele ale dreptei, ba poate chiar mai serios.
Numai dacă trecem în revistă în viteză lista candidaţilor, vedem că există formaţiuni şi candidaţi care pot rupe serios din electoratul tradiţional al PSD. În primul rând, viceprimarul Picu Apostol Roman vine cu un spate asigurat de Eugen Durbacă şi Bogdan Ciucă, ambii cu votanţi extrem de fideli şi de disciplinaţi. Apoi, Nicu Marin, adversar înverşunat al lui Dan Nica, l-a aruncat în luptă pe ultima sută de metri pe Marius Stan, care poate smulge voturi atât de pe dreapta, pe persoană fizică, cât şi de pe stânga, dintre social-democraţii care nu-l agreează pe eternul lider gălăţean al PSD. Tot la două capete joacă şi Ştefan Baltă, ex-liberal convertit la un partid ecologist tradiţional de stânga. Şi ALDE poate convinge alegători din ambele bazine electorale, dat fiind că este de ani buni aliat al stângii, dar liderii săi au un trecut de dreapta.
Dacă PMP, PACT şi independenta Vreme vor lua mai mult electorat de dreapta decât vor convinge în stânga PPU, ProRomânia, ALDE sau PER este foarte greu de spus. Cert este însă că şi stânga gălăţeană este la fel de divizată ca dreapta, ba poate chiar mai tare, deşi impresia de monolit a social-democraţilor este încă prezentă în subconştientul multor alegători.

Citit 1041 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Septembrie 2020 20:24

2 comentarii

 • postat de Andrei
  Joi, 10 Septembrie 2020 23:05
  109.166.130.***
  Deci, să ne rugăm...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adio! si n-am cuvinte!
  Joi, 10 Septembrie 2020 12:54
  95.76.16.***
  Totul este un ghiveci cu iz comunist si postcomunism, stangism pana in maduva oaselor la toti candidatii, multi dintre ei migratori din partid in partid, neavand o doctrina si o ideologie reala, devoratori de functii administrative, numiri politice in fruntea unor institutii, fara a avea menirea, pregatirea si idemanarea necesara!

  Asa s-a facut politica in ultimii 30 de ani, dovada fiind situatia grava din tara dpdv politic, economic, cultural, ala sanatatii, invatamantului si tot ce misca, care sunt decazute din drept ca institutie publica, prin dovada a 41% procent saracie crunta in prezent la romani!

  Aceasta este tara rasu - plansu, cand indivizi migratori in zece partide, cu ideologii personale si de grup mafiot, alesi la fiecare scrutin electoral, ca, daca ma votati pe mine va dau GRATIS apa rece si caldura; iata-i iar, in a 11-a organizatie mafiota de prostit lumea, numita partid, in care lumea aceasta de azi o voteaza iara, iar!

  Slaba nadejde ca romanii isi vor mai reveni vreodata!
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.