Ignoranța, cea mai urâtă dintre sărăcii

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Sfârșitul de an ne-a adus cadou una dintre cele mai bune vești pe care le puteam primi: campania de vaccinare anti-COVID a devenit o certitudine, primele cadre din România au fost deja imunizate în fața virusului SARS-CoV-2, iar câteva milioane de români ar putea fi vaccinați, până la jumătatea anului viitor. Vălul care ne împiedica să vedem sclipirea de la capătul tunelului este acum dat la o parte, iar începutul sfârșitului pentru pandemia care ne-a dat peste cap viețile, în ultimul an, este deja realitate.

Vestea conceperii în timp record nu a unuia, ci a mai multor vaccinuri anti-COVID, este excepțională, din mai multe perspective. De multe ori, unele dintre cele mai mari descoperiri și inovații științifice au fost făcute din necesitate, în momente de maximă criză, cum este și cazul de față. Ceea ce oamenii de știință au reușit cu noile vaccinuri anti-COVID va avea urmări favorabile nu doar în stoparea pandemiei actuale, ci și viitoarele progrese ale medicinei.

Cu toate acestea, există comunități întregi, fie și doar în mediul online, care trăiesc parcă în realități paralele. Îi numim antivacciniști și coronasceptici, dar toți au în comun o trăsătură definitorie: ignoranța.

Într-un fel, ignoranții sunt cei mai fericiți dintre oameni. Un individ care nu-și pune la îndoială propriile convingeri, care preia pe nemestecate și susține cu înflăcărare opinii dintre cele mai aberante și pentru care adevărul este doar un cuvânt în dicționar nu are cum să nu fie mulțumit de el însuși. Poate că ignoranța îți dă impresia de mulțumire de sine, dar, în realitate, aceasta este cea mai urâtă dintre sărăcii.

Ignoranții nu sunt doar vanitoși, ci și incredibil de egoiști. Totul este despre ei. Interesul și binele semenilor nu contează, tot ce are are importanță este propria persoană și, mai ales, propriile păreri.

Singurul remediu pentru ignoranță este educația. Problema e că acest ”tratament” nu are efecte imediate, așa cum se întâmplă cu vaccinul. E nevoie de timp, de răbdare și de investiții pe măsură pentru a educa cu adevărat un popor. Din nefericire, exemplul ultimelor decenii ne arată că societatea românească s-a mulțumit să scoată pe bandă rulantă o armată de inculți cu diplomă în loc să investească serios în educație. Iar rezultatele sunt deja aici și ne sabotează la tot pasul.

Citit 1382 ori Ultima modificare Luni, 28 Decembrie 2020 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.