Educaţie şi alegeri în vremea pandemiei

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Astăzi ar trebi să se facă o analiză epidemiologică şi a măsurilor sanitare la nivelul întregii ţări, pentru a se decide cum rămâne cu deschiderea şcolilor… Cel puţin aşa ne anunţa ministrul Educaţiei, Monica Anisie. Ar fi însă o naivitate din partea noastră să credem, mai ales atunci când e vorba şi de politică, în vorba aia cu "unu şi unu fac doi". Nu, doar suntem în campanie/ campanii electorale, iar aspiranţilor la calitatea de aleşi mai aproape de piele le este principiul "scopul care scuză mijloacele".
Acesta este şi motivul pentru care multe din declaraţiile publice despre situaţia şcolilor ascund mai puţin grija pentru elevi şi mai mult calcule politice dintre cele mai meschine. Unii spun: "Să se deschidă, copiii nu pot fi privaţi de educaţie!" Dar în sinea lor şi-ar dori o explozie de cazuri în şcoli, pentru a putea clama o "proastă gestiune a situaţiei". Alţii spun: "Şcolile să rămână închise, e prea riscant pentru copii!" Dar în socotelile lor mizează mai mult pe nemulţumirea părinţilor care ar vedea şi acest an şcolar abramburit…
Deocamdată, avem mai multe variante, inclusiv "semaforul" pe culori al variantelor de funcţionare a şcolilor, cert este că, la modul practic, problema şcolilor a fost fix ultima care le-a dat partidelor bătăi de cap. Dovada? Avem deja mai bine de şase luni de când ne luptăm cu pandemia de coronavirus, dar, la modul serios, n-am auzit să se dezbată în forurile de decizie viitorul sistemului educaţional. Ca măsură "de rezervă" se tot flutură varianta cu "şcoala on-line", dar, în realitate, lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere. În sistemul educaţional pur şi simplu nu există nici o formă de armonizare a acestor cursuri on-line, nu există o adaptare a materiei la o astfel de situaţie, nu există proceduri, infrastructură sau metode de lucru unitare. Până în prezent, profesorii s-au descurcat cum au putut, după imaginaţia, dedicaţia profesională şi capacităţile proprii. Dar cum poţi, de exemplu, să aduci la un moment dat elevii educaţi într-un sistem atât de eterogen în faţa aceluiaşi examen?
Nu e clar cum o să rămână cu şcolile, ce variantă se va alege, dar dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile politice ale diverşilor candidaţi totul va fi "de la excepţional în sus". Cu o singură condiţie: ei să-şi câştige funcţiile! Nu ştiu, dar tare ne e că de atâta luptă pentru educaţie în vremea pandemiei, multe din şcolile noastre tot cu wc-ul în fundul curţii vor rămâne!

Citit 1162 ori Ultima modificare Luni, 07 Septembrie 2020 18:52

3 comentarii

 • postat de eu
  Marți, 08 Septembrie 2020 14:24
  109.166.137.***
  Eu nu o văd că își câștigă ei funcțiile, eu mă bucur că pot vota. Că pot merge cu buletinul în multe locuri minunate din lumea asta etc. Funcția de ministru este una politică, nu m-a întrebat nimeni înainte de a o planta pe asta de la Educație. Nu mai trăim într-un stat social de mult ,fiecare se descurcă cum poate, cu ce consecințe vom vedea. Până una alta, mergeți la vot, nu faceți ce involuntar sper îndrumă autorul. Ce se întâmplă acum este și urmare a faptului că ne-am bătut joc de dreptul de a alege. Sau de a fi ales
  2
  4
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 08 Septembrie 2020 08:45
  5.13.224.***
  Multi nu mai cred demuuul in Mos Craciun si Gerilla!
  Galatiu nu se va dezvolta prea curand si rapid... vor ramane pensinarii in cateva decenii se vor vinde casele parintilor ura si la gara sau avion!
  Degeaba dezvolti un oras ca melcul... cand oferi salarii de maruntis... vedenind Moldova o locatie FOARTE SCUMPE DE TRAI! Practic de 5x mai scumpa ca o tara vestica! Sa raman aici PENTRU CE? Patriotismul nu are decat cei visatori sa-l ofere partidelor tradatoare de neam si tara... cam TOATE cu exceptia celui noi aparut de cati-va ani! ATAT.

  DE MORTI,, numai de bine!
  5
  6
  Raportează
 • postat de 2 ANI DE VACANTA
  Marți, 08 Septembrie 2020 05:04
  95.76.0.***
  Tovarasa Sinistra a Educatoeo Nationala, ce instructiune trebuie sa aplice un prof daca vreunul dintre elevii sai nu vrea sa poarte masca? Il bate, il da afara din clasa, cheama Jandarmeria sa-l bata ca pe cei din Piata Victoriei? Cea mai buna solutie pentru scoala in pademie este titlul acestui minunat roman de Jules Verne !
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.