Emoții și îngrijorare în prima zi de școală

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Prima zi de școală a rămas în memoria fiecăruia dintre noi. Cu uniformă sau fără, ”înarmați” cu flori și cu multe emoții, pășeam, de mână cu părinții, în curtea școlii. Eram curioși să ne cunoaștem învățătoarea, colegii și să vedem ce ne așteaptă pe băncile în care urma să aflăm primele taine ale abecedarului, să scriem primele litere, să silabisim primele propoziții, să facem adunări și înmulțiri și să aflăm lucruri noi despre istoria și geografia țării noastre. Emoțiile creșteau în momentul în care ajungeam în sala de clasă, decorată cu baloane și fluturași.

Toate acestea ne-au rămas în memorie și le povestim, ori de câte ori avem ocazia. Din păcate, cei care pășesc anul acesta pentru prima oară într-o sală de clasă nu vor avea parte de aceste amintiri. Și asta pentru că pandemia de coronavirus a transferat emoțiile de la elevi la părinți. Pentru că ei sunt cei care își vor lăsa copiii la poarta școlii, fără să știe cum vor reacționa prichindeii atunci când vor ajunge într-un colectiv nou, cu o învățătoare pe care nu au văzut-o niciodată, cu bănci flancate de bucăți de plastic. Tot părinții vor sta cu emoție, zi de zi, la gândul că cel mic nu va ține, timp de patru ore, masca pe față sau că nu va folosi dezinfectantul de fiecare dată după ce va atinge diferite obiecte. Emoțiile vor fi zilnice, pentru cei care își vor duce, până la poarta școlii, copiii.

De asemenea, tot din cauza pandemiei, unii dintre elevii din țara noastră nu vor putea trăi emoția primei zile de școală și cea a revederii colegilor, cu care să împărtășească povești dintr-o vacanță mult mai lungă decât și-ar fi dorit. Acești elevi vor face cursuri on-line, asta dacă au tablete sau telefoane performante, pentru că școlile lor nu au voie să reia cursurile sau nu o pot face pentru că autoritățile nu și-au făcut treaba, iar unitățile de învățământ sunt încă în renovare.

Așadar, începe școala, într-un mod cu totul nou, fără flori, fără îmbrățișări și fără povestiri de vacanță. Școala va fi doar un loc în care elevii stau în bănci, ascultă profesorul și merg însoțiți la toaletă. Așa a stabilit ministrul Educației, care, în urmă cu doar câteva zile, mărturisea că nu mai înțelege ce se întâmplă în jurul său. Iar asta face ca emoțiile primei zile de școală să se transforme în îngrijorare.

Citit 2943 ori Ultima modificare Duminică, 13 Septembrie 2020 23:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.