O pâine şi un pateu de 1,25 lei

Evaluaţi acest articol
(38 voturi)
4 comentarii

Se ştie de când lumea, bogatul nu crede săracului şi sătulul, flămândului. Evident, există şi excepţii, dar, în majoritatea cazurilor, cineva care are bani de caviar nu o să ştie cum este să mănânci, o zi întreagă, o franzelă şi un pateu de 1,25 de lei (care acum cred că este peste 2,50, fiindcă au cam crescut toate preţurile). Să mănânci aşa şi să continui să munceşti, fiindcă, altfel, a doua zi nu ai să ai nici atât.

Greva spontană de la COMDATA, precum şi protestele împotriva majorării impozitului auto, care au continuat şi ieri, au readus în atenţie situaţii create de lipsa veniturilor sau insuficienţa acestora. Şi dacă maşina este considerată un lux,  un abonament pe Transurb, pe toate liniile, costă 100 de lei pe lună pentru un angajat. Care are de plătit facturi la utilităţi (şi ştim cu toţii ce se întâmplă dacă rămâi în urmă cu plata la gaze, electricitate sau telefonie), trebuie să se îmbrace şi să se încalţe adecvat sezonului şi locului de muncă şi, dacă nu are casa lui, mai plăteşte şi chirie. Nu e nimeni absurd, munca prestată se răsplăteşte în funcţie de plus valoarea creată şi nicio companie privată nu rămâne în picioare dacă activitatea nu îi este profitabilă. Pe de altă parte, să te aştepţi ca angajatul să fie devotat, conştiincios, performant, când mănâncă un pateu cu o pâine toată ziua, când nu are uneltele necesare muncii, când grija zilei de mâine este mereu acolo, ca un ghimpe în coastă, este nerealist şi contraproductiv. Ceea ce mi se pare şi mai greu de crezut este că oamenii ajunşi în posturi de manageri, deşi ştiu bine cum este să nu ai, uită imediat că le-a fost şi lor odată greu. Uită că munca, şi cea fizică, şi cea intelectuală, cere energie, iar energia fără alimentaţie nu prea are de unde să iasă. Un om chinuit, nemâncat, trist şi încrâncenat va munci puţin şi prost.

Indiferent cât de bine mi-ar fi acum sau pe viitor, nu am să uit cum, în studenţie, cu gazda mea din Bucureşti, o femeie care muncise din greu în fabrică o viaţă întreagă, dar avea o pensie de mizerie, ne făceam provizii imediat ce luam banii, deoarece spre sfârşitul lunii preţurile urcau vertiginos. Ne luam pâine de luni şi o congelam, fiindcă vinerea deja preţul era altul. Nu o dată am cumpărat din piaţă, pe atunci, o ceapă, un morcov şi un păstârnac, din mărunţi drămuiţi, ca să mai lungesc o ciorbă. Cine nu a trăit asta nu are cum să înţeleagă disperarea unor oameni forţaţi să trăiască din 1.500 de lei pe lună.

Citit 2547 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2021 13:22

4 comentarii

 • postat de Vica de pe 11 Siret Luni, 18 Ianuarie 2021 18:45 95.76.2.*** Link la comentariu
  3
  5

  Da, dar suntem putin pe langa realitate!

  Mergeti in supermarketuri sa vedeti cum se umplu carucioarele cu alimente, cocosati pana la statia de autobuz sau limuzina..

  Tot asa se punea problema si inainte de 89, dar, drept vorbind, nu a auzit nimeni, dus la cimitir, ca a murit de foame.

  La urma urmei, intr-o societate, sunt de la inceputul lumii, oameni de diferite nevoi, ca Dumnezeu da, dar nu baga si in traista!

  Decat sa ne plangem, uneori muieti-s posmagii, conform caracterului si vointei fiecaruia, oamenii isi duc viata la nivelul, cap avem, opinci purtam; sau incaltari inalte cu caramb!

  Dar cand se gasesc si purtatori de batiste la lacrimi de crocodil de serviciu, iaca recurgem la drame si tragedii!

  Raportează
 • postat de ADYtza74 Luni, 18 Ianuarie 2021 11:57 86.124.206.*** Link la comentariu
  0
  13

  1,25 doar painea ,pateul e lux. Cat e un pranz calumea la parlament? RUSINE!!!

  Raportează
 • postat de hahaha Luni, 18 Ianuarie 2021 09:55 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  16

  Cel mai greu lucru de inteles este cum se face ca, desi muncesc cu norma intreaga, acesti oameni sunt la limita saraciei (in 2021 in UE ) ???!!!!

  Raportează
 • postat de Sandu Luni, 18 Ianuarie 2021 08:58 89.39.71.*** Link la comentariu
  2
  21

  Un articol obiectiv excelent scris cu sufetul.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.