Crăciunul a adus primele doze de vaccin pentru România, o tranșă mai mult simbolică, dar atât de așteptată. A fost un moment istoric pentru țara noastră, la aproape un an de la declanșarea pandemiei care a pus pe pauză lumea întreagă. Cele zece mii de doze de vaccin primite în prima tranșă au fost distribuite la zece spitale de boli infecțioase din România. Nu la toate, că altfel ar fi primit și Galațiul.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că este nevoie ca 60-70% din populaţie să fie vaccinată, pentru a întrerupe cercul vicios al infectării. La rândul său, șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, dacă lucrurile decurg bine, în următoarele şase luni ar trebui să se asigure o imunizare a populaţiei împotriva noului coronavirus în proporţie de 60-70%.
Problema este că aceste șase luni avansate de medic par a fi un termen greu de respectat, în condițiile actuale. Deocamdată, vaccinul Pfizer-BioNTech este singurul disponibil pe piață împotriva coronavirusului. Dr. Gheorghiță a anunțat zilele trecute calendarul de livrare către România, de 140-150.000 de doze săptămânal. Aceasta înseamnă aproximativ 600.000 de doze pe lună. Pentru că o persoană trebuie să primească două doze de vaccin la un interval de 21 de zile, asta înseamnă că în fiecare lună vor putea fi vaccinate 300.000 de persoane. Libertatea scria ieri că România are 19,3 milioane de rezidenți, din care peste 900.000 de cetățeni de peste 80 de ani și 3,6 milioane cu vârste peste 65 de ani, acestea fiind practic segmentele de vârstă cele mai vulnerabile în fața Covid-19. Nu trebuie să fii matematician de Nobel ca să vezi că, la ritmul anunțat de livrări, șase luni nu sunt de ajuns să imunizezi nici măcar grupruile de vârstă cele mai vulnerabile, darămite 60-70 la sută din populație. Mai mult, autoritățile de la București au precizat că România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer. Adică mai rămân niște milioane de români "în aer".
Situația este similară în toată Europa, nu numai la noi. Și, tot ca în restul Europei, speranța României pe termen scurt este legată de aprobarea și importul rapid, în regim de urgență, și a vaccinului de la Moderna, plus apariția altor soluții de vaccin, dintre cele aflate în fazele avansate ale testelor. Pentru că doar vaccinul Pfizer-BioNTech nu e de ajuns.