Această rețetă de zacuscă de vinete este un tradițională, în sensul că nu are alte adaosuri de legume. Se face doar cu vinete, ardei sau gogoșari, ceapă și ulei. Este foarte important ca vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii să fie copți pe plită sau la grătar, pentru a avea coaja carbonizată și aroma specifică de ars. Acesta este secretul unei zacuști tradiționale reușite! În plus, nu se exagereză cu ceapa și nici cu uleiul.
Ingrediente: 1,2 kg de vinete coapte (curățate și scurse) sau 2,5 kg de vinete proaspete, 500 grame de ardei kapia copți decojiți și scurși sau 1 kg de ardei proaspeți (sau gogoșari), 200 grame de ceapă curățită, 250 ml de ulei de floarea soarelui, 500 ml de suc gros de roșii (passata) sau 1 kg de roșii proaspete, 2 lingurițe de sare, 1 linguriță rasă de piper măcinat, 2 foi de dafin.
Mod de preparare: Trebuie să țineți cont de faptul că vinetele scad mult și din 2,5 kg rămâneți cam cu 1,2 kg de vinete coapte decojite și scurse bine. După ce stau la scurs 2-3 ore în strecurătoare, se toacă cu un cuțit inoxidabil sau din lemn și se pun deoparte, într-un castron curat. Și ardeii copți și curățați de coji și cotoare cântăresc cam jumătate față de cei cruzi. Așadar, se coace 1 kg de ardei pe plită sau într-o tavă așezată pe flacăra aragazului. Apoi se scot într-o altă tavă, se presără cu sare și se acoperă cu capac sau folie de aluminiu. Astfel s-a creat un abur care ajută ulterior la decojirea ușoară a ardeilor.
Cea mai anevoioasă etapă de preparare a zacuștii este fierberea acesteia în scopul scăderii lichidelor (evaporarea apei din legume). Însă prepararea unui suc gros de roșii, în locul clasicului bulion fluid, scade timpul de fierbere.
Se toacă mărunt 200 g de ceapă și ardeii copți. Într-o cratiță potrivită (cu cât e mai largă, cu atât e mai bine) se pun ceapa mărunțită și uleiul. Se așează cratița pe foc mic și se călește ceapa câteva minute sau până se înmoaie și devine sticloasă. Se adăugă în cratiță ardeii copți mărunțiți și se călesc câteva minute.
Când totul a început să clocotească, se pun vinetele tocate. Se amestecă bine zacusca și se asezonează cu sare, piper negru proaspăt măcinat și 2 foi de dafin.
Acum urmează fierberea finală, care are ca scop evaporarea apei din legume și scăderea zacuștii. Semnul că o zacuscă este fiartă destul este apariția unor mici bălți de ulei la suprafața ei.
Se îmbuteliază fierbinte în borcane așezate pe o tavă metalică, care să preia șocul termic. Imediat se strâng capacele borcanelor, se învelește totul în 2-3 cârpe groase ş ise lasă până a doua zi.
De ce e bine să mâncăm zacuscă
Zacusca este un preparat sănătos, bogat în legume coapte, care poate fi o sursă excelentă de vitamine și fibre. Este potrivită pentru diverse diete, inclusiv vegetariene, și poate fi o alternativă rapidă și hrănitoare pentru zilele aglomerate.
Dintre beneficiile consumului de zacuscă, menţionăm:
Valoare nutritivă. Este preparată din legume coapte (vinete, ardei, roșii), ceea ce înseamnă că este o sursă de vitamine și fibre, ajutând la o bună digestie.
Versatilitate. Se poate consuma ca aperitiv, în zile de post, sau ca masă rapidă, alături de pâine proaspătă, indiferent de sezon.
Control asupra ingredientelor. Pregătită acasă, ai control asupra cantității de ulei și a altor ingrediente, adaptând-o nevoilor și gusturilor tale.
Potrivită pentru diete. Fiind un preparat vegetal, este o opțiune bună pentru persoanele vegane sau vegetariene sau pentru cei care doresc să evite proteinele animale.